'Dijital Türkiye Üssü' - Son Dakika
Teknoloji

'Dijital Türkiye Üssü'

\'Dijital Türkiye Üssü\'

'Dijital Türkiye Üssü' Projesinin Tanıtımı İTÜ Ayazağa Kampüsünde Yapıldı.

29.12.2010 16:45

BTK Başkanı Tayfun Acarer; ( Fizy.com'un kapatılması) O site bildiğim kadarıyla telif haklarıyla ilgili bir mevzuat çerçevesinde kapatıldı. Tabii onunla ilgili sorun çözüldüğü an site açılır"

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve TÜBİSAD (Türkiye Bilişim Sanayicileri Derneği) işbirliğiyle düzenlenen 'Dijital Türkiye Üssü' projesinin tanıtımı İTÜ Ayazağa Kampusünde yapıldı. Basın toplantısına İTÜ Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin, Türkiye Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) Başkanı Turgut Gürsoy ve Bilgi ve İletişim Teknojileri Kurumu (BTK ) Başkanı Tayfun Acarer katıldı.

"BİLİŞİM SEKTÖRÜNÜ KAMPÜSE GETİRİYORUZ "

Düzenlenen basın toplantısında konuşan İTÜ Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin, "Geçen yıl Mayıs ayında ilk toplantımızı TÜBİSAD üyeleriyle yapmıştık. Bir yıllık çalışma sonucunda anlaşma aşamasına geldik. Birkaç ay da anlaşma metni üzerinde çalıştık ve tüm maddeler üzerinde anlaştık. Burada Türkiye'de faaliyet gösteren yabancı veya Türk, Ar -Ge Merkezi sertifikası alan veya alacak şirketlerin Ar -Ge merkezlerini bir araya getiriyoruz kampus içinde. Otoparklarıyla birlikte 30 bin metrekareyi geçecek. Buraya bu merkezlerimizi toplayacağız "dedi. Prof. Dr. Şahin, "Bir ülkede bu kapsamda bilgi teknolojileri firmalarının Ar -Ge Merkezlerinin bir üniversite kampusünde olduğu örneğine ben rastlamadım. 'Dijital Türkiye Üssü' dedik ama bu bunun da ötesinde bir olay olacak. Belki de dünyada ilk örneği olacak" diye konuştu. Rektör Prof. Dr. Şahin, "Bu sizin için de bizim için de herkes için de ilk örnek olacak. Biz bununla kalmayacağız. Ankara'nın deyimiyle açılımlarımız devam edecek. Teknokentimizin yanında, yasalardan da faydalanarak, bilişim sektörünü kampuse getiriyoruz. Gelecek 2 -3 yılda İstanbul Teknik Üniversitesi Ayazağa Kampusü Türkiye'nin ve bölgenin teknoloji üssü olacak. Bu da dünyadaki özelikle ABD başta olmak üzere girişimci üniversite modelinin ilk somut adımları olmuş olacak." dedi.

BİLGİSAYAR VE BİLİŞİM FAKÜLTESİ DE KURULACAK

TÜBİSAD Başkanı Turgut Gürsoy ise, "Bugün İTÜ ile imzalayacağımız bu anlaşmanın sonuçlarının sektörün kaldıraç etkilerini somut olarak ortaya koyabilmek için önemli bir fırsat olacağına inanıyoruz. Ülkemizin gelişiminde üniversitelerin ve gençlerin oynayacağı rolün farkındayız. Bu nedenle, üniversitelerimize ve teknoloji geliştirme bölgelerine destek olmayı bir görev biliyoruz "şeklinde konuştu. Gürsoy, "'Dijital Türkiye Üssü' İTÜ ve TÜBİSAD eşgüdümüyle üniversite ve sanayi eşgüdümünün en önemli projelerinden biri olarak hayata geçirilecek. Bu proje konumu sektörümüz sunduğu şartlar açısından, büyük avantajlar sağlayacağı gibi Türkiye'nin dijital geleceğinin oluşturulmasında da önemli rol oynayacaktır. Proje kapsamında 6 bin metrekare kapalı alana sahip Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi inşaatı da gerçekleştirilecek" dedi.

Bilgi ve İletişim Teknolojileri (BTK) Başkanı Tayfun Acarer ise projeyle ilgili olarak, "Dijital Türkiye Üssü projesi hakikaten insanı heyecanlandıran ve çok büyük anlam ifade eden bir proje. İnşallah en kısa zamanda gerçekleşecek ve Türkiye'ye büyük katkılar sağlayacaktır diye ümit ediyorum" diye konuştu.

Acarer, "Türkiye'de şu anda geldiğimiz noktada çevre ülkelerden dünyadaki pek çok ülkeden iyi durumdayız" şeklinde konuştu.

"İNTERNETTEKİ KISITLAMALAR AZALACAK MI?"

Konuyla ilgili gazetecilerin sorularını yanıtlayan İTÜ Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin, projenin maliyeti hakkında bilgi de vererek, "Öngörülen bütçesi 40 -45 milyon dolar. Öngörülen süre şu an itibariyle proje başladı aslında. İnşaat süresi aslında 14 ay gibi öngörülüyor" dedi. Şahin, "Bilişim alanında en büyük Ar -Ge Merkezi olacak" diye konuştu

TÜBİSAD Başkanı Gürsoy ise merkezin finanse edilmesiyle ilgili olarak, "Bu merkezin finansı tamamen burayı kullanacak şirketler tarafından finanse edilecek.Bu finanse etme oranı da tutacakları metrekare oranına bağlı olarak yapılacak. Yaptığımız ön görüşmelerde hem uluslararası hem de yerel firmalardan gerekli desteği aldık "dedi.

Daha sonra İTÜ ile TÜBİSAD arasındaki Dijital Türkiye Üssü projesine imza atıldı. Bu arada, BTK Başkanı Tayfun Acarer, müzik sitesi fizy.com'un Türkiye'de kapatılmasıyla ilgili soruları yanıtladı. Acarer, "O site bildiğim kadarıyla telif haklarıyla ilgili bir mevzuat çerçevesinde kapatıldı. Tabii onunla ilgili sorun çözüldüğü an site açılır. Onun 5651 sayılı internet kanunuyla bir ilgisi yok. İnternet kurulu uzun zamandır çalışıyordu. Bu internetle ilgili kısıtlamaların asgari düzeye indirmesiyle ilgili görüşüldü. Buradaki ortak karar yasal düzenleme ya da düzeltme de Ulaştırma Bakanlığına iletilecek. Umuyorum bu tür sorunlar bundan sonra olmaz diye düşünüyorum "şeklinde konuştu.

"DİJİTAL TÜRKİYE ÜSSÜ "

İTÜ ve TÜBİSAD'ın işbirliğiyle hayata geçirilecek olan "Dijital Türkiye Üssü "projesi bilgisayar ve bilişim alanını kapsıyor. Bu model kapsamında çalışacak sanayi kuruluşları kendi yerinde Ar -Ge yapabilme yeteneğine sahip büyük kuruluşlar olacak.Model içinde iki bina yer alacak. Bunlardan birincisi Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi binası, ikincisi ise bilişim sanayinin Ar -Ge birimlerinin bulunduğu bina olacak. Şirketler model kapsamında, Ar -Ge ve inovasyon çalışmaları yürütecek.

Kaynak: DHA

Son Dakika Teknoloji 'Dijital Türkiye Üssü' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement