TEİS Başkanı Saydan, bitkisel ilaçların Sağlık Bakanlığı denetiminde eczanelerden satılması gerektiğini vurguladı.
TEİS Başkanı Nurten Saydan, sahte ilaç riskine dikkat çekerek internetten ilaç alınmaması gerektiğini vurguladı.
TEİS, son iki yılda 938 ilaç ruhsatının iptal edildiğini ve sorunların acilen çözülmesi gerektiğini açıkladı.
TEİS Genel Başkanı, SGK'nın şeker ölçüm cihazlarını 2016'dan beri ödemediğini vurguladı.
TEİS Başkanı Saydan, güncellenen euro kuru nedeniyle ilaç bulunabilirliğinin azalacağını vurguladı.
TEİS Genel Başkanı Saydan, eczacıların pandemi ve ekonomik krizlere rağmen güçlü kalacağını vurguladı.
TEİS Başkanı Saydan, grip aşısının önemine ve SGK'nın sınırlı karşılamasına dikkat çekti.
TEİS Başkanı Saydan, ilaç fiyatlarının güncellenmesi gerektiğini ve ilaç krizini vurguladı.
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, eczacılık fakültelerinin plansız bir şekilde artmasıyla mesleğin geleceğinin tehlikeye girdiğini belirtti. Kontrolsüz bir şekilde artan fakültelerin işsizliği öteleyen bir yapıya dönüştüğünü ifade eden Saydan, öğrenci alımının sınırlı tutulması gerektiğini vurguladı.
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun mide ilaçlarına ilişkin kararıyla ilgili, 'Tasarruf amacı ile yapıldığı iddia edilen bu uygulamalar, eşdeğer ilaç uygulamasını, dolayısıyla da eşdeğer ilaç kavramını ve yerli ilaç üretimine olan güveni sarsacak yanlış uygulamalardır' dedi.
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, depremde mağdur olan eczanelerin sorunlarına çözüm bulunması talebinde bulundu. Depremden etkilenen bölgelerdeki konteyner eczanelerin elektrik giderleri karşılanmıyor ve göçmenlerin reçete bedeli ödemelerinde gecikmeler yaşanıyor. TEİS, depremzede eczacıların sorunlarının bir an önce çözülmesini talep ediyor.
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, kanser ilaçlarının temininde yaşanan sorunlar nedeniyle ilacını bulamayan veya alamayan kanser hastalarının tedavisinin aksadığını belirtti. Saydan, ilaç fiyatlandırma politikasının fiyatları baskılayıcı tutumunu ve üretici ile aracı paydaşların maliyetin karşılanmadığı durumlarda üretimden veya tedarikten vazgeçmesini başlıca sebep olarak gösterdi. Ayrıca, bakanlıkça belirlenen euro kuru ile reel kur arasındaki makas açıklığının ilaç bulunabilirliğini zorlaştırdığını ifade etti. Saydan, ilacın bulunabilir hale gelmesi için sektörün tüm paydaşlarının kabul edeceği yeni bir sisteme geçilmesi gerektiğini vurguladı.
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS), eşdeğer ilaçların birbirlerinin yerine kullanılmasında sakınca olmadığını belirtti. Ülkemizde satılan ilaçların %45'i eşdeğer ilaçlardır ve bu ilaçlar güvenle kullanılmaktadır. Muadil ilaçların yan sanayi ya da ikinci kalite ilaçlar olmadığı vurgulandı. Eczanelerden eşdeğer ilaç olarak yanlış ilaç tedarik edilmesinin mümkün olmadığı ifade edildi.
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS), ilaç yoklukları ve ekonomik sorunlarla mücadele ettiklerini belirterek, ilaç fiyatlandırma sisteminin güncellenmesi, eczacı karlılığının artırılması, keyfi uygulamaların önlenmesi ve eczacı istihdamının desteklenmesi gibi acil taleplerde bulundu.
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, bazı ilaç firmalarının kamu kurum iskontolarını uygulamaması nedeniyle eczacılar ve ilaca ulaşamayan hastaların mağdur olduğunu belirterek, bu konuda Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) harekete geçme çağrısında bulundu.
