Asus Radeon R9 290x Directcu Iı Oc - Son Dakika
Teknoloji

Asus Radeon R9 290x Directcu Iı Oc

Asus Radeon R9 290x Directcu Iı Oc

Asus'tan yüksek performans arayanlara yönelik bir kart.

31.03.2014 19:33
Mahmut Saral - -

Yeni nesil konsolların satışa sunulduğu şu dönemde, PC oyunculuğu için de hem oyun firmalarından hem de OEM üreticilerinden yeni hamleler gelmeye devam ediyor. Sektörün önde gelen isimlerinden olan AMD, R9 serisi ekran kartlarıyla maksimum grafik performansı elde etmek isteyen oyunculara yöneliyor ve bu seri en performanslı serilerden gösteriliyor. Asus ise, AMD'nin bu performans çabasına kendi katkılarıyla destek vererek Asus Radeon R9 290X DirectCU II OC kartını ortaya çıkarmış. Dolayısıyla normale nazaran daha fazla performans beklemek, en doğal hakkımız oluyor.



Tasarım


Ürünün tasarımına baktığımızda, hem yapılı hem de şık bir ekran kartıyla karşılaşıyoruz. Kutunun içinde yer alan sticker'ları ekran kartınızın üzerine yapıştırarak daha şık bir görünüme kavuşmasını da sağlayabiliyorsunuz.



Soğutma sistemi


Kartın üzerinde bakır borularla birlikte iki tane büyük plastik pervane dikkat çekiyor. Bu pervanelerden birinin kanatları diğerine göre daha az ve açık bir şekilde geliyor. Böylelikle kartın üzerindeki sıcaklığın 2 fan yardımıyla atılması hedeflenilmiş. Zaten yetkililerin de belirttikleri, bu kartın referans karta göre %20 daha soğuk olduğu yönünde. Yine kartın referans karta göre kullanım ömrünün daha uzun olduğu ve daha sessiz çalıştığı da bildiriliyor. Yine de sessizlik konusunda beklentileriniz yüksek olmasın.


#Sayfa#


Geniş yer lazım


PCI-E 3.0'lı kartı ana karttaki yuvasına yerleştirdiğinizde iki yuvalık yer kaplıyor. Bunun yanında, geniş bir kasanızın olmasında da yarar var, zira başka türlü rahat bir kullanım mümkün görünmüyor. Kartın arka kısmında 2 tane DVI, bir tane HDMI, bir tane de DisplayPort girişine yer verilmiş.



Üst kısımda, DirectCU II yazan tarafta da 8+6 pin olmak üzere iki güç girişi bulunuyor. Asus bu girişlerin hemen yanına ufak uyarı ledleri de yerleştirmiş. Eğer bağlantıyı doğru yaparsanız yeşil, yapmazsanız da kırmızı ışık yanıyor ve durum hakkında hemen bilgi elde ediyorsunuz. Ufak ama güzel bir detay diyebiliriz.



Canlı yayın yapın


28nm ve Hawaii GPU'suna sahip olan ürün, GDDR5 hafıza tipinde ve 512bit bellek arayüzüne sahip. 4GB hafıza oranı bulunurken GPU saat hızı da 1050MHz değeriyle geliyor. Ürün, DirectX 11.2 ve Open GL 4.4 gibi teknolojileri de bünyesinde barındırıyor. Bunlara ek olarak, ekran kartıyla birlikte GPU Tweak de size sunuluyor. Böylelikle isterseniz oyun oynarken internet üzerinden gerçek zamanlı streaming yapabiliyorsunuz. Hem de yüksek kalitede. Sosyal medya ve paylaşımların giderek önem kazandığı günümüzde, bu tip detaylar da oyuncuların ilgisini çekebiliyor.



#Sayfa#


Kart herhangi bir oyun açık değilken sessiz çalışıyor. Asıl merak edilen ise, oyunlar çalıştığında nasıl bir havaya bürüneceği. Zira ben de bunu merak ediyordum. R9 290X DirectCU II OC için sessiz bir kart diyemeyiz. Oyundaki akış düzeyine göre üzerine yük bindiği için zaman zaman ses konusunda farklı seviyelerde artışlar yaşanıyor ve bunları bariz bir şekilde işitiyorsunuz. Sıcaklık konusunda ise bir sıkıntı görmediğimi söyleyebilirim. Kartın üzerindeki soğutma sistemi, işini iyi yapıyor.



Kartta dikkat çekici teknolojiler olarak AMD True Audio, AMD Eyefinity ve AMD PowerTune'dan da kısaca bahsedebiliriz. True Audio, adından da anlayacağınız üzere, duyacağınız seslerin kalitesini olabildiğince artırmaya yönelik bir uygulama. Eyefinity sayesinde görüntüyü altı ayrı ekrana kadar aktarabiliyor ve böylelikle evinizde isterseniz bir yarış simülasyonu, isterseniz de bir savaş alanı oluşturabiliyorsunuz. PowerTune ise, kullanılan gücü sürekli takip ederek oyunlardaki güç istemine göre hareket ediyor ve en iyi performansı ortaya çıkarmaya çalışıyor.



Oyunlar en üst düzeyde


Asus'un bu üst düzey kartını Intel Core i7 - 3.4GHz değerinde işlemci, 16GB RAM, Asus P8Z77-V LX ana kart ve Windows 7 64bit işletim sistemli bilgisayarımızda kullandık. Benchmark yazılımlarına adım atmadan evvel, öncelikle Call of Duty: Ghosts, Battlefield 4, Tomb Raider, Bioshock Infinite ve The Elder Scrolls V: Skyrim gibi önemli oyunları oynadık. Bu oyunların hepsini en yüksek detay seviyelerinde rahatlıkla oynayabildiğimizi söyleyebiliriz. Tabii Battlefield 4 gibi güçlü oyunlarda, en yüksek ayarlardayken yoğun çatışma ortamlarında FPS düşüşleri olabiliyor. Burada oyunun optimizasyon sistemi, PC'deki diğer bileşenler ve yayınlanan ekran kartı sürücülerinin de payı mevcut. Dolayısıyla önemli bir performans kaybının yaşanmadığını, bu kartla piyasadaki tüm oyunların çok rahat bir şekilde çalışabileceğini söyleyebiliriz. Kart, referans karta göre %4.7 iyileştirilmiş oyun performansına sahip.


#Sayfa#


Oyun testleri:


Rage - Tüm ayarlar en üst seviyede:



Resident Evil 6:


En yüksek seviyede bile rahatlıkla çalışıyor.



Far Cry 2:


Tüm ayarlar en yüksekte, DX10



#Sayfa#


Lost Planet 2:


DX9 her şey full



Lost Planet 2:


DX11 her şey full



#Sayfa#


3D Mark - Claudgate



3D Mark - FireStrike Extreme



#Sayfa#


3D Mark - 11 Performans:



3D Mark - 11 Extreme - Full detay



#Sayfa#


Unigine Heaven - DX9



Unigine Heaven - DX11



Son sözlere gelecek olursak Asus Radeon R9 290X DirectCU II OC, piyasadaki en dikkat çekici üst seviye modellerden bir tanesi. Özellikle soğutma yapısı ve tasarıma dikkat eden oyuncuları etkileyebilecek tasarımıyla dikkat çeken ürün, oyun çalıştırmadaki performansıyla da öne çıkan bir kart.



Mahmut Saral - Teknokulis : http://www.teknokulis.com
Kaynak: Teknokulis

Son Dakika Teknoloji Asus Radeon R9 290x Directcu Iı Oc - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement