2014-2015 yılında Apple, iPhone 6 ve iPhone 6 Plus cihazlarında yeni bir tasarıma gitmiş ve iPhone kullanıcılarına daha büyük LCD ekranlar sunmuştu. Bununla birlikte Apple'ın LCD panel tedarikçisi Japan Display, yeni bir fabrikanın inşasına başlamış ve Reuters'ın haberine göre Apple da yeni fabrika için Japan Display'e 1,5 milyar dolar vermişti. Verilen bu borcun bir kısmı da şirkete satılan LCD panellerin ücretinden düşülecekti.
Ancak Apple'ın, 2017'de iPhone X daha sonra iPhone XS ve iPhone XS Max ile OLED ekranlara geçmesi Japan Display'e yaramadı ve şirket kapasitesinin sadece yüzde ellisiyle çalışmaya başladı. Ayrıca daha satın alınabilir fiyat düzeyindeki 6,1 inç LCD ekrana sahip olan iPhone XR'ın satışları da tahmin edildiği kadar güçlü olmadı.
Şirketi etkileyen diğer etmen ise Çin ile ABD arasındaki ticaret savaşı oldu. Bu savaş Çin'in ekonomisini olumsuz yönde etkilerken bir yandan da Huawei CFO'sunun Kanada'da gözaltına alınması ipleri iyice gerdi ve Çin'de artan milliyetçilik duygusuyla beraber Apple ürünlerine resmi olmayan bir boykot başladı.
Japan Display'i olumsuz etkileyen olaylardan bir tanesi de OLED ekranlar konusunda kararlarını çok geç vermiş olması. 2015 yılında Japan Display, Huawei cihazların LCD ekranlarının üretimin yüzde 33'ünden sorumluydu, ancak gelişen panel teknolojisiyle birlikte bu oran bir anda yüzde 4'e kadar gerilemek durumunda kaldı.
Apple'ın, 2019'da çıkaracağı telefonlarında da OLED ekranlar kullanacağı yönünde söylentiler bulunuyor. Ancak Apple analistlerinden Ming Chi-Kuo, iPhone XI ve iPhone XI Max'in OLED ekranlara sahip olacağını iPhone XR'ın (2019) LCD ekranlarla geleceğini söyledi.
Son Dakika › Teknoloji › Apple'ın Oled Ekran Kararı Led Ekran Tedarikçilerini Zor Durumda Bıraktı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?