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Başkanı Nurten Saydan, uyuz ilaçlarının geri ödeme kapsamına alınması gerektiğini ve haricen kullanılan ilaçlarda aile boyu tedaviyi kabul etmesi gerektiğini belirtti. Saydan, uyuz vakalarında son dönemde artış olduğunu ve vatandaşların rahatlıkla ilaca ulaşıp tedavi olabilmesi için bu önlemlerin alınması gerektiğini vurguladı.
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS), Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın İsviçre kökenli ilaç firmasının organ nakli hastalarında kullanılan ilacını artık Türkiye’ye getirmeyeceğini ilan etmesinin ardından yaptığı “Söz konusu ilacın piyasada eşdeğer etkin maddeli, ikisi yerli üretim 5 muadili bulunmaktadır” açıklamasıyla ilgili “İlaç firmaları ticari kuruluşlar olup kazanmadıkları hiçbir ürünü ne ithal ederler ne de üretirler. Ülkemizde Sağlık Bakanlığı’ndan ruhsat almış 22 bin 235 adet ilaç bulunuyor. Fiyatlandırılması yapılmış ruhsatlı ilaç sayısı 15 bin 194, eczanede satışı yapılabilen ruhsatlı ilaç sayısı 14 bin 873 adet olup SGK tarafından ödenen ilaç sayısı ise 8 bin 354 adettir...Bahse konu ilaç için, 7 tane firma tarafından aynı etken maddeli ruhsat almış, çeşitli miligramlarda 14 ilaç bulunuyor. Bunlardan sadece 500 mg’lık tek bir ürün depolarda bulunuyor” dedi.
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, İsviçre kökenli bir ilaç firmasının Türkiye'de uygulanan temel fiyatlandırma ve geri ödeme politikaları nedeniyle organ nakli hastalarının kullandığı mikofenolat mofetil etken maddeli ilacı artık ülkeye getirmeyeceğini ilan ettiğini belirtti.
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, ilaç fiyatlandırmasında kullanılan euro kuruna yapılan yüzde 30,5'lik artışın ardından bazı ilaçların depolarda bulunmaya başladığını ancak hala bazı ilaçlara erişimin olmadığını belirtti. Saydan, ilaç fiyat kararnamesinin yeniden düzenlenerek yılda dört defa enflasyon oranında güncelleme yapılması gerektiğini söyledi. İlaç yokluğunun sorumlusu olarak eczacıları değil mağdurları olduklarını vurgulayan Saydan, kalıcı bir çözüm istediklerini ifade etti.
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, dövizdeki artış sebebiyle ilaç piyasasında yaşanan sorunları dile getirdi. Saydan, ilaç kurunun reel kurun hızına ayak uyduramadığını belirterek, bu durumun ilaç kıtlığının en büyük sebebi olduğunu ifade etti. Ayrıca, bulunamayan ilaçların en pahalı ilaç olduğunu vurgulayan Saydan, ilaç fiyatlarının kontrol edilemediğini ve yeni bir çözüm yolu bulunması gerektiğini söyledi. İlaç kıtlığının toplum sağlığı için ciddi bir sorun olduğunu belirten Saydan, ilaçların eczanelere ulaşmasının sağlanması gerektiğini ve ilaç sektörünün düzenlenmesi gerektiğini vurguladı.
SMA Tip 2 ve Tip 3 hastalıklarının tedavisinde kullanılan ilaçların en az biri çocuk nörolojisi uzmanı olmak şartıyla 3 hekimli sağlık kurulu raporuyla Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) belirleyeceği 3. basamak hastaneler tarafından reçete edilmesi halinde geri ödeme kapsamına alınacağı açıklandı. Tip 1’de ise çocuk nörolojisi uzmanının raporu yeterli olacak. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, SMA hastalığında kullanılan ve omuriliğe yılda 4 enjeksiyon yapılması gereken Nusinersan etken maddeli ilacın bir kutusunun fiyatının 73 bin Euro olduğuna dikkat çekerek “SGK verilerine göre 2020 yılında Türkiye’de bin 300 SMA hastası bulunuyor ve her yıl da 150 bebek SMA hastası olarak dünyaya geliyor. Tüm dünyada SMA hasta sayısı ise 30-50 bin olduğu tahmin ediliyor” dedi.
