Fuat Oktay, Anadolu Ajansı'nın 2024 fotoğraf oylamasında çeşitli kategorilerdeki kareleri değerlendirdi.
Fuat Oktay, Türkiye ve Azerbaycan'ın kamu diplomasisi ile dezenformasyonla mücadele ettiğini vurguladı.
Dışişleri Komisyonu Başkanı Oktay, TDT ülkelerinin işbirliğini artırmak için toplantılar düzenleyecek.
Oktay, Azerbaycan ve Gürcistan heyetleriyle bölgesel sorunları ve işbirliğini görüştü.
Fuat Oktay, Lübnan'da ateşkes umudunu dile getirirken, Filistin için de iki devletli çözüme vurgu yaptı.
TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Fuat Oktay, Ankara'nın Nallıhan ilçesindeki Çayırhan Termik Santrali ve maden sahalarının varlık satışına karşı eylem başlatarak kendilerini madene kapatan maden işçilerini ziyaret etti.
TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Fuat Oktay, Çayırhan Termik Santrali ve maden sahalarının özelleştirilmesi kararına ilişkin, "Olayı siyasileştirmeden, farklı boyutlara taşınmasına izin vermeden çalışanlarımızın haklarını koruyabileceğimiz bir çözüm bulmaya çalışıyoruz.
Fuat Oktay, İtalya heyetiyle görüşerek bölgede barış ve diyalog vurgusu yaptı, Filistin sorununa dikkat çekti.
TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Oktay, Türkiye ve İran'ın terörle mücadelede işbirliğini vurguladı.
Oktay, Letonya heyetiyle NATO, ticaret ve savunma sanayindeki işbirliğini görüşmek üzere bir araya geldi.
TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Fuat Oktay, İsrail'in Gazze'deki katliamlarının bir an önce durdurulması gerektiğini vurgulayarak, 'Bu kara lekenin bir an önce insanlığın tarihinden de temizlenmesi ve bağımsız bir Filistin devletinin oluşması en büyük arzumuz.' dedi.
TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı, AK Parti Ankara Milletvekili Fuat Oktay, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ABD Kongresinde konuşmasına yönelik "Soykırım sorumlusu olarak yargılanan Netanyahu'nun dün ABD Kongresinde onur konuğu olarak ağırlanması ve coşkuyla ayakta alkışlanması...
TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Fuat Oktay, Niğde'ye yaptığı ziyarette Tabal Niğde Gastronomi Evi'ni ziyaret etti ve Niğde yemeklerinin Türkiye'ye ve dünyaya tanıtılması amacıyla yapılan bu hizmeti takdir etti.
TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı ve AK Parti Ankara Milletvekili Fuat Oktay, Niğde'de bir dizi ziyaret ve incelemelerde bulundu. Oktay, Niğde Belediyesi'nin yürüttüğü Kale ve Çevresi Koruma ve Yenileme Projesi'ni yerinde inceledi ve projeyi önemli bir yatırım olarak nitelendirdi.
TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Fuat Oktay, Japonya Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu Başkanı Katsumata Takaaki ve beraberindeki heyetle bir araya geldi.
CHP milletvekili Oğuz Kaan Salıcı, FETÖ elebaşı Gülen'in Türkiye'ye getirildiğine dair iddiaları TBMM Dışişleri Komisyonu'nda gündeme getirdi. Başkan Fuat Oktay "Bende bilgi yok yani bilgisi olan arkadaşımız varsa paylaşabilir, bende herhangi bir bilgi yok" yanıtını verirken, Dışişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Kemal Bozay da "Bizde de bilgi bulunmuyor efendim" sözleriyle Oktay'ı destekledi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, Mehmet Muş başkanlığında toplandı. Toplantıda 11 maddelik Dışişleri Teşkilatını Güçlendirme Vakfı Kanun Teklifi görüşülecek. Muhalefet milletvekilleri, kanun teklifinin Plan ve Bütçe Komisyonu'na gelmeden önce TBMM Dışişleri Komisyonu'nda görüşülmesi gerektiğini dile getirdi. Teklifle Dışişleri Bakanlığı teşkilatının faaliyetlerinin güçlendirilmesi, personelinin temsil kabiliyeti yüksek ve donanımlı yetiştirilmesinin desteklenmesi ve düzenleme kapsamında belirlenen faaliyetlerin icrası amacıyla merkezi Ankara'da olan Dışişleri Teşkilatını Güçlendirme Vakfı kurulmasına ilişkin usul ve esasların düzenlenmesi amaçlanıyor.
TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Fuat Oktay, Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Dışişleri Komisyonları olarak ortak çıkarların korunmasında parlamenter diplomasi alanındaki işbirliğini en üst düzeye çıkarma hususunda mutabık kaldıklarını söyledi. Oktay, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'deki TDT Dışişleri Komisyonları 1. Toplantısı'nın ardından düzenlenen basın toplantısında konuştu.
TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Fuat Oktay, Fildişi Sahili-Türkiye Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı N'Guessan Koffi Eugene ve beraberindeki heyeti kabul etti. Oktay, Fildişi Sahili dostluk grubunu Türkiye'de ilk kez ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu dile getirerek, Türkiye-Afrika ilişkilerinin 20 yılda kayda değer ivme kazandığını kaydetti. Kabulde konuşan Oktay, Türkiye'nin Afrika ülkeleriyle ilişkilerini geliştirmek için çaba sarf ettiğini ve Afrika'nın istikrarına ve kalkınmasına katkıda bulunduğunu belirtti.
TBMM Dışişleri Komisyonu bünyesinde kurulan Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Alt Komisyonu Başkanı Seda Gören Bölük, yurtdışında yaşayan vatandaşların ihtiyaçları doğrultusunda çalışmalar yapacaklarını ve yabancı düşmanlığıyla, İslamofobi ile mücadele edeceklerini belirtti. Komisyonun, yurtdışında yaşayan vatandaşların hak kazanımlarına altyapı oluşturduğunu ve bu alanda çalışmalarına devam edeceklerini ifade etti. Ayrıca, yurtdışında yaşayan vatandaşlara yönelik saldırılar ve terör örgütleriyle mücadele konusunda da vatandaşların yanında olacaklarını vurguladı.
TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Fuat Oktay, Avrupa Birliği Yaptırımlarının Uygulanması Özel Temsilcisi Büyükelçi David O'Sullıvan ve beraberindeki heyet ile bir araya geldi. Mecliste gerçekleşen toplantıda, AB'nin yaptırımlar ile ilgili yürütülen çalışmalarının değerlendirildiği belirtildi. Oktay, görüşmede, Gazze'deki saldırıyla 30 binden fazla Filistinli sivili katleden İsrail'e yönelik olarak Avrupa Birliği tarafından herhangi bir yaptırım uygulanmamasını eleştirdi.
Fuat Oktay, görüşmede, Ruiz ve beraberindeki heyeti TBMM'de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Oktay, Küba'nın depremlerin ardından Türkiye'ye sağlık ekibi göndermesinden dolayı teşekkür etti. Görüşmelerinin Türkiye ve Küba ilişkilerine katkı sağlayacağını söyledi.
TBMM Dışişleri Komisyonu bünyesinde kurulan Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Alt Komisyonu, 28. Yasama Döneminin ilk toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıda, Komisyonu Başkanlığına AK Parti İstanbul Milletvekili Seda Gören Bölük seçildi.
TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Fuat Oktay, Libya-Türkiye Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Ömer Halid El Abidi ve beraberindeki heyeti Meclis'te kabul etti. Görüşmede, Oktay, Türkiye'nin Libya'nın birlik ve beraberliğine verdiği önemi vurguladı ve bölgedeki sükunetin devamı ve kalıcı barışın sağlanması için Türkiye'nin çabalarının devam ettiğini belirtti. Abidi ise Türkiye'nin her zaman Libya'ya destek verdiğini ve ülkesini yalnız bırakmadığını ifade etti. Görüşme basına kapalı olarak devam etti.
TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Fuat Oktay, Kosova Meclisi Dışişleri Komisyonu Başkanı Arbereshe Kryeziu Hyseni ve beraberindeki heyetle bir araya geldi. Oktay, Kosova heyetini ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu belirtti. Kosova ziyaretleri sırasında çeşitli görüşmeler yaptıklarını dile getiren Oktay, Türkiye'de de bu görüşmelerin devamını gerçekleştireceklerini söyledi. Türkiye-Kosova ilişkilerini daha ileri götürmek için bir arada bulunduklarını vurgulayan Oktay, Kosova'nın NATO ve AB ile ilişkilerinin yanı sıra bölgesel gelişmeleri değerlendirme fırsatı bulacaklarını kaydetti. Kosova Meclisi Dışişleri Komisyonu Başkanı Arbereshe Kryeziu Hyseni de sıcak karşılamadan dolayı teşekkür ederek, iki ülkenin çok boyutlu ilişkilerini daha ileri seviyeye taşımak için TBMM'de bulunduklarını dile getirdi. İki ülke ilişkilerinin ve işbirliğinin çok boyutlu olduğuna işaret eden Hyseni, Kosova'nın zor zamanlarında yanında olduğu için Türkiye'ye teşekkür etti. Toplantı daha sonra basına kapalı devam etti.
TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı ve AK Parti Ankara Milletvekili Fuat Oktay, Kuveyt Meclisi Kuveyt-Türkiye Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Muhammed Haif Al Mutairi ve beraberindeki heyeti kabul etti. Oktay, görüşmede Kuveyt Emiri Şeyh Nevvaf el-Ahmed el-Cabir es-Sabah'ın vefatı dolayısıyla başsağlığı diledi ve Kahramanmaraş depremlerinde Kuveyt'in gösterdiği dayanışmayı vurguladı. Al Mutairi ise Türkiye'ye olan teşekkürlerini ileterek, Türkiye'nin Gazze'ye yönelik saldırılardaki tutumunu önemsediklerini belirtti.
Oktay, Türkiye ile Hırvatistan arasındaki ilişkileri geliştirmeyi hedeflediklerini belirtti. Hırvatistan'ın depremde Türkiye'ye destek verdiğini söyleyen Oktay, Radman'ın Adıyaman'ı ziyaret edeceğini ifade etti. Görüşmede Bosna-Hersek, Balkanlar ve Ortadoğu'daki gelişmeler ele alındı.
İsveç’in NATO’ya katılım protokolünün uygun bulunduğuna ilişkin yasa teklifi TBMM Dışişleri Komisyonu’nda kabul edildi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Dışişleri Komisyonu, İsveç'in NATO üyeliğini kabul etti. Bu kararın ardından gözler, Biden'ın F-16 satışı konusundaki sözüne çevrildi. Biden, İsveç'in kabul edilmesi halinde Türkiye'ye F-16 satışında destek vereceğini belirtmişti.
İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström, İsveç'in NATO'ya katılım protokolünün TBMM Dışişleri Komisyonu'nda kabul edilmesinin ardından yaptığı açıklamada, 'NATO'ya katılmayı dört gözle bekliyoruz' dedi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de kararı memnuniyetle karşıladığını belirtti.
İSVEÇ'in NATO'ya üye olmasına ilişkin protokol, TBMM Dışişleri Komisyonu'nda kabul edildi.
İsveç'in NATO'ya katılım protokolünün onaylanmasına ilişkin kanun teklifi TBMM Dışişleri Komisyonu tarafından kabul edildi.
TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Fuat Oktay, Azerbaycan'ın uluslararası ve insani kurallara uygun hareket ettiğini vurgulayarak, Gazze'deki olaylar karşısındaki iki yüzlü tutumu eleştirdi.
TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Fuat Oktay, Danimarka Avrupa İşleri Komisyonu Başkanı Niels Flemming Hansen ve beraberindeki heyetle bir araya geldi. Oktay, ziyaretin son aylarda gerçekleştirilen karşılıklı ziyaretleri değerlendirmeye ve iki ülke ilişkilerini geliştirmeye fırsat vereceğini dile getirdi. Danimarkalı heyet ile sadece ikili ilişkileri ele almayacaklarını ifade eden Oktay, iki ülkeyi de ilgilendiren AB ilişkileri, NATO'nun genişlemesi ve bölgesel meseleleri de değerlendireceklerini söyledi. Danimarka Avrupa İşleri Komisyonu Başkanı Hansen de Ankara'dan önce İstanbul ve İzmir'de temaslarda bulunduklarını belirterek, kendilerine gösterilen misafirperverliğe teşekkür etti. AB-Türkiye ilişkilerinin şu anki durumunu ve nasıl gelişebileceğini değerlendirmenin kendileri için önem taşıdığını vurgulayan Hansen, bunun yanında İsveç'in NATO üyeliği konusunu ele almak istediklerini kaydetti. Görüşme, basına kapalı devam etti.
