Bandırmaspor Teknik Direktörü Turhan Özyazanlar'ın sahada kalp krizi geçirmesi sonucu hayatını kaybetmesinin ardından teknik adamların sağlık durumları sorgulanmaya başladı. Alt liglerde ve amatör kulüplerde görev yapan teknik direktörlerin 'sözleşme biran önce imzalansın' düşüncesi ile tanıdıklar vasıtası ile sağlık raporları aldığı iddia edilirken, ünlü teknik direktör Yılmaz Vural bazı meslektaşlarının sağlık konusunda tez canlılık gösterdiğini ifade etti.
Spor Toto 2. Lig ekiplerinden Bandırmaspor'un teknik direktörü Turhan Özyazanlar, Kahramanmaraşspor maçında sahada geçirdiği kalp krizi sonucunda hayatını kaybetti. Merhum Özyazanlar'ın vefatının ardından Türkiye'de teknik direktörlerin sağlıkları tartışmaya açıldı. İHA muhabirinin görüşlerini aldığı futbol camiasının önemli isimleri ise süper lig ekiplerinde sağlık kontrollerinin düzenli olarak yapıldığını ancak alt liglerde sözleşme imzalama heyecanı olan birçok teknik direktörün prosedürleri çabuk geçme adına hastanelerde görev yapan tanıdıklar vasıtası ile raporlar aldıklarını iddia etti.
PTT 1. Lig ekiplerinden Balıkesirspor'da Kulüp Başkanı Tuna Aktürk, Türkiye Futbol Federasyonu Başkanlığı'nın kulüplerden sahaya çıkan herkes için sağlık raporu istediğini söyledi. Teknik direktörlerin de sağlık raporlarının federasyona gönderildiğini söyleyen Başkan Aktürk, kulüp olarak sağlık konusunda hassas davrandıklarını açıkladı.
ÜNLÜ TEKNİK ADAM MESLEKTAŞLARINI UYARDI
Bandırmaspor Teknik Direktörü Turhan Özyazanlar'ın vefatını duyduğunda çok üzüldüğünü söyleyen ünlü teknik adam Yılmaz Vural, meslektaşlarını sağlıklarına dikkat etmesi konusunda uyardı. Teknik direktörlerin sağlık kontrollerinin kulüplerce yapıldığını söyleyen Yılmaz Vural, "Günümüzde Türk futbolunda sağlık konusu çok ciddi olarak ele alınıyor. Federasyon zaten bu raporları kulüplerden istiyor. Hali ile de sağlık kontrolleri teknik adamlar için de oldukça detaylı olarak yapılıyor. Ancak işin bir de şu yanı var. Bazı teknik adamlar bu işi kendileri ciddiye almaz. Bazı arkadaşlarımız tez canlı oluyor ve gereken önemi göstermiyor. Ben sağlık kontrollerimi düzenli olarak yaptırırım. Sağlık her şeyden önce geliyor" dedi.
Türkiye Futbol Antrenörleri Derneği (TÜFAD) Balıkesir Şube Başkanı Can Cangök ise alt liglerde ve amatör kulüplerde sağlık olayının vahim durumda olduğunu söyledi. Cangök, "Normalde teknik adamların sağlık kontrollerini kulüpler kendileri yaptırır. Alt liglerde her konuda yaşanan sıkıntı sağlıkta da yaşanıyor. Alt liglerde bu kontroller üstün körü yapılabiliyor. Amatör liglerde ise sağlık Allah'a emanet. Federasyon bu işle ciddi olarak ilgilenmeli. 50 yıl önceden kalma kurallar yerine sağlığımızı da koruyan kurallar getirilmeli" dedi.
UZMANINDAN TEKNİK DİREKTÖRLERE UYARI: "KARDİYAK MUAYENE YAPTIRIN"
Balıkesir Devlet Hastanesi'nde görevli Uzman Dr. Eyüp Avcı, heyecanlı ve stresli bir işe sahip olan teknik direktörlerin kardiyak muayene yaptırmalarını önerdi. Doktor Avcı, "Özellikle sporcularda kalp krizinin sebepleri genç ve ileri yaşlarda değişmektedir. Gençlerdeki kalp krizinin en sık sebebi kalbin yapısal hastalıkları, kalp kasının kalınlaşması, kalp kapak hastalıkları ve kalbin kendisinin elektriksel sistem bozukluğu dediğimiz ritm problemleridir. Ama özellikle 50 yaşından sonra sporcularda da gördüğümüz kalp krizinin en sık sebebi damar tıkanması sonucu oluşmaktadır. Biliyoruz ki kalp krizini oluşturan şeylerden birisi de heyecan yani adrenalin deşarjı dediğimiz kişinin stresli ve heyecanlı bir iş yapmasıdır. Peki bu kalp krizlerini önleyebilir miyiz? Gerçekten kişi spora başlamadan önce yeterli sağlık kontrollerinden geçerse yaklaşık olarak yüzde 90-95'ni engelleyebiliyoruz. Peki bu testler nelerdir diye sorarsanız en azından bir elektro kardiyografi, ekokardiyografi ve efor testi. Bunların içinde en çok benim önem verdiğim gençlerde elektro kardiyografi ve ekokardiyografi. Biliyoruz ki gençlerdeki en sık ölüm sebebi kalp damarlarının tıkanması değil daha çok kalbin yapısal hastalıkları. Kalp kasının kalınlaşması ve kalp kapak problemleri. Bunları en iyi ekokardiyografi ile görüyoruz" dedi.
"RİTİM PROBLEMİ ANİ ÖLÜMLERİN EN SIK SEBEPLERİNDEN BİRİSİ"
Teknik direktörlerin öncelikle kendi sağlıklarını düşünmesi gerektiğini söyleyen Doktor Eyüp Avcı, "Bir kulüp bunu istemese bile kişi heyecanlı ve stresli bir işin içinde bulunacağı için mutlaka kardiyak muayeneden geçmesi lazım. Bu muayene çok zahmetli ve uzun bir iş değil. Teknoloji çok gelişti. Biz artık kalbin yapısını anatomisini, kalple ilgili bir problem olup olmadığını ortaya çıkartabiliyoruz. Üç tane temel test var, elektro kardiyografi 12 derivasyonlu EKG çektiriyor. İkincisi ekokardiyografisi yani ultrason, 3. ise efor testi. Bunlarda olumsuz bir şey varsa zaten hekim kişiyi yönlendiriyor. Ama ritim problemi olabiliyor ani ölümlerin en sık sebeplerinden biriside bu. Bu görüldüğü zamanda gereken yönlendirme yapılıyor. Bu şekilde ani ve beklenmedik ölümlerin oluşmasını engelleyebiliyoruz. Eğer kişi sağlıklı ise antrenörün daha önceden bilinen bir kalp hastalığı şekeri, tansiyonu yoksa yılda bir kez en az tetkiklerini yaptırması gerekir. Ama daha önceden bilinen bir kalp hastalığı varsa bunlarında 6 ayda bir yaptırmasını öneriyoruz" şeklinde konuştu. - BALIKESİR
Son Dakika › Spor › Teknik Direktörlerin Canı 'Tanıdıklara' Emanet - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?