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, ülkede artan kızamık vakalarının aşı karşıtlığı ve düzensiz göçle bağlantılı olduğuna işaret ederek vatandaşları aşılarını kontrol etmeleri ve toplum sağlığı için aşılanmaları konusunda uyardı. Saydan, aşı karşıtlığının bilimsel bir dayanağı olmadığını ve çocukların aşılanmasındaki hukuki ve vicdani mesuliyetin ailelerin inisiyatifinde olmaması gerektiğini belirtti. Türkiye'deki kamplarda kalan Suriyelilerde kızamık, verem ve çeşitli bulaşıcı deri hastalıklarına rastlandığına dikkat çeken Saydan, TEİS olarak toplum sağlığı için aşılanmanın önemini bir kez daha hatırlattı.
Sağlık Bakanlığı, pandemi nedeniyle uzatılan kronik hastalıklara ilişkin ilaç raporlarını, yıl sonuna kadar bir kez daha uzattı. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, kararın hastanelerdeki yoğunluğu önleyeceğini belirtti. Rapor sürelerinin uzatılmasıyla hastanelerdeki yoğunluğun azalacağına dikkat çeken Saydan, SGK'nın sisteme ivedilikle işlemesini talep etti.
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, kronik rahatsızlığı olan hastaların geçerlilik süresi 30 Haziran’a kadar uzatılan ilaç raporlarını deprem felaketi ve randevu sorunu nedeniyle yeniletmekte güçlük çektiğini belirterek, “Sağlık Bakanlığı ve SGK tarafından kronik hastalığı olan hastaların rapor sürelerinin tekrar uzatılması ve Medula sistemine öncelikle işlenmesi gerekiyor. Eğer önlem alınmazsa hastalar çok büyük sıkıntılar ile karşı karşıya kalacaklar ve raporlarını yeniletemedikleri için kullandıkları ilaçlara ve tıbbi cihazlara ulaşamayacaklar” dedi.
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Başkanı Eczacı Nurten Saydan, afet bölgesinde nakil bekleyen depremzede eczacılar için Sağlık Bakanlığı’na mücbir sebep hakkını uygulama çağrısı yaptı. Saydan, "Yasal hakkımız olan nüfusa göre eczane açma kriteri uygulanmaksızın nakil hakkımızın depremzede meslektaşlarımıza doğrudan verilmesini sağlayacak yasal düzenlemelerin acilen yapılmasını bekliyoruz" dedi. Antakyalı eczacı Alev Altunlu da bölgede şu anda ne sağlık merkezi ne doktor ne de yeterince insan olduğunu belirterek “Bu insanlara nasıl eczacılar hizmet verecekler? Orada sadece konteyner kentler, çadırlar var orada da insanlar gerçekten perişan halde yaşıyorlar. Bu sürdürülebilir bir dönem değil” diye konuştu.
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, aşının hayati öneme sahip olduğunu belirterek son yıllarda aşı karşıtlığının arttığını açıkladı. DSÖnün raporuna göre küresel bağışıklama yılda yaklaşık 3 milyon ölümü engelliyor. TEİS, vatandaşlara aşılarını kontrol etmeleri ve eksik olanları tamamlamaları çağrısında bulundu.
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, dünyada her yıl 17 milyondan fazla kişinin yaşamını yitirdiği kalp ve damar hastalıklarında ilaçların doğru şekilde kullanımının önemine işaret ederek, “İlaçların bulunabilir ve ulaşılabilir olması sağlanmalıdır. Özellikle kalp ve tansiyon ilaçlarında düşük kur politikası yüzünden üretilemeyen ve ithal edilemeyen ilaçlarla ilgili yaşanan sorunların ortadan kaldırılması gerekmektedir. Bu çerçevede İlaç Fiyat Kararnamesi’nin de bir an önce güncellenmesi gerekmektedir” dedi.
