- Samsun Valisi Aksoy:
"Sporun barış ve kardeşlik duygusunu öne çıkartacak bir aktivite ve dünya barışına katkı sağlayacak organizasyon olduğunu asla unutmamalıyız"
Spor Savcısı Soğukpınar:
"Hakemler kamu görevlisidir, kamu görevlilerine hareket ve şiddetten dolayı çok kişi hakkında şikayet olmadan soruşturma açtık"
Samsun Emniyet Müdürlüğü, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası ile Avrupa Birliği Taiex işbirliğiyle düzenlenen sempozyuma, Romanya, Portekiz, İspanya, Polonya ve Türkiye'den konuşmacılar katıldı.
Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, spor ve şiddet kelimeleri bir arada kullanılmaması gereken iki kelime olduğunu belirterek, "Spor ve şiddet, sıcak ve soğuk gibi, acı ve tatlı gibi, yaz ve kış gibi aslında zıt anlamlar ifadeler eden kelimeleri maalesef birarada kullanmak zorunda kalıyoruz. Spor ve şiddet bu iki kelime gerçekten bir biriyle örtüşmeyen birbirine yakışmayan ve sporda şiddet asla olmaması gereklidir" dedi.
-"Fair Play duygusu üst noktaya çıkarılmalıdır"-
Sporda Fair Play duygularının üst noktaya çıkarılmasını ve herkesin iyi benimsemesi gerektiğini vurgulayan Aksoy, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu alanda yürütülen çalışmalara destek verilmesi gerekiyor. Fair Play kavramı ne nedir, ne anlam ifade ediyor. Bu anlamın bir çok tanımlaması olmakla beraber rakibi bir düşman gibi değil oyunun bir parçası olarak görmek, özellikle kaybedince sonuca ve rakibe saygı duymak, şiddete başvurmamak, kazananı tebrik etmek, oyunu kuralarına uyarak gerçekleştirmek. Bunlar ortaya konduğu zaman sporda şiddetin önemli ölçüde azalacağına hepimiz inanıyoruz."
-"Artık sporda farklı bir dili, farklı bir kültürü egemen kılmak zorundayız"
Kanunların bir kent veya bölgede uygulanıp diğer kent veya bölgelerde uygulanmamasından kaynaklanan bazı sorunlar ortaya çıktığını işaret eden Aksoy, "Artık sporda farklı bir dili, farklı bir kültürü egemen kılmak zorundayız. Eğer biz bunu başaramadığımız takdirde bu tür sorunlarla karşılaşmaya devam edeceğiz. Bir çok maçta attığımız sloganlarda takımızı destekleme adına zaman zaman şiddet içeriyor. Bunlardan biride 'vur kır parçala bu maçı kazan' yani vurmadan, kırmadan bu maçı kazanacak bir yöntemimiz olamaz mı? Yeni sloganlar geliştirmek zorundayız diye düşünüyorum. Şiddet içermeyen daha sempatik ve takımı destekleyecek sloganlar bulmamız gerekir" diye konuştu.
-Hırçın taraftara kameralı önlem-
Samsun Spor Savcısı Vedat Soğukpınar ise taratftar gruplarının olduğu tribünlerde sivil polislerin kamera ile aralarında dolaştığını kaydetti.
Kameralı önlemlerin çaydırıcı olduğunu dile getiren Soğukpınar, şunları kaydetti:
"Bu bir çaydırıcılıktır ve gerçekten çaydırıcı oldu. Taşkınlık yapan seyirciler, sivil polislerin kamera ile seyircilerin arasında dolaştığını görünce, sessizleşiliyor. Böyle bir uygulama yaptık. Eğer sahada koltuk kırma ve kötü tezarüat varsa kolluk kuvvetleri o kişinin görüntüsünü alıyor ve şahıs maçtan çıkmadan önce T.C. kimlik numarası alınıyor ve karakola davet ediliyor. Şahıs inkar ettiğinde videolardaki görüntüsünü ortaya koyuyoruz. Adliyeye gelen her taraftar grubuna 6222 Sayılı Yasayı broşür içinde verdik. 'Git arkadaşlarına bunları oku' dedik. Yasa çıktıktan bu yana Samsun'da toplam 105 kişi hakkında işlem yapıldı. Bu 105 kişiye toplam 23 bin 400 lira para cezası verdik"
-"6222 sayılı kanun şike yasası değildir"-
6222 Sayılı Kanunun sadece futbolla ilgili olduğu yönünde vatandaşlarda bir eksik kaını söz konusu olduğuna işaret eden Soğukpınar, "Bunu en büyük sebebi, kanun çıktığında ülkemizde şike soruşturmasının olmasıydı. Herkes 6222 Sayılı Kanunu aklına şike yasası olarak işledi. Oysaki şike yasasının düzenlendiği 6222 Sayılı Kanunun 11'inci maddesiyle ilgili olarak 2.5 yıldır Türkiye'de 'şike davası' dışında şikeyle ilgili bir madde uygulanmadı. Ancak, stadyumdaki koltukların kırılması, taraftarların hakarette bulunması, hakeme saldırması gibi bir çok şey gündemde olmasına rağmen bununla ilgili maddeler kanunun 17'inci maddesinde olmuş olmasına rağmen gündemde olmadı. Bunun şike yasası olmadığını 'Sporda şiddet ve düzensizliğin önlenmesi' yasası olduğu açıkca maalesef anlatılmadı" diye konuştu.
-Futbolcuya soruşturma-
"Hakaret olaylarında illaki bir insana küfür vari kelimeler etmek önemli değil" diyen Soğukpınar, "Bu gibi olaylarda şikayet şartı aranmaksızın işlem yapıyoruz. Biz bir maç sonrasında rakip takımın futbolcusunun taraftarlara yönelik uygunsuz yaptığı el hareketinin basında yer alması üzerine kendisi hakkında şoruşturma başlattık. Ayrıca, hakemler bir kamu görevlisidir. Bu kanunda açıkca yazmaktadır. Kamu görevlisine şiddet ve hakaret nedeniyle bir çok taraftar hakında da soruşturma açtık" ifadelerini kullandı.
Yasanın sadece bir ilde veya 5 ilde uygulanmasının yeterli olmadığını vurgulayan Soğukpınar, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Özellikle büyük takımların yani 4 büyük dediğimiz takımların bulunduğu illerde yasanın etkin olarak kullanılması gerekiyor. Bunun uygulanmaması maalesef futbol terörü, spor terörü dediğimiz olaylara da sebebiyet veriyor. Ayrıca yasa sadece futbol müsabakaların da uygulanmıyor. Atletizim, halk oyunları yarışmalarında da kavga oldu Samsun'da yasayı uyguladık. Stadyumlardaki en büyük eksiklik taraftar gruplarının yeterli aranmasıdır. Biz arama yapılsın dediğimiz yerlerde maç esnasında sahaya sis bombası, taş ve bıçaklar atılıyorsa bu aramada eksikliğinden kaynaklanıyordur."
Konuşmaların ardından sempozyuma katılan yerli ve yabancı uzmanlar çeşitli sunumlar yaptı. Sempozyum yarın sona erecek. - Samsun
Son Dakika › Spor › Sporda Şiddetin Önlenmesi Sempozyumu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?