GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :
Görme engelli judocu Adem Gümüşkaya'nın antrenmanı
Sporcu Gümüşkaya'nın röportajı
Antrenör Enis Aktürk'ün konuşması
Görme engelli sporcu Selman Kasap'ın açıklaması EYÜP ELEVÜLÜ - Ordu'da 40 yaşında judoya başlayan ve şampiyonalarda madalya kazanan görme engelli sporcu Adem Gümüşkaya, genç sporcular yetiştirmek istiyor.
43 yaşındaki Gümüşkaya, 29 Şubat tarihinde Ankara'da düzenlenen Türkiye Görme Engelliler Judo Şamiyonası'nda büyükler kategorisinde 81 kiloda altın madalya kazandı. Kısa süreli çalışmalarla başarı elde eden judocunun en büyük isteği uluslararası platformda derece elde etmek.
Adem Gümüşkaya, görme engelli genç sporcuların elinden tutarak, başarılarına katkı sağlamayı da hedefliyor.
Mor Beyaz Spor Kulübü Salonu'nda antrenör Enis Aktürk yönetiminde antrenmanlarını yapan Gümüşkaya, 18 yaşındaki görme engelli Selman Kasap'a da judo sporunda destek oluyor.
Gümüşkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, daha önce futbol oynadığını ancak judoyu daha fazla sevdiği için bu spora yönlendiğini söyledi.
2013 yılında judo sporuyla tanıştığını ve o yıl kendi kategorisinde Türkiye üçüncüsü olduğunu anlatan Gümüşkaya, şöyle devam etti:
"Bu spora ilk başladığımda bana, 'geç oldu yapamazsın' dediler ve tavsiye etmediler ama ben devam ettim. İnat ettim. Çünkü 'yapamazsın' diye bir şey yok. Bu durumun yaşla da alakası yok. Maç yaptığım arkadaşlar 25-30 yaşlarında. Ben de 43 yaşındayım. Üç sene önce judoya başladım ve ilk başladığım yıl da derece aldım. Çok şükür bu yaşta, Türkiye Görme Engelliler Judo Şampiyonası'nda da 81 kiloda altın madalyayı kazandım."
Gümüşkaya, engelli bireylerin genelde çekingen yapıya sahip olduklarını ancak onlara yardım edilmesi halinde başarı sağlayabildiklerini vurgulayarak, "Fatsa ilçesinden Selman Kasap kardeşimiz var. Özellikle tavsiyelerim ile judo yapmaya başladı. Görme engellilerin yapabileceği en iyi sporlardan bir tanesi judo. Çünkü tuttuğun zaman bırakma durumun yok. Aynı şekilde de mücadele ediyorsun. Çok güzel bir spor. Bu anlamda sporcularımızın elinden tutulması lazım" değerlendirmesinde bulundu.
"Engelli kardeşlerime yardımcı olmak istiyorum"
Judonun kendisi için heyecan veren bir durum haline geldiğini belirten Gümüşkaya, "Şu anki hedefime ulaştım. İnşallah bundan sonrasında olursa Balkan Şampiyonasına hazırlanacağım. Oradan da bir derece elde etmeyi istiyorum. Yaş itibarıyla çok gidebileceğim yer yok. Arkadaşlarıma, engelli kardeşlerime yardımcı olmak istiyorum. Yapılamayacak bir spor değil. Güzel bir çalışma olması halinde her yıl altın madalya getirebiliriz" diye konuştu.
Antrenör Aktürk ise imkanlarının kısıtlı olduğunu ve köyden gelerek antrenman yaptıklarını dile getirerek, "Adem'in bu yaşta bu maçlarda gösterdiği başarı azim meselesi. Fatsa'dan gelerek bizimle çalışan Selman Kasap da geleceği olan ve belki de çalıştırıldığında dünya şampiyonu olabilecek bir arkadaşımız" ifadelerini kullandı.
Geçen sene judoya başlayan 18 yaşındaki Selman Kasap ise kısa süreli çalışmalarla dereceler elde ettiğini belirterek, "Geçen sene Türkiye üçüncüsü, bu sene de Türkiye ikincisi oldum. Bundan sonraki hedefim Türkiye ve dünya şampiyonu olabilmek" şeklinde konuştu.
Son Dakika › Spor › Geç Başladığı Sporda, Engellilere Örnek Olmak İstiyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?