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı eczacı Nurten Saydan, “Bölgedeki yaşamaları bile mucize olan meslektaşlarımız için, herhangi bir sayısal tespit beklenmeksizin OHAL ilan edilen il ve ilçeler için Sağlık Bakanlığı doğal afet ve mücbir sebeplerle nüfus azalması hâli ilânının bir an önce yapılması veya doğal afet ve mücbir sebep neticesinde yasal hakkımız olan ‘nüfusa göre eczane açma kriteri uygulanmaksızın nakil haklarının’ kendilerine doğrudan verilmesini sağlayacak yasal düzenlemelerin yapılmasını bekliyoruz” açıklamasını yaptı.
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, “Depremzede eczacıların hem prim ödemeleri hem de vergi borçları ötelenmeksizin alacaklarından kesiliyor ve büyük bir mağduriyet yaşanmasına neden oluyor. Her iki başkanlığa gerekli başvurular yapılmış olmasına rağmen yanlış uygulama maalesef halen devam ediliyor. Hem SGK’dan hem de Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan (GİB) depremzede meslektaşlarımızın mağduriyetinin giderilmesi için uygulanan yanlışlıktan vazgeçmesini ve haksız olarak kesilen paralarının iadesini istiyoruz” açıklamasını yaptı.
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, yurttaşların daha fazla ilaç fiyat farkı ödemesine yol açan terapötik (tedavi edici) eşdeğerlilik uygulamasına karşı açtıkları davada Danıştay’ın oybirliği ile yürütmeyi durdurma kararı verdiğini açıkladı. Saydan, “Danıştay’ın kararı sonrası bu uygulamadan dolayı vatandaşımızın mağduriyeti azalmış olacaktır. Doğru tedaviye, bir dolu fark ödemeden ulaşacaklar. Farklar çok artmıştı ve özellikle kronik gruptaki hastalar maddi olarak çok zorlanır olmuşlardı” dedi.
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, Göç İdaresi Başkanlığı’nın Suriyeli sığınmacıların 2022’nin son 3 ayına ait ilaç reçete bedellerini eczacılara hala ödemediğini açıkladı. Özellikle afet bölgesindeki depremzede eczacıların bu durumdan daha çok etkilendiğinin altını çizen Saydan, “Bölgedeki ilaç ve eczacılık hizmetinin devam edebilmesi için Başkanlık tarafından kontrolü bitirilmiş, ödemeye hazır hale gelmiş 3 aylık fatura bedellerinin bekletilmeden bir an önce ödenmesi için yetkilileri harekete geçmeye davet ediyoruz” dedi.
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Başkanı Nurten Saydan, kanser ilaçlarının hastaneler yerine eczanelerden verilmesini istedi. Saydan, bir hastanede kanser ilaçlarının çalınması ve olayın anlaşılmaması için içerisine su konulduğunun ortaya çıkmasıyla ilgili “Hastanelerin bu ilaçlara sahip çıkamayacağını defalarca dile getirdik. İlaç yerine su kullanan hasta vatandaşlarımıza yazık değil mi? Bunun hesabını kim verecek? Hastaneler bu ilaçlara sahip çıkamıyor. Diğer ilaçlar gibi kanser ilaçları da eczanelerden verilmeli” dedi.
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, “Yaşanan bu büyük felaketin yaralarını sarmak için düzgün işleyen bir sağlık hizmeti ve ilaç eczacılık hizmetinin bir an önce hayata geçirilmesi gerekiyor. Eczacılara kuru bir teşekkürü çok bile görmüş olsalar, yetkililerden deprem bölgesindeki meslektaşlarımızı deprem enkazı yanında bir de mali bir enkaz altında bırakmamasını, gerekli ekonomik destekleri sağlayarak afet bölgesinde halkımıza sunduğumuz ilaç ve eczacılık hizmetinin bir an önce ayağa kaldırmalarını talep ediyoruz” dedi.
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından; "Deprem bölgesindeki kronik hastalığı olan vatandaşların raporları 1 Ocak'ta bitmişse bu rapor süreleri 30 Haziran'a kadar uzatıldı" açıklamasını yaptı.
