Klüpler Yasasını Değerlendirdi - Son Dakika
Spor

Klüpler Yasasını Değerlendirdi

Klüpler Yasasını Değerlendirdi

Kulüpler Birliği Başkanı, "Spor Kanunu 'oldu bittiye' getirilecek bir kanun değil, milat kabul edilecek bir kanun."

25.12.2012 17:38  Güncelleme: 20:01

Kulüpler Birliği Başkanı Halil Ünal, "Spor Kanunu 'oldu bittiye' getirilecek bir kanun değil, milat kabul edilecek bir kanun. Spor ve futbol yasalarının ayrılmasını rica ediyoruz" dedi.

Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından Ankara'da düzenlenen Gençlik ve Spor Kulüpleri Kanunu Çalıştayı'nın ilk oturumu, Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan'ın başkanlığında yapıldı.

İlk oturuma Kulüpler Birliği Başkanı Halil Ünal, Türkiye Spor Yazarları Derneği (TSYD) Başkanı Naci Arkan, Türkiye Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonu

(TASKK) Genel Başkanı Ali Düşmez, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Yönetim Kurulu Üyesi Faruk Öksüz ve İstanbul Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mehmet Helvacı konuşmacı olarak katıldı.

-"Spor ve futbol yasaları ayrılmalı"-

Kulüpler Birliği Başkanı Halil Ünal konuşmasında, futbolun çok ciddi sorunlarının bulunduğunu söyledi.

Futbolda teknik direktörler gerçeğini kabul etmek gerektiğini belirten Ünal,

"Başkan hocasının dediğini yapmak durumundadır. Başkan en iyi oyuncuyu alır, teknik direktör oynatmaz" diye konuştu.

Ünal şöyle devam etti:

"Spor Kanunu 'oldu bittiye' getirilecek bir kanun değil, milat kabul edilecek bir kanun. Spor ve futbol yasalarının ayrılmasını rica ediyoruz. Statların Gençlik ve Spor Müdürlüğü'nden kulüplere kiralanmasında çok ciddi adaletsizlikler var. 18 takımlı bir ligin asli meselesi, vergi borçlarıdır. Bu kamu borçları, 10-15 yılda kamu bankalarına ödeyebileceğimiz şekilde uygun biçimde yapılandırılmalıdır."

-"Kanuna basınla ilgili bir madde de eklenmeli"-

TSYD Başkanı Naci Arkan, her mesleğin eğitimi olduğunu, herhangi birinin eğitimsiz antrenörlük yapamayacağını ama kulüp yönetimine girebileceğini, bu durumda da yanlış transferlerle kulüplerin borçlandırıldığını söyledi.

Yasaya şiddetle ihtiyaç olduğunun altını çizen Arkan, belediyelerin futboldan ellerini çekmesi gerektiğini belirtti. Arkan en kötüsünün, futbolun kara para aklamayla birlikte anılması olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

"Bu kanun taslağı çıkarsa, futbolu şaibeli konuşmalardan uzaklaştıracaktır. Ayrıca kanuna basınla ilgili bir madde de eklenmeli. Çünkü, medya mensubu teknik direktöre de malzemeciye de mikrofon tutuyor. Böylece spor yorum programlarında konuşulanların daha ciddiyet kazanacağını düşünüyorum. Keşke basına da bir ceza verilse. Ben bugüne kadar kanal ve kurumlar dışında kişilerin ceza aldığını görmedim."

-"Kulüpler, Sermaye Piyasası denetimi altında çalışmalı"-

İstanbul Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mehmet Helvacı ise Spor Kulüpleri Kanunu deyince oluşan karışıklığın temel nedeninin spor ve futbolun aynı anda düşünülmesinden kaynaklandığını söyledi.

Türkiye'de 3 büyüklerin, anonim şirket yapısı altında faaliyet göstererek çalışan kuruluşlar haline geldiğini söyleyen Helvacı, spor kulüplerinin Sermaye Piyasası denetimi altında çalışmaları gerektiğini belirtti.

Büyük kulüplerin amatör branşları olduğunu da vurgulayan Helvacı, amatör branşları profesyonelliğe taşımak için yeterli çabanın olmadığını ifade etti.

Helvacı şöyle konuştu:

"Spor Kulüpleri Yasası yaparsak, onları dernek olmaktan çıkarmayacağız. Spor Kulüpleri Yasası'nda, Dernekler Kanunu içerisinde, spor kulüpleri için uygulanması gereken şeyler vardır. Spor Kulüpleri, nitelikli ve teknik bilgiye sahip kişilerce yönetilmek zorundadır. Spor Kulüplerinin önemli bir problemi; şeffaflık, denetlenebilirlik ve değerlendirilebilirlik."

TFF Yönetim Kurulu Üyesi Faruk Öksüz de yasada amatör ve profesyonel kulüplerin çok iyi tanımlanması gerektiğine değindi. TFF'nin özerk yapısının da kanunda altının çizilmesi gerektiğini söyleyen Öksüz, "Özel bir yasa gerekiyor. Yasa, amatör ruhu beslemeli, profesyonelleşme imkanı verebilmesi açısından da Milli Eğitime belirtilen bazı imkanlar verilebilir" dedi.

TASKK Başkanı Ali Üşümez ise TASKK olarak kanun taslağının çok gerekli olduğunu düşündüklerini, kulüplerin derneklerle aynı mantıkla yönetildiğine bakınca bile buna ihtiyaç olduğu yorumunu yaptı.

"Yasalar kuralları da beraberinde getiriyor, kurallar da beraberinde başarıyı getirir. Ben bu yasanın çok gerekli olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

Çalıştay'ın 2. oturumuna ise, ekonomist Erdal Batmaz, Prof. Dr. Haluk Soyuer, Prof. Dr. Nadi Günal ve Yrd. Doc. Dr. Kadir Gürten de konuşmacı olarak katıldı.

Muhabir: Mehtap Yılmaz

Yayıncı: Mehmet Tevfik Erçetin - ANKARA

Kaynak: AA

Son Dakika Spor Klüpler Yasasını Değerlendirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement