500 mühendisin çalıştığı iRobot ev temizleme robotlarının yanısıra arama kurtarma robotları, bomba imha robotları ve görüntüleme robotları gibi savunma sanyisine yönelik robotlar da üretiyor. Nasa ve bu tür endüstriyel robotlarda kullandığı yüksek teknolojiyi ev robotlarında da uygulayan iRobot dünya üzerinde bir çok patenti elinde bulunduruyor. 'Seaglider' adlı robot ile Meksika Körfezi' ndeki petrol sızıntısının kapatılmasında kullanılan ve NASA' nın Mars araştırmalarında kullandığı 'Oppurtunity' ve 'Spyrit'i de üreten iRobot, bu yüksek teknolojiyi günlük yaşama da taşıyor.
Roomba ile süpürge devri kapanıyor
iRobot' un CeBIT Bilişim Eurasia 2010 Fuarı'nda görücüye çıkardığı yer süpürme robotu Roomba, evin istenen her köşesine giderek halı, parke, seramik ayırmadan tam bir temizlik yapan, mobilyaları ve yerdeki sabit cisimleri algılayarak yavaşça dokunup yön değiştirerek en yakından temizleyen ileri teknolojilerle üretilmiş bir ev temizlik robotudur.İstediğiniz herhangi bir saatte kendi kendine çalışmak üzere programlanabilen Roomba siz evde yokken evi temizler, işi bitince veya şarjı azalınca 'Ev Üssü' adı verilen şarj yerine otomatik olarak döner. Roomba yuvarlak şekli sayesinde evlerdeki köşelerden ve sıkışık yerlerden kurtulmayı sağlıyor ve bu sayede evin her köşesini rahatlıkla dolaşıp temizleyebiliyor.
33 cm çapa ve 8 cm yüksekliğe sahip daire şeklindeki Roomba, ilk olarak yan fırçasıyla tozları ve kiri kenarlardan toplar. Duvar kenarlarını, mobilyaların ayaklarını tam temizler.
Sonra iki adet birbirine doğru dönen fırçası ile kıl, tüy, saç, toz parçacıklarını ve havları toplar ve toz toplama haznesine gönderir. Son olarak da emme ünitesi ile kalan çok ufak parçaları ve alerjen kırıntılarını filtreli bölüme gönderir.
Kirlilik ölçme teknolojisi ile çok kirli alanları tarar ve önlem alır. Bütün Roomba modelleri halı püsküllerine ve kablolara takılmamak için anti-tangle (dolanmama) teknolojisi ile donatılmıştır. Roomba merdivenlerden asla düşmez ve eşyaları devirmez. Yumuşak dokunuşlu tampon mekanizması sayesinde dokunduğu eşyaların çevresinden dolaşır.
Roomba modelleri üç veya dört odayı tek şarjda bitirebilir ve istendiği sıklıkta kullanılabilir. O kadar az enerji harcarlar ki, herhangi bir elektrikli süpürge ile karşılaştırma bile yapılamaz. Düzenli yapılan temizleme sonucunda evdeki alerjenler azalır, çok daha sağlıklı bir ortam oluşur. Temizleme sırasında toz kalkmadığı için eşyalarınız da toz tutmaz. 555, 563 veya 581 gibi gelişmiş modellerle haftada yedi gün otomatik temizlemeye programlanabilmektedir.
Roomba, evin hanımı hangi gün ve saatte isterse o zaman temizlik yapar.
Normal bir elektrikli süpürge ile bir evi saatte ortalama 1200 Watt enerji harcayarak süpürürken Roomba sadece bir buçuk saatte 35 Watt yani 6 kuruşa temizliyor. Yılbaşında Türkiye' ye giriş yapan iRobot Roomba 600-1200 TL arasında değişen fiyatlarıyla şimdiden 3 bini aşkın satışa ulaştı.'
Son Dakika › Teknoloji › CeBIT’i Jetgiller Bastı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?