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, 6 Şubat depreminden olumsuz etkilenen ve yıkılan eczanelerin hizmete devam edebilmeleri için ekonomik yardım yapılması gerektiğini belirtti. Saydan, “Sosyal Güvenlik Kurumu’nun deprem bölgesi eczacılarının alacaklı oldukları, kesilmiş faturalarını avans olarak bir an önce ödemesini talep ediyoruz” dedi.
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası’nın (TEİS) başvurusu sonucu Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 10 ili etkileyen depremde ilaçları göçük altında kalan kronik hastaların raporlu ilaçlarını bir defaya mahsus reçetesiz alabileceklerini duyurdu.
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS), Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) 2021 yılında 34 ilacı geri ödeme listesinden çıkarmasına karşı açtıkları iptal davasında Danıştay’ın yürütmeyi durdurma kararı verdiğini ve bu ilaçların yeniden geri ödeme listesine alınmasının önünü açtığını duyurdu. TEİS Genel Başkanı Nurten Saydan Saydan, “Sağlık harcamalarının bir gider kalemi olmadığını, halk sağlığına yapılan bir yatırım olduğunu, bu çerçevede de ilaç harcamalarında tasarrufun geri ödeme listelerinden ilaçların çıkarılmasıyla olmayacağını ve bu yaklaşımdan vazgeçilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Unutmayalım ki her şeyden tasarruf edilir, ama sağlıktan tasarruf edilmez” dedi.
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, son zamanlarda yaşanan ilaç sıkıntısının İlaç Takip Sistemi'nin (İTS) şeffaf olarak görüntülenmesiyle engellenebileceğini belirterek, İTS online işlemler ekranında yapılan karekod sorgusunun eczacılara açılmasını talep etti.
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, ‘Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı’ dolayısıyla HPV aşısının önemine dikkat çekerek, “HPV aşısının koruyuculuk oranı yüzde 99,7. Bu aşı, 9-13 yaş aralığındaki kız ve erkek çocuklarına yapılması durumunda yüzde 100’e yakın koruyuculuk sağlıyor. Ülkemizde de bir an önce aşılama başlamalı ve çocuklara öncelik verilerek yaş sınırı, DSÖ’nün dediği gibi 9-13 arasında olmalı” açıklamasını yaptı.
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS), Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya açık mektup yazarak, “Twitter paylaşımınızda ‘Muhtemelen aradığınız ilacı ilk girdiğiniz eczanede bulabileceksiniz’ şeklindeki ifadenizin üzerinden 3 hafta geçmiş olmasına rağmen hastalarımız reçetelerindeki ilacı bulabilmek için hala eczane eczane gezmek zorunda kalıyorlar” açıklamasını yaptı.
Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, 2023’ün ilk gününde nöbetçi eczanelerde İlaç Takip Sistemi (İTS) ve Medula Sistemi çalışmadığı için sorun yaşandığını belirterek “Bu tür hataların olmaması için gerekli bütün önlemlerin ve olanakların sağlık otoritesi tarafından alınmasını talep ediyoruz. İlaç Takip Sistemi ilaç giriş ve çıkışlarının yapıldığı, ilacın takip edildiği bir sistem olduğu için sistem kesintileri sonucu oluşan stok hataları bizlere cezai yaptırım olarak dönüyor. Sorumlusu olmadığımız sistem arızalarının mağduru olmak istemiyoruz” açıklamasını yaptı.
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, piyasada ilaç bulunamama sıkıntısının devam ettiğini belirterek, "Tedbir alınmazsa 15-20 Ocak'tan önce iyileşme beklemiyoruz.
Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü"nün (TEİS) ilk yurt dışı tanıtımı Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'de gerçekleştirildi.
Sivas’ta, zayıflamak için aktardan aldığı toz karışımı kullanan bir kişi hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, “Tamamen bitkisel demek, ürünlerin masum olduğu anlamına gelmez. Bitkisel birçok ürün, yanlış kullanıldığı takdirde, başta karaciğer olmak üzere vücuda zarar vererek, zehre dönüşebilir” dedi.
