Yarabbi Şükür! - Son Dakika
Spor

Yarabbi Şükür!

Yarabbi Şükür!

Yıllardır Türkiye'deki Hoca Değişimlerini, Yerli Hocaların İsyanını ve Ardından Yayıncı Kuruluş Mikrofonlarına Geçerek "İş" Bekleme Savaşını İzliyoruz.

11.03.2011 00:00

Esat DERGİ

twitter.com/esatdergi

Yıllardır Türkiye'deki hoca değişimlerini, yerli hocaların isyanını ve ardından yayıncı kuruluş mikrofonlarına geçerek "iş" bekleme savaşını izliyoruz. Bazen yabancı hocalara sözleşme şartları düşünüldüğünde gerçekleşen teslim içimizi acıtıyor ve yerli hocalarımıza da hak vermiyor değiliz. Peki bu yıl dünyada hoca sirkülasyonu nasıldı? Rakamlar ve ligler incelendiğinde futboldaki acımasız gerçeğin de devam ettiğini görüyoruz.

Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA), futbolda ara transfer döneminde rekor kırıldığını ve 2451 oyuncunun kulüp değiştirdiğini açıkladı.

Tarih olarak Mart ayının ortası, sezon olarak ise son dönemeçlerin yaşandığı Avrupa'da Türkiye dahil 8 büyük lig ele alındığında yaşanan hoca değişikliklerinin sayısı ise 46. Sıkı durun 18 takımlı Romanya'da ligde ilk yarının sona erdiğinde yaşanan hoca değişikliği sayısı ise 17'di.

Şimdi daha da sıkı durmalısınız ki Mayıs - Aralık aralığında oynanan Brezilya Serie A'da ise sezon sonu hoca değişikliği rakamına baktığımızda karşımıza 37 gibi oldukça ironik bir rakam ortaya çıkıyor. Brezilya ilginç ülkelere futbolcu kadar hoca ihracı da yaparken ülkedeki bu yerel değişimin fazla olması aynı dertten muzdarip Türkiyeli bir futbolsever olarak içimizi rahatlatıyor.

Hollanda'da bu yıl 7 takım sezona yeni hocalarıyla başlarken, 20 takımlı İtalya'da bu rakam ise 12'ydi. İtalya'da güven oldukça zor bulunan bir şey adeta. Fransa'da yeni sezona 1 takım hoca değişikliği ile girerken, ana öğünümüz Türkiye'de bu rakam üç.

Bu sirkülasyon ortalama her yıl bu seviyede devam ederken yaşanan bu hareketliliğin sorumluluğunu kime yükleyeceğimiz konusunda kafamız oldukça karışık. Başarısız yönetimlerin bir çıkış noktası araması veya gerçekten başarısız olan hocaların masalarına gelen hesabı ödemelesi mi denir bilinmez ama Türkiye'de kurduğumuz "Bir takımı 25 yıl çalıştırıyorlar" ütopyasını yenmemiz için bu araştırma adeta bir nimet. Biraz daha sakin düşünmemiz gerekiyor diyerek ironik girişe sahip bu dosyada ne oldu, ne bitti konusuyla sizleri başbaşa bırakıyoruz.

Kıdemli not: Deloitte Futbol Para Ligi 2011 raporunda ilk 20'de yer alan, yani futbolu da bu işin ticaretini de en iyi yapan takımlar listesine baktığımızda sezon içinde hoca değişikliğine giden takım sayısı yalnız 1 ve o da Alman temsilcisi Stuttgart...

- SPOR TOTO SÜPER LİG - | 8

Üç takım sezona yeni teknik direktörleriyle başladı. Ankaragücü'nde Roger Lemerre'den boşalan koltuğu kalfası Ümit Özat, Beşiktaş'ta rahatsızlığı nedeniyle görevi bırakmak zorunda kalan Mustafa Denizli'nin yerine Bernd Schuster, Fenerbahçe'de ise krize dönen bir ayrılık sürecinden sonra Christoph Daum gönderildi, Aykut Kocaman sportif direktörlük unvanını da yanında taşıyarak takımın başına geçti.

Türkiye'de sezon içinde gelişen teknik direktör değişikliklerinin ikisinde hocaların istifası vardı. Sezon içindeki hoca ayrılıklarında en çok dikkati çeken Ankaragücü'nde Ümit Özat ile yönetim ve taraftar kanadı arasında bir hayli uzun süren soğuk savaş, Galatasaray'da Frank Rijkaard'ın gönderilmek zorunda kalınması ve sezon başı büyük hevesle Bucaspor'un sırtını dayadığı Bülent Uygun'un sezon ortasında Eskişehirsporla anlaşarak bu anlaşmadan bir süre sonra İzmir ekibini yarı yolda bırakmasıydı. Kaybedilen hocalardan biri de Thomas Doll oldu.

Yılmaz Vural ise tekrar mecburi dinlenmeye çekilirken 25 senede 25 takım değiştirmesinin kendisinin değil, Türkiye'nin ayıbı olduğunu söyledi.