İSVEÇ'in NATO'ya üyeliğinin görüşülmesi, görüşülmekte olan konunun açıklığa kavuşmaması ve müzakerelerin yeterince olgunlaşmaması gerekçesiyle, TBMM Dışişleri Komisyonu'nda yapılan oylamayla ertelendi.
İsveç'in NATO'ya katılımını görüşmek için toplanan TBMM Dışişleri Komisyonu’nda sunum yapan Dışişleri Bakan Yardımcısı Burak Akçapar, İsveç'in Türkiye'nin şartlarını yerine getirmek için çeşitli adımlar attığını anlattı. Akçapar, "İsveç, terör örgütüne katılımla ilgili anayasa değişikliği yaptı. İsveç'te terör örgütüne katılım ilk kez suç haline getirildi. Terörizmle Mücadele Yasası yürürlüğe girdi. İsveç, PKK'nın ve uzantılarının terör faaliyetleri kapsamında farkındalık kazandı. İsveç ülkemizde PKK üyeliğinden arama kaydı olan 1 şahsı Aralık 2022'de iade etti, bunu olumlu bir adım olarak değerlendiriyoruz. Terörle iltisaklı yeni şahıslara oturum ve çalışma izni verilmeyecek deniyor. Örgütün üzerine gittiğini görüyoruz. Bir sınır dışı bir de mahkeme süreci var" dedi. Muhalefet milletvekilleri ise Akçapar'ın sunumunu yetersiz bularak eleştirdi. Komisyon Başkanı Fuat Oktay, komisyon üyelerinin talebi ve bakanlığın sorulara daha iyi yanıt verebilmesi için teklifin görüşülmesini erteledi.
TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Fuat Oktay, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ın ortaya koyduğu iki devletli çözüm vizyonunu ve Kıbrıs Türklerinin haklarını tescil etme ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin tanınmasına yönelik çabalarını kuvvetle desteklediklerini belirtti.
İsveç’in NATO’ya katılım protokolüne ilişkin kanun teklifi, 16 Kasım’da TBMM Dışişleri Komisyonu’nda görüşülecek. Protokol, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 23 Ekim'de TBMM Başkanlığı'na sevk edilmişti.
TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Fuat Oktay ve komisyon üyeleri, Kosova'ya yapacakları ziyaret kapsamında Kosova Başbakanı, Meclis Başkanı ve Dışişleri Komisyonu ile görüşmeler gerçekleştirdi. Görüşmelerde, iki ülke arasındaki ilişkilerin ilerletilmesi, parlamentolar arası işbirliği imkanları ve bölgedeki güvenlik durumu gibi konular ele alındı. Oktay, Kosova ile işbirliği imkanlarının olduğunu belirterek, Türkiye'nin Kosova'nın yanında olduğunu vurguladı. Ayrıca, ekonomik alanda yapılabilecek işbirliklerine de değinildi ve Türkiye'nin Kosova'da yaklaşık 1300 firması olduğu ifade edildi. Heyet, ziyaret kapsamında NATO'nun Kosova'daki Barış Gücü Komutanı ve KDTP temsilcileri ile de görüşmeler yapacak.
TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Fuat Oktay, İsrail'in Gazze'ye saldırılarına ilişkin yaptığı açıklamada, Türkiye'nin savaşın durması ve sorunun çözümü adına sorumlulukla hareket ettiğini ve bu meseleyi sadece siyasi ve diplomatik bir mesele olmaktan öte insani ve vicdani bir mesele olarak gördüğünü belirtti. Oktay ayrıca Türkiye'nin güçlü olması gerektiğini vurgulayarak, ülkenin çevresindeki krizlerle başa çıkabilmesi için güçlü bir dış politikaya sahip olduğunu ifade etti.
TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Fuat Oktay, Estonya, Letonya ve Litvanya'nın Ankara Büyükelçilerini kabul etti. Kabulde, Baltık ülkeleri ile ikili ilişkilerin geliştirilmesi, bölgesel gelişmeler ve Türkiye'nin terörle mücadelesine destek verilmesi gibi konular ele alındı. Oktay, Ukrayna'daki savaşın sonlandırılması ve Filistin'deki zulmün sona erdirilmesi için ilkesel çabaların önemine vurgu yaptı.
TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Fuat Oktay, Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) ve Ortadoğu Çalışmaları Enstitüsü (MEI) uzmanları ile Meclis'te bir araya geldi. Görüşmede, Türkiye-ABD ikili ilişkileri, Orta Doğu, Kafkaslar, Akdeniz, Ukrayna krizi, terörle mücadele ve ulaştırma koridorları gibi bir çok konu ve güncel gelişmeler ele alındı.
TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Fuat Oktay, Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) üyesi devletlerin büyükelçi ve temsilcileriyle görüşerek, öğle yemeği verdi. Oktay, Türk dünyası olarak aralarındaki bağları güçlendirmek için daha sağlam adımlar attıklarını belirtti. TDT'nin uluslararası arenada dikkatle takip edildiğini ve üçüncü ülkelerin işbirliği yapmak istediği bir platform haline geldiğini söyledi. Ayrıca, Kıbrıs Türkleri'nin TDT'nin ayrılmaz bir parçası olduğunu vurguladı ve TDT'nin faaliyetlerine KKTC'nin katılımını desteklediklerini ifade etti. Oktay, Türk dünyasında işbirliğinin ilerletilmesi için TDT şemsiyesi altında yer alan kurum ve kuruluşların faaliyetlerinin kritik önemde olduğunu belirtti ve Türkiye'nin teşkilatın başarısı için çaba sarf etmeye devam edeceğini kaydetti.
TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Fuat Oktay, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) Türk Devletleri Teşkilatı (TDT), Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) ve İslam İşbirliği Teşkilatında (İİT) gözlemci üye olduğunu anımsatarak, "KKTC'nin tanınırlığıyla alakalı ciddi bir yol...
TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Fuat Oktay, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde gerçekleştirdiği ziyarette Pile-Yiğitler Yolu Projesi'nin bir barış projesi olduğunu belirtti. Oktay, projenin insani boyutunu vurgulayarak, bölgedeki ulaşım sorununun çözülmesi gerektiğini ve bu projenin tamamlanması için destek vereceklerini ifade etti. Ayrıca, Beyarmudu'ndaki sınır kapısının bir barış kapısı olması gerektiğini ve insan hakları konusunda farkındalık yaratılması gerektiğini söyledi.
TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Fuat Oktay, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ile Kıbrıs Türklerinin lideri Fazıl Küçük'ün anıt mezarlarına ziyarette bulundu. Oktay, Denktaş ve Küçük'ün mezarlarına çelenk bıraktı ve saygı duruşunda bulundu.
TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Fuat Oktay ve komisyon üyelerinden oluşan heyet, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Meclisi Başkanı Zorlu Töre ile görüştü.
TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Fuat Oktay ve komisyon üyelerinden oluşan heyet, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne (KKTC) vardı. Heyet, KKTC'deki görüşmelerde Birleşmiş Milletler'de yaşanan gelişmeler gibi çeşitli konuları değerlendirecek ve iki ülkenin meclisi arasındaki ilişkileri geliştirmek için görüşmeler yapacak. Ayrıca, Yeni Ercan Havalimanı'nın turizme ve ekonomiye katkı sağlayacağı vurgulandı. Heyet, KKTC Cumhurbaşkanı, Cumhuriyet Meclisi Başkanı ve Başbakanı tarafından kabul edilecek.
TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı ve AK Parti Ankara Milletvekili Fuat Oktay, Moğolistan Ulusal Meclisi Güvenlik ve Dış Politika Daimi Komisyonu Başkanı Byambasuren Enkh-Amgalan ve beraberindeki heyet ile bir araya geldi. Oktay, Türk ve Moğol halklarının tarihi ve kültürel bağlarına vurgu yaparak, ikili işbirliğinin güçlendirilmesinin önemini belirtti. Görüşme basına kapalı olarak devam etti.