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, “Bizler eczane eczacıları olarak, eczanelerimize gelen hasta vatandaşlarımızın elektronik reçete ve raporlarının sahte olup olmadığını bilemeyiz, ayrıca sahteliğini tespit etme imkânımız da bulunmamaktadır. Eğer sahte olarak düzenlendi ise Anayasa’da suç ve cezalara ilişkin esasların belirlendiği 38. maddesinin 6. fıkrasında yer alan ‘Ceza sorumluluğu şahsidir’ hükmü gereği SGK’nın bu sahte evrakları üretenlerden zararı tahsil etmesi gerekir” dedi.
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Başkanı Nurten Saydan, ülkede artan ilaç yokluğunun Türk lirasının döviz karşısındaki değer kaybıyla ilişkili olduğunu belirterek “Devletin yerli ilaç sanayini desteklemesi hem dışa bağımlılığı azaltacak hem ilaçta fiyat avantajı sağlayacak hem de ilacın bulunabilir olmasını da sağlayacaktır. Tedavi ve ilaç parasının bütçeye vereceği yükün azaltılması ancak yerli ilaç desteklenerek mümkündür. Bu bağlamda eşdeğer ilacı yaygınlaştırmak için de reçetelerde bir an önce etken madde yazılımına geçilmelidir. Çünkü hastalığı iyileştiren ilaçların etken maddesidir, ticari ismi değildir” dedi.
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, Tarım ve Orman Bakanlığından ruhsatlı "takviye edici gıda" adı altındaki ürünlerin, eczane harici satın alınması durumunda çeşitli rahatsızlıklara neden olabileceğini bildirdi.
Gelen son dakika haberine göre Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, bazı kanser ilaçlarının 2015 yılından beri hastanelerden temin edilmesi ile ilgili, “Hastaların serbest eczanelerden ilaç temin etmesi en güvenilir, en sağlam ve en ekonomik yöntemdir. Pahalı ilaçları devletin saklamasının, korumasının ve tedarikini sürekli kesintisiz devam ettirmesinin bu yöntemle mümkün olmadığı net bir şekilde görülmektedir. Hastaneler, ilaç alım satımının yapıldığı değil tedavinin uygulandığı yerlerdir. Herkes asli görevine dönsün” dedi.
Son dakika haberleri: Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, eczacıların ilaç satışından aldığı kârlarda kademli olarak yapılan kısmi artışı eleştirdi. Saydan, “Yapılan bu değişiklik yeterli olmadığı gibi, yaşanılan sorunların en başında gelen ‘ilaç yoklarına’ çare olmayacak. Meslek hayatımız boyunca yaşamadığımız derecede ilaç bulamama sorunu yaşıyoruz” dedi.
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan “3,5 milyon grip aşısı Eylül ayı içinde eczanelere gelmeye başlayacak. Kendilerini gripten korumak için aşılarını yaptırmaya hazırlanan vatandaşlar reçete ettirdikleri aşılarını eylül ayı içinde eczanelerden alabilecekler” dedi. Saydan gelecek olan 3,5 milyon grip aşısının 85 milyon vatandaşa yetmeyeceğini belirtirken, “bakanlık tarafından getirilen aşı sayısının kademeli olarak arttırılarak, ilerleyen günlerde yeterli sayıda aşı alımı yapılarak riskli gruptaki vatandaşların hepsinin aşılanacağına” inandıklarını ifade etti.
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, internette satılan takviye edici gıdalar ve bitkisel zayıflama ilaçlarının insan sağlığına zararına dikkat çekerek satışlarının kontrol altına alınması için çağrı yaptı. Saydan, “Bu ülkenin eczacıları olarak, bu ilaçların ruhsatları, izinleri kontrolsüz olarak verilmeye devam ettiği sürece zayıflama ilaçlarının ölüm saçmaya devam edeceğini, bu ilaçların Sağlık Bakanlığı’na devredilmesi gerektiğini kamuoyu aracılığıyla yetkililere bir kez daha hatırlatmak istiyoruz” dedi.