MANİSASPOR

Hakan Kutlu -> Hikmet Karaman

ESKİŞEHİRSPOR

Rıza Çalımbay -> Bülent Uygun

BUCASPOR

Bülent Uygun -> Samet Aybaba

GALATASARAY

Frank Rijkaard -> Gheorghe Hagi

GENÇLERBİRLİĞİ

Thomas Doll -> Ralf Zumdick

SİVASSPOR

Mesut Bakkal -> Rıza Çalımbay

KASIMPAŞA

Yılmaz Vural -> Fuat Çapa

ANKARAGÜCÜ

Ümit Özat -> Mesut Bakkal

- İNGİLTERE PREMIER LİG - | 4

Premier Lig denince her cümleye serpiştirilen "Sir Alex Ferguson kaç senedir MANU'nun başında" klasiği bu yıl da devam etti.

İngiltere'de en çarpıcı gelişme ise Fulham'da mucizeler yaratarak, tırnağıyla kazıyarak Liverpool'un başına geçen Roy Hodgson'ın iyi hoca olmasına karşın kırmızıların futbol mentalitesindeki son yıllardaki düşüşü sebebiyle görevden alınmasıydı. Efsane "King" Kenny takımın başına duygusal sloganlarla getirildi.

NEWCASTLE

Chris Hughton -> Alan Pardew

BLACKBURN ROVERS

Sam Allardyce -> Steve Kean

LIVERPOOL

Roy Hodgson -> Kenny Dalglish

WBA

Roberto Di Matteo -> Roy Hodgson

- ALMANYA BUNDESLIGA - | 5

Bundesliga'da bir önceki yıl başarılı olan, yönettiği takımları yükseltmiş isimlerin düşüşü bu sene dikkatlerden kaçmadı. Wolfsburg yönetiminin İtalyan yöneticilere benziyen tavırla iki sene içinde üç hoca değişikliği yaşaması Bundesliga şampiyonundaki belirsizliği gözler önüne serdi.

Teknik direktör serüveninde tansiyon ise ligde havluların atılmaya başlanmasıyla yaşandı. Bayern Münih yaklaşık bir sene önce söz söyletmediği, büyük değer verdiği kurt hoca Louis Van Gaal ile sezon sonu ayrılık yaşayacağını duyururken, Schalke 04'te lig şampiyonluğunu her şeyin önünde tutan taraftar Felix Magath'a olan güveni sonlandırdı. Magath'ın da sezon sonu Schalke'den ayrılması ise kesin...

WOLFSBURG

Steve McClaren -> Pierre Littbarski

HOFFENHEIM

Ralf Rangnick -> Marco Pezzaiuoli

KÖLN

Zvonimir Soldo -> Frank Schaefer

STUTTGART

Jens Keller -> Bruno Labbadia

BOR. MÖNCHENGLADBACH

Michael Frontzeck -> Lucien Favre

- İTALYA SERIE A - | 11

Ten uyumunun gerçek bir ifade olduğu İtalya'da Rafa Benitez'in Inter macerasında yaşadıkları ile tekrar ortaya çıktı. Liverpool'dan ayrıldıktan sonra Inter'i cebine koyan İspanyol hoca takımda bir takım oyuncularla yaşadığı problemler ile birlikte futbol iletişimindeki sorunları sebebiyle İtalya'dan kısa süre içinde ayrıldı. Inter beyfendi Leonardo'yu takımın başına getirdi. Leonardo eski bir Milanlıydı ama aşı tuttu.

İtalya Serie A'da ailelerin ve sert başkanların solukları bu sezon da ligin üzerinde ciddi bir şekilde duyuldu. Roma'da yolun sonuna gelen Claudio Ranieri'nin yerine takımın başına altyapı antrenörü "Yer Uçağı" lakaplı ekibin eski golcülerinden Montella kısa süreliğine getirildi.

Serie A'da en dramatik teknik direktör kayıbı ise Palermo'unun Udinese'ye evinde 7-0 kaybettiği maçın ardından Delio Rossi'nin görevine son verilmesiyle oldu. Palermo başkanı maçtan sonra onun görevde kalmasının ihtimaline "yüzde 1" diyerek bir de gurur kırdı. Aksi bir durum belki de futbol dünyasında hepimizi şaşırtacaktı. Öte yandan Brescia'da gönderilen hocaya aylar sonra bel bağlamak da oldukça ilginçti.

BOLOGNA

Paolo Magnani -> Alberto Malesani

GENOA

Gian Piero Gasperini -> Davide Ballardini

CAGLIARI

Pierpaolo Bisoli -> Roberto Donadoni

BRESCIA

Giuseppe Iachini -> Mario Beretta

Mario Beretta -> Giuseppe Iachini

INTER

Rafael Benitez -> Leonardo

CATANIA

Marco Giampaolo -> Diego Simeone

BARI

Giampiero Ventura -> Bortolo Mutti

ROMA

Claudio Ranieri -> Vincenzo Montella

PALERMO

Delio Rossi -> Serse Cosmi

SAMPDORIA

Domenico Di Carlo -> Alberto Cavasin

- İSPANYA LA LIGA - | 6

La Liga'da ayrılıklar kadar sezon içinde uzatmalar da gündemdeydi. Bunların başını Barcelona'nın şık yeleği ile karizmatik bir havaya bürünen hocası Pep Guardiola çekti. Dedikoduların arttığı, Katar'ın Pep Guardiola'ya uzun bir sözleşme karşılığında yıllık 10 milyon avro önerdiği iddialarının çoğaldığı sıra Barça Pep ile olan sözleşmesini uzattı.

