(özel)TÜRK FUTBOLUNDA BELEDİYE KULÜPLERİ
BİR KISIM ELEŞTİRİRKEN, BİR KESİM GÖKLERE ÇIKARIYOR
HAKSIZ REKABET YARATTIKLARI İDDİA EDİLİYOR, TRİBÜNLERİ BOŞ KALIYOR
PROFESYONEL LİGLERDE 16 BELEDİYE KULÜBÜ MÜCADELESİNİ SÜRDÜRÜYOR
VAN BELEDİYESPOR'UN KULÜP MÜDÜRÜ HARUN BAĞOĞLU,
"BELEDİYEDEN KAYNAK SAĞLIYORUZ ANCAK ASIL GELİRİMİZ FORMAMIZA VE KULÜBE ALDIĞIMIZ REKLAMLAR, GÜNLÜK MAÇ BİLETİ GELİRLERİ, KULÜBÜN İSİM HAKKI, TÜRKİYE FUTBOL FEDERASYONU'NDAN GELEN YARDIMLAR VE BAĞIŞLAR" ŞEKLİNDE KONUŞUYOR
GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESPOR'UN İDARİ MENAJERİ ORHAN SAĞLAMCAN, "YASAL OLARAK BELEDİYEDEN MADDİ YARDIM ALAMIYORUZ. KAYNAKLARIMIZI BAŞKANIMIZIN İKİLİ İLİŞKİLERİ SAYESİNDE VE İDDAA GELİRLERİYLE OLUŞTURUYORUZ" DİYOR
İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESPOR'DA FUTBOL ŞUBE SORUMLUSU KAMİL DİZAR: "BAKILDIĞINDA BELEDİYE İLE DİREK BİR BAĞLANTIMIZ YOK. DERNEK STATÜSÜNDE YÜRÜTÜLEN BİR KULÜBÜZ. 11 PROFESYONEL BRANŞIMIZ VAR. MADDİ GELİRLERİMİZ İDDAA, TELEVİZYON VE PUAN KAZANDIKÇA GELEN PARA. ALTYAPIYA YATIRIM YAPIYORUZ. BURADA EN BÜYÜK SIKINTIMIZ MADDİYATTAN ÖTE STAT VE ANTRENMAN TESİSİ"
Türk futbolunda Belediye kulüpleri hep tartışılan bir konu olmuştur. Özellikle belediyelerden maddi destek aldıkları ve bu yüzden haksız rekabet yarattığı iddiasının yanı sıra, belediye kaynaklarının bir futbol takımına aktırılmasının yasal olmadığı da bu konuyu her zaman sıcak tutuyor.
Belediye kulüplerini incelediğimiz de ise diğer kulüplere göre daha kurumsal bir yapıda da olsalar profesyonel liglerin yalnız ekipleri konumundalar. Bulundukları şehrin taraftarları şehrin esas takımına gönül vermiş, üvey evlat konumunda olan kurumlar. Kamuoyunda belediyeden direk olarak maddi yardım aldıkları gibi bir kanı olsa da yasal olarak böyle bir hakları yok. Belediye takımlarının yöneticileri ise haklarındaki iddiaları yalanlarken, diğer kulüplerden hiçbir farkları olmadığını iddia ediyorlar.
Türkiye Profesyonel Futbol Liglerinde mücadele eden 16 belediye takımının isimleri şöyle:
Van Belediye spor (2. Lig Kırmızı Grup)
Çankırı Belediyespor (2. Lig Beyaz Grup)
Nazilli Belediyespor (3. Lig 1. Grup)
Menemen Belediyespor (3. Lig 1. Grup)
Kayapınar Belediyespor (3. Lig 1. Grup)
Tekirova Belediyespor (3. Lig 1. Grup)
Bingöl Belediyespor (3. Lig 1. Grup)
Dört Eylül Belediyespor (3. Lig 2. Grup)
Diyarbakır Büyükşehir Belediyespor (3. Lig 3. Grup)
Sancaktepe Belediyespor (3. Lig 3. Grup)
Denizli Belediyespor (3. Lig 3. Grup)
Kepez Belediyespor (3. Lig 3. Grup)
Gaziantep Büyükşehir Belediyespor (Bank Asya 1. Lig)
Güngören Belediyespor (Bank Asya 1. Lig)
Akhisar Belediyespor (Bank Asya 1. Lig)
İstanbul Büyükşehir Belediyespor (Spor Toto Süper Lig)
"BELEDİYE KAYNAK SAĞLIYOR AMA ASIL GELİRİMİZ BU DEĞİL"
Spor Toto 2. Lig Kırmızı Grup'ta mücadele veren Van Belediyespor'un Kulüp Müdürü Harun Bağoğlu, belediye kulübü olmanın takıma kurumsal bir kimlik kazandırdığını belirterek, "Belediye kulübü olmak kurumsal avantaj sağlıyor, süreçleri hızlandırıyor. Belediyeden kaynak sağlıyoruz ancak asıl gelirimiz formamıza ve kulübe aldığımız reklamlar, günlük maç bileti gelirleri, kulübün isim hakkı, Türkiye Futbol Federasyonu'ndan gelen yardımlar ve bağışlar" dedi.
Yapılan yatırımın futbol ağırlıklı olmasının halkla ilintili olduğunu dile getiren Bağoğlu, "Futbolun tercih edilme nedeni halkın gösterdiği ilgi. Ülkemizde futbol oldukça ilgi gören bir spor ve bu sebepten dolayı futbol ön planda" diye konuştu.