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, Cumhurbaşkanı Kararı’yla tüm ilaçlara yüzde 25 oranında zam yapılmasıyla ilgili “İlaç fiyatlarının belirlenmesinde kullanılan euro kuru yüzde 25’lik artışla 6,29’dan 7,86 TL’ye yükseldi. Ancak kur seviyesinin güncel kurun çok altında olmasından kaynaklı olarak piyasada bulunamayan ilaç sorununun devam edeceğini düşünüyoruz. İlaç euro kurunun, güncel ve ekonomik gerçeklere mutlaka uygun hale getirilmesi gerekmektedir” açıklaması yaptı.
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) hasta alt bezi kullananlar için 1 Temmuz’dan itibaren aylık ücret ödeyeceğini belirterek, "Vatandaşlarımız, 1 Temmuz’dan itibaren, SGK’nın ödediği bir aylık ödemeye istinaden hasta alt bezlerini yine eczanelerimizden, ama ücretli olarak temin edebileceklerdir. Vatandaşlarımıza bu durumun eczanelerimizden kaynaklanmadığını bildirmek istiyoruz" dedi.
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, ilaç kurunda güncelleme yapılması çağrısında bulunarak “Diyabet, prostat, kalp-tansiyon, antibiyotik, göz damlası, kas gevşetici, hormon ilaçları gibi birçok üründe tedarik sorunu yaşanıyor. Bugün euro kuru 17 TL sınırını aşmışken ilaç fiyatlandırmasında kullanılan euro kurunun 6 TL olarak belirlenmesi ilaca ulaşmayı zorlaştırıyor” dedi.
Sosyal Güvenlik Kurumu, eczanelerde 84 liraya yapılan grip aşısının bazı gruplara bir kerelik olmak üzere eylül-şubat tarihleri arasında ücretsiz olarak yapılacağını açıkladı. Buna göre, 65 yaş üzerindeki kişiler, bazı kronik hastalıklara sahip yetişkin ve çocuklar ile en erken gebeliğin 13. haftasında bulunan hamileler grip aşılarını ücretsiz yaptırabilecek.
Orman yangınlarıyla mücadele edilen bölgelerde, yara ve yanık kremlerinin fiyatlarının fahiş şekilde arttığı iddiası sosyal medyada tartışma yarattı. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası, ilaçların fiyatının yılda bir kere Sağlık Bakanlığının belirlediği ve bu belirlenen fiyatın altında ya da üstünde bir ilacın satışının yapılmasının yasak olduğunu ifade ederek iddiaları yalanladı.
Salgın nedeniyle C ve D vitaminleri ile gıda takviyelerine olan talebin arttığını ifade eden Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Başkanı Saydan, hekim ve eczacı gözetimi olmadan kullanılan bu ürünlerin ciddi sağlık problemlerine yol açabileceğine dikkat çekti. Saydan, konuyla ilgili TBMM Sağlık Komisyonu'na başvurduklarını da aktardı.
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, eczacıların yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) yayılmasına karşı verdiği mücadelenin takdire şayan olduğunu belirtti.
Ahmet Yesevi Üniversitesi tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı desteği ile yürütülen Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü Projesi (TEİS) tanıtıldı.
Ahmet Yesevi Üniversitesinin hazırladığı Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü erişime açıldı.
SGK'nın geçici süre ile Türkiye'de bulunan gurbetçileri turist olarak kabul ettiğini ve sadece acilde yazılan ilaçlarını karşıladığını belirten TEİS Başkanı Saydan, duyuru yapılmadan başlanan sistemin eczacıları zor durumda bıraktığını söyledi.
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS), eczanelerde yaşanan ilaç tedarik sorununun devam ettiğini söyleyerek, ilaç fiyatlarının biran önce güncellenmesi gerektiğini belirtti.
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Nurten Saydan, plastik poşetlerin ücretli olması uygulamasından eczanelerin muaf tutulmasını istedi. Saydan, "Kullanılmış poşetler mikrop bulaşma riskini artırır" uyarısında bulunarak, İngiltere'deki sistemi örnek gösterdi.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) 143 ilaca ödeme yapmayı durdurdu. Yerli ilaç üretimi teşvik etmek amacıyla alınan karar sonrası, Eczacı İşverenler Sendikası TEİS'ten yapılan açıklamaya göre, hastaların ilaca ulaşma konusunda sıkıntı yaşadıklarını söyledi.
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.