AK Parti Ankara Milletvekili Fuat Oktay, Polatlı ilçesinde ziyaretlerde bulunarak Gordion Antik Kenti'nin UNESCO Dünya Mirası Listesi adaylık süreci hakkında bilgilendirme toplantısına katıldı. Oktay, Türkiye'nin UNESCO Dünya Mirası geçici listesinde 84, daimi listesinde 19 eserinin bulunduğunu belirtti. Gordion Antik Kenti ile ilgili başvuruların yapıldığını ifade eden Oktay, gelecek ay Suudi Arabistan'da yapılacak toplantıda daimi listeye alınmasıyla ilgili çalışmaların yapılacağını söyledi. Oktay, ayrıca Polatlı'nın tarihi eserlerle dünyaya tanıtılmasının ekonomi ve turizme katkı sağlayacağını vurguladı.
TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Fuat Oktay ve beraberindeki komisyon üyeleri, Azerbaycan Milli Meclisi Başkanı Sahibe Gafarova ile bir araya geldi. Görüşmede, iki ülke arasındaki iş birlikleri ve ilişkiler ele alındı. Ayrıca, Türk Devletleri Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA) kapsamında iş birlikleri ve parlamenter diplomasinin önemi de müzakere edildi.
TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Fuat Oktay, beraberindeki komisyon üyeleriyle birlikte Azerbaycan'ın merhum Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in kabrini ve Türk ve Azerbaycan şehitliklerini ziyaret etti. Oktay, ziyaret sonrasında yaptığı açıklamada, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ilişkilerin ve parlamenter diplomasinin önünü daha da açmak için Bakü'de bulunduklarını belirtti.
TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Fuat Oktay, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından kabul edildi. Oktay, Azerbaycan ve Türkiye arasındaki ilişkilerin yüksek seviyede olduğunu vurgulayarak, iki ülke arasındaki ilişkilerin 'tek millet, iki devlet' ilkesi temelinde geliştiğini söyledi. Aliyev ise, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Azerbaycan ziyaretinde ikili ilişkilerin geliştirilmesine yönelik kapsamlı görüşmeler yapıldığını belirtti.
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, resmi temaslarda bulunmak için Bakü'ye gelen TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Fuat Oktay ve beraberindeki komisyon üyesi milletvekillerini kabul etti. Oktay, Aliyev'e Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın selamlarını iletti ve Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ilişkilerin son derece memnuniyet verici olduğunu vurguladı. Görüşmede, Orta Koridor, enerji ve ticaret alanındaki işbirlikleri konularında görüş alışverişinde bulunuldu.
TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Fuat Oktay, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'ye resmi ziyaret gerçekleştirdi ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından kabul edildi. Oktay, iki ülke arasındaki ilişkilerin yüksek seviyede olduğunu vurgulayarak, Azerbaycan-Türkiye ilişkilerinin Şuşa Beyannamesi ile ittifak düzeyine çıkarılmasının önemini belirtti. Aliyev ise, Türkiye ile yapılan kapsamlı görüşmelerin ikili ilişkilerin geliştirilmesine katkı sağladığını ifade etti.
TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Fuat Oktay, Özbekistan'da yaptığı görüşmelerin ardından değerlendirmelerde bulundu. Oktay, görüşmelerin verimli geçtiğini belirterek, Türkiye ve Özbekistan arasındaki işbirliğinin geliştirilmesiyle ilgili konuların ele alındığını ifade etti. Ayrıca Oktay, Türk iş insanlarıyla da bir araya gelerek sorunları dile getirdi ve ilişkilerin daha da ileriye götürülmesi için çalıştıklarını söyledi.
TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Fuat Oktay, resmi ziyaret için geldiği Özbekistan'da Yasama Meclisi Başkanı Nuriddincan İsmailov ile bir araya geldi. Oktay ve İsmailov, iki ülkenin parlamentoları arasındaki işbirliğini ele aldı. Oktay, Türk ve Özbek halklarının tarih boyunca gönül bağlarını ve samimi kardeşlik hislerini muhafaza ettiğini vurguladı. Oktay ayrıca, Türkiye-Özbekistan ilişkilerinin güçlendiğini ve Kapsamlı Stratejik Ortaklık seviyesine yükseltildiğini belirtti. Oktay, Özbekistan'daki Türk iş insanlarıyla da bir araya gelerek sorunlarını dinledi ve ilgili makamlara ileteceğini söyledi.
TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Fuat Oktay, resmi ziyaret için geldiği Özbekistan'da Senato Başkanı Tanzila Narbayeva ile bir araya geldi. Oktay, görüşmede iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlü olduğunu vurgulayarak, parlamentolar arasında derinleşmeyi ve parlamenter diplomasinin geliştirilmesini amaçladıklarını belirtti.
Dışişleri Komisyonu Başkanı Fuat Oktay, Ürdün Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Ayman Safadi ile görüştü. Oktay, Ürdün ile ilişkilerin geliştirilmesinin önemli olduğunu vurgulayarak, işbirliğinin hızla gelişeceğini belirtti. Safadi ise işbirliğini artırmak için çaba göstereceklerini ve Hakan Fidan ile faydalı bir görüşme yaptıklarını ifade etti.
Dışişleri Komisyonu, 23 uluslararası kanun teklifini kabul etti. Bu teklifler arasında Türkiye ile KKTC arasında ulusal sürücü belgelerinin karşılıklı olarak tanınması ve değişimi anlaşmasında değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi, Hükümetlerarası Kuru Limanlar Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi ve Türkiye ile Arnavutluk arasında sürücü belgelerinin karşılıklı olarak tanınması ve değiştirilmesine ilişkin anlaşma ve anlaşmada değişiklik yapılmasına dair notaların onaylanmasının uygun bulunduğuna dair kanun teklifi de yer aldı. Filistin ile ilgili uluslararası anlaşmaların da olduğu 4 teklif ise daha sonra görüşülmek üzere gündemden çıkarıldı.
İyi Partili Kürşad Zorlu'nun itirazı üzerine TBMM Dışişleri Komisyonu, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Filistin Devleti Hükümeti Arasında Kolluk Eğitimi İş Birliği Mutabakat Zaptı'nı gündeminden çıkardı. Zorlu, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın Uygur Türklerini terörle özdeşleştirmesi sebebiyle mutabakat zaptına çekince koyduklarını belirtti. Filistin ile ilgili mutabakat zaptı, iktidar çoğunluğuna rağmen komisyonun bugünkü gündeminden çıkarıldı.
Bugün TBMM'de milletvekilleri için yemin töreni düzenlendi. Tören öncesinde TBMM Başkanı Mustafa Şentop, MHP lideri Devlet Bahçeli'yi kabul etti. Arama motorlarında ise Tülay Hatimoğulları Oruç kimdir? Tülay Hatimoğulları Oruç kaç yaşında, nereli? Tülay Hatimoğulları Oruç hayatı ve biyografisi! araması yapıldı. Tülay Hatimoğulları Oruç, HDP Adana Milletvekili ve TBMM Dışişleri Komisyonu üyesidir.
TBMM'de 28. dönem yemin töreni Devlet Bahçeli'nin yeminiyle başladı. Tülay Hatimoğulları Oruç'un yemin ettiği konusunda araştırmalar yapılıyor. Hatimoğulları Oruç, HDP Adana Milletvekili ve TBMM Dışişleri Komisyonu üyesidir.
TBMM Dışişleri Komisyonu CHP Grup Sözcüsü Ünal Çeviköz, “KKTC nezdinde görevlendirilen Büyükelçi, devletimizi temsil ettiğini unutarak siyasi propaganda faaliyetinde bulunmuş, partimize yönelik gerçeği yansıtmayan ifadeler kullanarak hitap ettiği kitleyi yanıltan bir davranış içine girmiştir. Söz konusu faaliyet tarafımızdan esefle karşılanmıştır. Millet İttifakı iktidarında Dışişleri Bakanlığı’nın misyon şefi tayinlerinde liyakat esas olacak, Büyükelçilerimiz herhangi bir siyasi partinin değil Devletimizin temsilcisi olarak görev yapacaklardır” açıklamasını yaptı.
TBMM Dışişleri Komisyonu CHP Grup Sözcüsü Ünal Çeviköz, Türkiye'nin Kopenhag Büyükelçiliği önünde Kur’an-ı Kerim ve Türk bayrağının yakılmasını kınadı. Çeviköz, "Bu tür eylemleri kınıyor, uygarlık dışı bir nefret eylemi olarak görüyoruz. Hiçbir toplumun egemenlik ve bağımsızlığının simgesi olan bayrağına veya kutsal değerlerine bu şekilde yapılan saldırılar mazur gösterilemez. Bu davranışların ifade özgürlüğü kisvesi altında meşrulaştırılması kabul edilemez" dedi.
