Adalet Bakanlığında tetkik hakimi olarak görevli ve geçen yıl Avrupa Real Madrid Üniversitesinde uluslararası spor hukuku alanında yüksek lisans yapan Yahya Kemal Aksu, makalesinde, EURO 2020'ye katılmak ic¸in H Grubu'nda mu¨cadele eden Tu¨rkiye'nin, 11 Ekim'de Arnavutluk, 14 Ekim'de ise Fransa Milli Futbol Takımı ile karşılaştığı ve milli oyuncuların iki mac¸ta da attıkları gollerden sonra, asker selamı verdiklerini anımsattı. Makalede, UEFA'nın, asker selamının "potansiyel bir provokatif politik hareket" olabilecegˆinden bahisle Tu¨rkiye Futbol Federasyonu (TFF) ve Tu¨rk oyuncular hakkında sorus¸turma bas¸lattığı hatırlatıldı.
Bas¸latılan sorus¸turmanın neticesinde, yu¨ru¨rlu¨kte bulunan UEFA disiplin hu¨ku¨mleri geregˆince, TFF aleyhine yu¨klu¨ miktarda para cezası yanında tribu¨n kapatma, seyircisiz oynama veya saha kapatma cezaları verilebilecegˆi gibi, selam veren her milli oyuncunun da en az bir mac¸ mu¨sabakadan men cezası almasının so¨z konusu olduğu makalede belirtildi.
2018 Du¨nya Kupası'nı, finalde Hırvatistan'ı 4-2 yenerek kazanan Fransa Milli Futbol Takımı'nın oyuncusu Antoine Griezmann'ın, kupa seremonisi sırasında kendisini tebrik eden Fransa Cumhurbas¸kanı Emmanuel Macron'a "asker selamı" verdiği hatırlatılan makalede, turnuvadan sonra Fransa Cumhurbas¸kanı'nın milli oyunculara onur nis¸anı taktığı, Griezmann'ın bu amac¸la Paris'teki Elysee Sarayı'nda du¨zenlenen to¨rende de Cumhurbas¸kanı'na "asker selamı" verdiği aktarıldı.
Makalede, 16 S¸ubat 2016'da Fenerbahc¸e ve Lokomotif Moskova arasında I·stanbul'da oynanan UEFA Avrupa Ligi mac¸ının bitiminde Lokomotif Moskova futbolcusu Dmitri Tarasov'un formasını c¸ıkarıp soyunma odasına, u¨zerinde "Du¨nyanın En Kibar Devlet Bas¸kanı" yazılı, Rusya Devlet Bas¸kanı Vladimir Putin'in fotogˆrafının basılı oldugˆu tis¸o¨rtle yu¨ru¨düğü ve UEFA'nın oyuncuya 5 bin avro para cezası verdiği ifade edildi.
Geçmişte buna benzer eylemlerin yanı sıra o¨zellikle futbolda ulusal ve politik sayılabilecek hareketlerin yanında bazı dini motifli sevinc¸ go¨sterilerine de yaygın olarak rastlanıldığı vurgulanan makalede, "Gol sevinci esnasında bazı oyuncular istavroz c¸ıkarırken, bazılarınınsa secdeye gittigˆini go¨rmek mu¨mku¨n. Bu durum, futbol mu¨sabakalarının her tu¨rlu¨ politik, dini ve ayrımcı ac¸ıklama yapılmaması veya bu tu¨r go¨ru¨s¸lerin tanıtımında bir platform olarak kullanılmaması ic¸in hassasiyet go¨steren FIFA ve UEFA'yı bir ikileme su¨ru¨klemektedir. C¸u¨nku¨ gu¨nu¨mu¨z futbolu, o¨ncelikle tutku, egˆlence, degˆerler ve her s¸eyden o¨nce duyguların o¨n plana c¸ıktıgˆı bir konsepti ifade ediyor. Spor, bir taraf ic¸in milli duyguların ifade edilme s¸ekli, digˆer taraf ic¸in provokatif hal alabilmekte, bu durum FIFA ve UEFA'nın takdir yetkisini sportif c¸ekis¸menin dıs¸ına c¸ıkaran gri alanların ortaya c¸ıkmasına neden olmaktadır." denildi.
Makalenin sonuç bölümünde şunlar kaydedildi:
"Asker algısı Tu¨rk toplumunda siyaset u¨stu¨ bir kavram olup oyuncular tarafından askerlere selam verilmesi de hic¸bir kesimi, dini, inanıs¸ı hedef almayan, ayrıs¸tırmayan ve politik bir provokasyondan ziyade Tu¨rk halkına bir birlik ve aidiyet mesajı ileten tutkulu bir sevinc¸ go¨sterisi olarak degˆerlendirilmesi gerekmektedir. Bu dogˆrultuda, TFF hakkında yu¨ru¨tu¨len sorus¸turma da, UEFA'ya 'potansiyel provokatif hareket' kavramına yaklas¸ımını 'gri alanları daraltmak suretiyle belirginles¸tirebilecegˆi' ve futbolun paydas¸ları ic¸in o¨ngo¨ru¨lebilir kurallar ve kriterler ortaya koyabilecegˆi bir imkan sunmaktadır. Sonuc¸ olarak, Tu¨rkiye A Milli Futbol Takımı oyuncularınca verilen asker selamının sporla bir ilgisi bulunmamakla birlikte bunun bir kutlama olarak degˆerlendirilmesi gerektigˆi, UEFA tarafından belirtilen sporun dogˆasına da aykırılık tes¸kil etmedigˆi gibi ayrıca politik ve provokatif olarak da degˆerlendirilemeyecegˆi kanaatine varılmıs¸tır."
Son Dakika › Spor › Milli futbolcuların asker selamı bilimsel makale oldu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?