Milli sporcu Şahika Ercümen, Kaş ilçesinde "değişken ağırlık ip destekli paletsiz dalış" alanında 91 metre derinliğe inerek yeni dünya rekorunun sahibi oldu.
Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Sualtı Sporları Kulübü (SAS) üyesi Ercümen, rekor denemesini yapacağı Hidayet Koyu'nda önce ısınma ve esneme hareketleri yaptı.
Dünya Sualtı Federasyonu hakemlerinden Rus İgor Orel, Hırvat Neven Lukas ve Sualtı Sporları Federasyonu Serbest Dalış Teknik Kurul Başkanı Levent Ucuzal gözetiminde dalışını gerçekleştiren Ercümen'e 27 kişilik ekip eşlik etti.
Ercümen, 91 metre dalışını 2 dakika 49 saniyede tamamladı. Yüzeye çıktığında büyük sevinç yaşayan, teknede bekleyenler tarafından uzun süre alkışlanan Ercümen, denizde açtığı "Gazze nefes alsın" pankartı ile dalışını Gazze halkına ithaf etti.
Ercümen, ayrıca dalışını Akdeniz fokları ve yakın tarihte hayatını kaybeden doğa, sualtı ve çevre dostları Gökhan Türe ve Umut Tural'a da armağan etti.
- "Sadece nefesimi tuttum ve daldım"
Rekor denemesinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ercümen, bugünkü dalışı Gazze'ye ithaf ettiklerini, Gazze için nefeslerini 91 metre kadar tuttuklarını söyledi. Fiziksel olarak rekora hazır olduğunu dile getiren Ercümen, "Dünyada birçok sporcu bu rekoru denedi. En üst dalışı yaparak dünya rekorunun sahibi oldum" dedi.
Derine indikçe üzerine büyük bir basınç bindiğini vurgulayan Ercümen, "Sadece nefesimi tuttum ve daldım. Yeni dünya rekoru hedeflerimiz olacak ancak biraz nefes almamız gerekiyor. Önümüzdeki yıl Çanakkale Zaferi'nin 100. yıl dönümü ve orada 100 metrenin üzerinde dalış yapmak istiyorum. Bana destek olan herkese teşekkür ediyorum" diye konuştu.
- Engelli dalgıçtan rekor
Öte yandan Şahika Ercümen'in dalışının ardından yine ODTÜ SAS üyesi engelli sporcu Ufuk Koçak da 22 metrelik dalış gerçekleştirdi. Gölcük depreminde iki ayağını kaybeden Koçak'ın bu dalışı, dünyada ilk kez "bedensel engelli değişken ağırlık ip destekli paletsiz dalış" olarak tescillendi.
Koçak, gazetecilere yaptığı açıklamada, rekoru 8,5 milyon engelliler adına yaptığını söyledi.
Engelli vatandaşların sesini duyurmak için böyle bir rekor denemesi yaptığını anlatan Koçak, şunları kaydetti:
"Buraya kadar çok büyük emekle geldik. Bundan sonra da çalışmaya devam edeceğiz. İnsanlar önümüze bir set koymadığı zaman aramızda bir fark olmadığını anlayabiliyorsunuz. Engelsiz bir ortam yaratılması gerekiyor."
Son Dakika › Spor › Milli sporcu Şahika Ercümen'den yeni rekor - - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?