CHP İstanbul Milletvekili ve TBMM Dışişleri Komisyonu CHP Grup Sözcüsü Ünal Çeviköz, Danimarka'da Kur'an-ı Kerim ve Türk bayrağına yapılan saldırıyı kınadı.
TBMM Dışişleri Komisyonu, Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri arasındaki ticaret hacmini 25 milyar dolara çıkarmayı hedefleyen ekonomik ortaklık anlaşmasını kabul etti. CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Dışişleri Bakan Yardımcısı Burak Akçapar’a; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AKP sözcülerinin Birleşik Arap Emirlikleri’ne yönelik “15 Temmuz’un finansörü” yönündeki suçlamasını anımsattı. Bakan Yardımcısı Akçapar, “Elimde veri yok” yanıtını verdi.
Finlandiya'nın, Kuzey Atlantik Antlaşması’na (NATO) Katılımına İlişkin Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi TBMM Dışişleri Komisyonu’nda, kabul edildi. Komisyona bilgi veren Dışişleri Bakan Yardımcısı Burak Akçapar, “Finlandiya, terörle mücadelede iradesini ve kararlılığını hem düzenleme hem de uygulamada ortaya koydu, istek ve taleplerimize duyarlı olduğunu gösterdi” dedi.
Türkiye'nin Finlandiya'nın NATO üyeliğine onay verdiğine ilişkin protokol TBMM'ye gitti. TBMM Meclis Başkanı Mustafa Şentop tarafından imzalanan protokol TBMM Dışişleri Komisyonu'na havale edildi.
CHP İstanbul Milletvekili ve TBMM Dışişleri Komisyonu CHP Grup Sözcüsü Ünal Çeviköz, Azerbaycan’ın Tahran Büyükelçiliği’ne yapılan saldırıyla ilgili, “Menfur saldırıyı şiddetle kınıyor, saldırıda hayatını kaybeden büyükelçilik personeline Allah’tan rahmet, yaralananlara acil şifalar diliyoruz” dedi.
TBMM Dışişleri Komisyonu CHP Grup Sözcüsü Ünal Çeviköz, İsveç’te aşırı sağcı siyasetçi Rasmus Paludan’ın Türk Büyükelçiliği önünde Kur’an-ı Kerim yakması üzerine, “Son derece vahim bir olaydır. Şiddetle kınadığımız bu eylemi ifade özgürlüğü kılıfına sığınarak geçiştirmek asla kabul edilemez. Bu eylemin ‘İslamofobi’ ile açıklanması da mümkün değildir. Olay açıkça İslam düşmanlığıdır ve nefret suçudur” dedi.
TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Akif Çağatay Kılıç, KKTC Cumhuriyet Meclisi Hukuk, Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi Başkanı Yasemi Öztürk ve beraberindeki heyeti kabul etti.
TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Akif Çağatay Kılıç, Almanya'da yaşayan Türklerle bir araya geldi.
TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Akif Çağatay Kılıç, Almanya'da yaşayan Türklerin ortaya koyduğu çalışmaların ve çabaların, Almanya'nın bugünkü Almanya olmasında büyük etkisi bulunduğunu söyledi.
TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Akif Çağatay Kılıç, "Türkiye'nin Madrid Zirvesi'nde mutabakat altına almış olduğu üçlü bir belge var ve bunun altında İsveç Hükümetinin, Türkiye Cumhuriyeti'nin ve Finlandiya'nın imzası var.
TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Akif Çağatay Kılıç, son dönemlerde Batılı ülkelerde yabancı düşmanlığı saldırılarındaki artışa dikkati çekerek, Alman makamlarıyla yaptıkları görüşmelerde bu yapıların tüm detaylarıyla ortaya çıkarılması konusundaki taleplerini...
TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Akif Çağatay Kılıç, insanlar, halklar ve onların temsilcileri arasındaki ilişkilerin önemli olduğunu belirterek, "Anlaşmazlıkların olması durumunda dahi bunun diplomasi yolu, karşılıklı iyi niyetle çözülebilecek sorunlar...
TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Akif Çağatay Kılıç, "Sanırım FETÖ, ABD'li Senatör Menendez'in kulağına birtakım sufleler veriyor ve bu doğrultuda kendisini kullanıyor.
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.