SAGİP SEZGİNER - Geleneksel Spor Dalları Federasyonu Onursal Başkanı Prof. Dr. Alpaslan Ceylan, Türklerin tarihi spor dallarından ve bir savaş sanatı olan okçuluğa ilginin artırılması için sosyal medyanın kullanılmasını önerdi.
Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi ve Güneş Vakfı Başkanı da olan Prof. Dr. Alpaslan Ceylan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, okçuluğun İskit Türklerinden, Kimmerlerden, Oğuzlardan ve Hunlardan Anadolu'ya kadar geldiğini aktarırken, geri planda kalmış bu sporun günümüz imkanlarıyla yeniden tanıtılması gerektiğini dile getirdi.
İnternet üzerinden ünlü insanların ve grupların bazı akımlar oluşturduğuna dikkati çeken Ceylan, şunları kaydetti:
"Sosyal medya aracılığıyla yapılan paylaşımlar internette çok ilgi çekiyor. Gençler, sosyal medya aracılığıyla bir araya gelerek, yeni akımlar oluşturuyor. Bu akımların bir kısmının zararlı olduğunu biliyoruz. Biz olumlu anlamda sosyal medyayı kullanabilir, kendi akımlarımızı oluşturabiliriz. Okçulukla ilgili akım, bunlardan biri olabilir. Gençlerimizi, sosyal medyadan organize olarak kendi akımlarını oluşturmaya davet ediyoruz."
Ceylan, Türklerin 7 bin kilometrelik alanda kültürünü yaşatmak, devletini kurmak adına yaptığı mücadelelerde, atlı okçuluk ve yer okçuluğunun önemli yeri olduğunu vurguladı.
Türklerin, tarihte yaklaşık 1 kilometre uzaklığa ok atabilen meşhur okçularının olduğunu anlatan Ceylan, "Zaman içerisinde okçuluğu terk ettik, modern silahlara geçtik. Bu nedenle okçuluğu yaşatmak için, bu sporun gelişmesine katkı sağlıyoruz. Özellikle Geleneksel Spor Dalları Federasyonu ve Okçular Tekkesi bu konuda önderlik yapıyor." ifadelerini kullandı.
"Bayanların ilgisi, erkek sayısına ulaşacak kadar çok"
Ceylan, okçulukta sporcu sayısının kısa sürede büyük artış gösterdiğini aktardı.
Bayanların da okçuluğa merak sardığını dile getiren Ceylan, "Okçuluğa bayanların ilgisi, erkek sayısına ulaşacak kadar çok. Şu an en zor branşlardan birisi atlı okçuluk. Bu branştaki sporcu sayımızın yüzlerce olduğunu ifade edebilirim. Atlı ciritte de Erzurum bir merkez. Atlı ciritle ilgilenen kızlarımız var. Sporcu sayımızın kısa sürede 10 binlerin üzerine çıkacağını düşünmekteyiz." diye konuştu.
Okçuluk sporuna yönelen insan sayısının kendilerini mutlu ettiğine değinen Ceylan, şunları söyledi:
"Okçuluk çalışmaları ve okçu sayımız, son yıllarda katlanarak arttı. Erzurum'da atlı okçuluk yapan kızlarımız artık gündemde. Bunun yanı sıra, liselerde okçuluk kulüpleri oluştu. Türkiye'de sosyal medyadan organize olacak insanlar, kendi kültürünü yaşatma adına okçuluğa katılabilir. Güneş Vakfı olarak bunları destekliyoruz. Hem malzeme hem de okçuluk eğitimi desteği verip, insanların kendi kültürlerini yaşatmalarına katkı sağlamaya çalışıyoruz."
Son Dakika › Spor › Okçuluğun Tanıtımı İçin Sosyal Medya Önerisi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?