Yeni bir materyal tekniği, ahtapotların renk değiştirerek kamuflaj yapma yeteneğine benzer bir tasarım yapılmasını sağladı.
Kafadan bacaklı canlı türündeki ahtapotların ve mürekkep balıklarının, çevrelerine uyum sağlamak ve gizlenmek için nasıl renk değiştirdiklerini bilirsiniz. İşte Illinois Üniversitesi'nden Prof. John Rogers ve ekibi, ahtapotların kamuflaj yeteneklerini baz alan yeni bir renk değiştiren materyal üretmeyi başarmışlar.
Ahtapot ve mürekkep balıkları bu kamuflaj özelliğini aslında ilginç ve çok katmanlı derileri sayesinde başarıyorlar. Ahtapot derilerinde üstüste üç adet katman bulunuyor. En üstteki katman değişen renkleri barındıran bir depo gibi işlev görüyor, ortadaki katman renk değişim özelliğini idare ediyor ve en alt katman ise arka plandaki renkleri saptayıp gerekli şablonu orta katmana yolluyor.
İşte Rogers ve ekibi bu yöntemi çok kabaca da olsa taklit etmeye çalışmışlar. Ortaya, arkadan ışık vurulduğunda renk değiştiren türden yeni bir malzeme çıkmış. Bu malzeme toplamda 200 mikron kalınlığında (insan saçı 100 mikron kalınlığındadır) katmanlardan oluşan bir yapı. Dışarıdan bakıldığında ince ve siyah bir kağıt parçası gibi duran ısıya hassas malzemeye arkadan ışık vurulduğunda rengi değişiyor ve ışık alan yerler beyaza dönüyor.
Oda sıcaklığında siyah olan malzemenin en üst katmanı ısıya hassas bir pigment ile dolu. Ortadaki katmanlar bu boyanın ısısını kontrol eden silikon devreler içeriyor. Altta ışık sensörlerinden oluşan bir katman daha var. ve en altta ise şeffaf silikondan bir taban bulunuyor. Aşağıdan bir ışık kaynağı verildiği zaman sensör bunu saptıyor ve ortadaki kontrol katmanına bilgi gönderiyor. Kontrol katmanı ise üst katmanda gerekli parçalara elektrik akımı vererek ısınmalarını ve renk değiştirmelerini sağlıyor.
Şu anda bu malzeme henüz askeri veya başka alanlarda kamuflaj uygulamaları için yeterli değil. Çünkü marifeti sadece arkadan belli bir ışık aldığında, malzemeyi oluşturan minik hücreleri aynı şekilde 1-2 saniye içinde şeffaf hale getirmekten ve arkayı göstermekten ibaret. Ama bilimadamları bu tekniğin başlangıç olduğunu söylüyor ve gelecekte daha ileri düzeyde renk değişimleri yapılabileceğini umuyorlar. Araştırmanın yayınlandığı web sayfasına buraya tıklayarak gidebilirsiniz.
The post Ahtapotlardan Esinlenen Kamuflaj Teknolojisi appeared first on Silikon Vadisi TV.
Son Dakika › Teknoloji › Ahtapotlardan Esinlenen Kamuflaj Teknolojisi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?