Osasuna'da alınan sonuçlar karşısında Jose Antonio Camacho görevde tutunamazken, Meksikalı ünlü teknik direktör Javier Aguirre Zaragoza'nın başına geçti. Sevilla ise Mallorca'nın mali sorunlarını iyi değerlendirdi ve takımı futbol anlamında ortalama bir seviye yükselten Gregorio Manzano'yu takımın başına getirdi.

Bu arada her fırsatta "çeker giderim" resti ve güveninde olan Jose Mourinho için de sezon içinde aşığı olduğu Ada için spekülasyonlar bol bol yapıldı. İstediği her takımda görev yapabilecek güçte olmak işte...

SEVİLLA

Antonio Alvarez -> Gregorio Manzano

MALAGA

Juan R. Lopez Muniz -> Jesualdo Ferreira

ZARAGOZA

Jose Aurelio Gay -> Javier Aguirre

ALMERIA

Juan Manuel Lillo -> Jose Luis Oltra

RACING SANTANDER

Miguel Angel Portugal -> Marcelino Garcia Toral

OSASUNA

Jose Antonio Camacho -> Jose Luis Mendilibar

- FRANSA LIGUE 1 - | 3

Ligue 1'deki gol açısından kısır haftalara alışan futbolsever hoca değişimlerinde de bu kısırlığı yaşadı. Rennes'deki iyi dönemini Monaco'ya yansıtamayan tecrübeli teknik adam Guy Lacombe yerini gençleri sevmesiyle bilinen Laurent Banide getirildi ama bu da çare olmadı. Lacombe'nin gidişi adeta modern futbolun uzun süre sonra yenilgisiydi. Monaco amatör takımlardan Chambery'e yenilince olan oldu. Banide'nin de Monaco macerasının uzun sürmeyeceği düşünülüyor.

FC Girondins de Bordeaux'nun hocası, tanıdık isim Jean Tigana'nın görevden adeta gidip-gelmesi ilginçti. Tigana adeta "buradayım" diyerek görevine devam edeceğini duyurdu.

Bu arada Fransa Ligue 1'de bir önceki yıl sezon içinde hiçbir takımın hoca değiştirme yöntemine gitmediğini de hatırlatalım...

ARLES

Michel Estevan -> Faruk Hadzibegic

LENS

Jean-Guy Wallemme -> Laszlo Bölöni

MONACO

Guy Lacombe -> Laurent Banide

- PORTEKİZ SÜPER LİGİ - | 7

Ezeli rakibi Benfica'nın 15, şampiyonluk yarışına giriştiği Porto'nun 23 puan gerisinde kalan Paulo Sergio Sporting'te görevde tutunması mümkün olmadı. Geçtiğimiz Nisan iki yıllık sözleşme imzalayan Sergio'nun da macerası yarım kalırken takımın başına sezon sonuna kadar Jose Couceiro getirildi. Sporting'teki başkanlık seçimlerinde adayların kozları ve vaadlerinde ise tanıdık isimler vardı; Arthur Zico ve Frank Rijkaard.

MARITIMO

Mitchell van der Gaag -> Pedro Martins

NAVAL

Victor Zvunka -> Rogerio Gonçalves

Rogério Gonçalves -> Carlos Mozer

ACADEMICA

Jorge Costa -> Jose Guilherme

PORTIMONENSE

Litos -> Carlos Azenha

SPORTING

Paulo Sergio -> Jose Couceiro

BEIRA - MAR

Leonardo Jardim -> Rui Bento

VITORIA DE SETUBAL

Manuel Fernandes - ?

- HOLLANDA EREDIVISIE - | 3

Hollanda'da NAC Breda'da çok iyi işler yapan Robert Maaskant takımın mali yapısı ve transfer yapamama sorunsalı ile karşı karşıya kalınca kendini Polonya'ya, Wisla Krakow'un üzerine attı. Takımın başına geçici olarak John Karelse, Gert Aandewiel, Arno van Zwam üçlüsü geldi.

Hollanda'da en önemli değişiklik ise Martin Jol'un Şubat arasında takımdan ayrılması ve futbolcularını üzmesiydi. Beş yıl önce Ajax'ın PAF takımını çalıştırmaya başlayan, eski Galatasaraylı de Boer kardeşlerden Frank de Boer ise 5 yıllık bir sözleşme imzaladı.

NAC BREDA

Robert Maaskant -> John Karelse, Gert Aandewiel, Arno van Zwam

VITESSE

Theo Bos -> Albert Ferrer

AJAX

Martin Jol -> Frank de Boer

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Spor Yarabbi Şükür! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement