CÜNEYT ATEŞ - Gittikçe akıllanan kamera sistemleri; şüpheli paketler, şüpheliler, aynı bölgede sürekli gezen araçlar ve benzeri olayları tespit ederek raporlayacak.
Hacettepe Teknokent'te kurulu Infodif şirketinin İş Geliştirme Direktörü Adil Erol Küçük, AA muhabirine yaptığı açıklamada, görüntü işleme teknolojisinde çok önemli çalışmalar yaptıklarını ve akıllı kamera sistemleri ile her olayı detaylı bir şekilde raporlayabildiklerini söyledi.
Küçük, "Capra" adını verdikleri bir görüntü işleme platformu geliştirdiklerini ve bu platform üzerinde çalışan projeleri ile "havada uçan kuşu da takip ettiklerini" anlattı.
Bu platform üzerinde insandan çuvala kadar bir çok şeyi sayabildiklerini belirten Küçük, şunları söyledi:
"Sistemlerimizin başarısı sensörler arası iletişimden geçiyor. Örneğin yasak bir alana giriş tespit edildiğinde sensör, kamerayı uyarıyor ve kamera insandan bağımsız uyarı gelen yere dönüp zoom yapabiliyor. Sistemlerimizin başarısı, sensörler arası iletişimden geçiyor. Bugünlerde bilişim camiasının en çok konuştuğu 'Internet Of Things' konseptinin uygulamarını barındırmaktadır.
i-bex akıllı kamera sistemleri; bina çevresinde dolaşma, oyalanma, bina dışında beklenmeyen kalabalık bir grubun oluşması, duran, bekleyen, sık geçen araçlar, bina çevresinde bırakılmış nesneler, park yasağı olan bölgeye araç park edilmesi, kamera tahrifi, bina içerisinde değerli eşya kaybolması ya da tahribatı, yangın çıkışları kontrolü, yangın alarmı, okul saati dışında bina içlerinde hareket veya izinsiz giriş, merdiven boşluğu kontrolü gibi konuları tespit edebiliyor.
Sistemler ayrıca yollarda hız limiti ihlali, park alanlarında hız limiti ihlali, ters yönde, geri geri giden araç, durulmaz yolda bekleme yapan araç, yayaya kapalı yollarda izinsiz yaya girişi, araca kapalı yolda izinsiz araç girişi bunun dışında da bahçe duvarından atlama, duvara zarar verme veya bina duvarlarından sakıncalı, izinsiz girişleri görebiliyor."
- Güney Kore'nin jesti-
Savunma sanayiinin çok stratejik bir alan olduğunu ve herhangi bir teknolojiye sahip bir ülkenin başka ülkenin aynı teknolojiye sahip olmasını istemediğini vurgulayan Küçük, hemen hemen her ülkenin kendi yazılım ve donanımı ile iş yapmayı arzuladığını anlattı.
Bunun istisnasının Güney Kore'de görüldüğünü belirten Küçük, "Sınır güvenliği konusunda yabancı firmalara kapısını kapatan Kore hükümeti, sınır güvenliği ile ilgili ihalesinde Türk firmasını, yerli kabul etti" dedi. Küçük, "Kore'de sınır güvenliği ile ilgili bir ihaleye bir çok Kore firması katıldı. İhale konsorsiyumu hangi firmanın ürünü 'nereli' diye inceleme yaparken yabancı ortaklı firmaları dışarıda bıraktı, Infodif'i 'Türk firması o halde yerli sayılır' diye kabul etti. Sonrasında ihale bizimle ilgisi olmayan sebeplerle ertelendi. Kore'ye teknolojimizle geri gideceğiz" dedi.
-Capra
Latince dağ keçisi anlamına gelen "Capra" isimli platform, bin 500 dolardan 200 bin dolara kadar tüm projeleri destekliyor.
Hareket eden her şeyi alarm unsuru kabul eden ancak rüzgarda uçan bir kağıt ya da bahçeden geçen bir kediyi de farkedip uyarı veren sistemlerden farklı olarak Capra, üzerinde çalışan ürünler akıllı teknolojilerle anında ayırım yapabiliyor.
Çevre güvenliği gerektiren tesisler ve kuruluşlar için yüzde 100 doğru çözüm sağlayan projeler yapılmasına imkan tanıyan Capra platformu, TÜBİTAK'ın katkıları ile geliştirildi. Capra'nın başarısının ardından iş adamı ve Aslanoba Capital'ın CEO'su Hasan Aslanoba, İnfodif'e yatırım yaparak ortak olmuştu. - Ankara
Son Dakika › Teknoloji › Akıllı Kameralar, Şüpheli Her Olayı Takip Edecek - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?