"SADECE PERSONEL VE ARAÇ YARDIMI SAĞLANIYOR"
Spor Toto 3. Lig 1. Grup'ta mücadelesini sürdüren Tekirova Belediyespor'un Kulüp Menajeri Alim Öztaş, küçük bir belde takımı olduklarını belirterek,
"Tekirova ortalama 3500-4000 nüfuslu bir belde. Genellikle yazın canlı olan, ancak kışın ölü bir yer burası. Bu yüzden de spora yatırım yapılırken, futbolu seçtik. Futbol kış mevsiminde hareketlenen ve uzun bir döneme yayılan bir spor. Belediye bütçesinden yasal olarak para alamıyoruz. Sadece personel ve araç yardımı sağlanıyor. Belediye Başkanı Yusuf Üras, şahsi parasıyla takıma yardım ediyor. Genel olarak maç ve iddaa gelirleri ile geçiniyoruz. Federasyon bu sene konaklama ve seyahat ücretlerini karşılamasının da takıma çok faydalı oldu" ifadelerini kullandı. Beldede genç nüfus olmamasının sıkıntısını yaşadıklarını dile getiren Öztaş, "Burada genç nüfus yoğun olmadığı için malesef altyapımız yok. Gençlerin eksikliğini tribünde de hissediyoruz. Ancak her maçımızda tribüne 400-500 civarında 40 yaş üstü kadın seyirci şalvarlarıyla gelip, destekliyorlar" şeklinde konuştu.
"GENEL OLARAK TARAFTAR SIKINTISI YAŞIYORUZ"
Bank Asya 1. Lig ve Ziraat Türkiye Kupası'nda gösterdiği performansla adından söz ettiren Gaziantep Büyükşehir Belediyespor'un İdari Menajeri Orhan Sağlamcan, dar bir bütçeyle takımı yürüttüklerinin altını çizerek, "Yasal olarak belediyeden maddi yardım alamıyoruz. Kaynaklarımızı başkanımızın ikili ilişkileri sayesinde ve iddaa gelirleriyle oluşturuyoruz. Yıllık ortalama 3.5-4 Milyon TL bütçemiz var" diye konuştu.
Taraftar sıkıntısı çektiklerini belirten Sağlamcan, "Genel olarak taraftar sıkıntısı yaşıyoruz, ancak bu durumu Bank Asya 1. Lig ve Ziraat Türkiye Kupası'nda aldığımız başarılı sonuçlarla düzeltmeye başladık" ifadelerini kullandı.
"BELEDİYE İLE DİREK BİR BAĞLANTIMIZ YOK"
Belediye kulüplerinin en bilineni Spor Toto Süper Lig'in başarılı ekiplerinden İstanbul Büyükşehir Belediyespor'da Futbol Şube Sorumlusu Kamil Dizar, dernek statüsünde yürütülen bir kulüp olduklarına dikkat çekerek,
"Aslında bakıldığında belediye ile direk bir bağlantımız yok. Dernek statüsünde yürütülen bir kulübüz. 11 profesyonel branşımız var. Maddi gelirlerimiz iddaa, televizyon ve puan kazandıkça gelen para. Altyapıya yatırım yapıyoruz. Burada en büyük sıkıntımız maddiyattan öte stat ve antrenman tesisi" dedi.
Futbol ağırlık verdikleri gibi bir durumun söz konusu olmadığını dile getiren Dizar, "Aslında bizim ana branşımız voleybol. Futbola ağırlık verdiğimiz söz konusu değil ama bakıyorsunuz kupada, ligde ilerliyorsunuz. dur diyemezsiniz. Ülkede futbol ön planda ve başarı geldikçe de gündeme futbol takımı çıkıyor" diye konuştu.
"BELEDİYELER HER KULÜBÜ VE ALTYAPILARI KUCAKLAMALI, DESTEK VERMELİ"
TFF İstanbul İl Başkanı Yemen Ekşioğlu, belediyelerin kulüplere kısıtlı olarak destek verdiğinin altını çizerek, "Bizim ilgi alanımızda 600 spor kulübü, 3000 futbol kulübü var. İlçe belediyeleri takımları destekliyor ama bu sınırlı seviyede ve kendi bölgerindeki her kulübü kapsamıyor. Belediyeler her kulübü ve altyapıları kucaklamalı, destek vermeli. Küçük kulüpler tesis bulmakta sıkıntı çekiyorlar. Burada en büyük sıkıntı tesis. Büyükşehir belediyelerine gelirsek, bunlar sporu göz önüne gelmek için kullanıyorlar. Dikkat ederseniz seçim dönemlerinde düzenlenen mitinglerde parti liderleri hangi şehre giderse o şehrin takımının atkısı takılır. Bu durum üsttekiler için iyi ama alttakiler bu vaziyete hiç iyi bakmıyor. Normal şartlarda belediyelerin direk olarak para yatırma hakkı yasal olarak yok. Ancak bu spor organizasyonu, malzeme, gıda adı altında yasallaştırılarak gönderiliyor. ya da bir turnuva düzenleniyor ve katılım parası, ödül parası veriliyor" ifadelerini kullandı.
ARAŞTIRMA: ONUR GÜLER - İSTANBUL/ DHA
Son Dakika › Spor › (F6zel)Türk Futbolunda Belediye Kulüpleri - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?