ONUR ORHAN - ENES DURAN - Türkiye, yaklaşık 50 bin lisanslı sporcusuyla esnekliği, estetikliği ve sağlığa faydalarıyla bilinen, dünyada yaklaşık 160 ülkede federasyonu ve sporcuları olan, Çin kökenli 5 bin yıllık savunma ve dövüş sanatı wushuyu dünyanın en gözde sporları arasına kazandırmayı hedefliyor.
Türkiye Wushu Federasyonu İcra Kurulu Başkanı Abdurrahman Akyüz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin wushuda dünyada önemli ülkeler arasında yer aldığını söyledi.
Son yıllarda yapılan faaliyetlerin Türkiye'yi bu noktaya getirdiğini vurgulayan Akyüz, wushunun çok önemsendiğini, Türk milletinin wushunun ne olduğunu çabuk idrak ettiğini ifade etti.
Akyüz, wushunun insanın bedensel, zihinsel ve ruhsal gelişimini etkileyen en önemli spor dalları arasında yer aldığına dikkati çekerek, "Gerçekten 21. yüzyılda en faydalı spor olma konumunda. Esasında 5 bin yıllık bir spor olmasına rağmen wushunun bu yönü gizli kalmış" diye konuştu.
Dünyada gözde spor dallarının olduğunu, insanların futbol gibi branşlara daha çok ilgi gösterdiğini vurgulayan Akyüz, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Çoğumuz futbolu seyirci olarak seyrediyor, yapmıyoruz ama wushu öyle değil. Wushu, dünyada 600 milyon insanın yaptığı, bütün insanların yapması lazım gelen bir spor. Yediden yetmişe, 2 yaşından 102 yaşına kadar her aile ferdinin yapabileceği, sağlıklı yaşamak için bütün destekleri alabileceği bir spor. Bunun için wushunun insanlık için bütün dünyada yayılması lazım. Wushuyu anlamış, gönül vermiş arkadaşlarımızla bütün dünyada yayılması için çalışıyoruz. Dünya ve Avrupa şampiyonalarının Türkiye'de olması, wushunun gelişmesi ve yayılması yolunda önemli bir adım."
"Dünyaya wushuyu anlatacağız"
Akyüz, wushuda Avrupa'da ilk 2, dünyada da ilk 5 ülke arasında yer aldıklarına işaret ederek, dünya şampiyonalarında daha da önemli başarılar kazanmak istediklerini vurguladı.
"Milletimiz ve devlet büyüklerimizin wushuya ayrıcalıkla bakmalarını sağlamak için kollarımızı sıvadık, çalışacağız" diyen Akyüz, wushuyu bütün herkesin anlamasını istediklerini dile getirdi.
Wushunun insanı terbiye ettiğini vurgulayan Akyüz, "Bu özelliğiyle daha da yayılmalı ki Türkiye'nin çocukları, gençleri ve insanları daha iyi bir eğitim alsınlar. İyi ve kötü insanların ayırt edilmesi lazım. Bugün Türkiye ve dünyada yaşanan manzaralar, bunu gerektiriyor. İyi şeyler için çalışmak lazım. Wushu sporu bu unsurları taşıdığı için inşallah biz bu yönüyle wushunun dikkatini çekmek istiyoruz" ifadesini kullandı.
"Şampiyonalara katılma oranında ciddi artışlar meydana geldi"
Akyüz, eğitim projelerinin devam ettiğini, planladıkları değişik projeleri de hayata geçirmek istediklerini dile getirerek, sözlerini şöyle tamamladı:
"Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri'nde uygulamış olduğumuz ayrıca projelerimiz var. Bunu geçen yıl uygulama safhasına koyduk. Bunların kısa sürede meyvesini aldık ve şampiyonalara katılma oranında ciddi artışlar meydana geldi. Bunu, bütün bölgelerde yapmak istiyoruz. Bütün çocuklarımızın buna ihtiyacı var. Özellikle wushu gibi eğitici sporun mutlaka bütün bölgelerde gelişmesi ve yayılması lazım." - Sakarya
Son Dakika › Spor › Türkiye, 5 Bin Yıllık Wushuyu Dünyaya Duyuracak - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?