Türkiye Plaj Futbolu Milli Takımı Teknik Sorumlusu Emrah Aykurt, plaj futbolunda uzun vadedeki hedeflerini Dünya Kupası'na katılmak olduklarını söyledi.
Emrah Aykurt, Türkiye'de ve dünyada plaj futbolunun hangi noktada olduğuna dair TamSaha dergisine açıklamalarda bulundu.
Emrah Aykurt'un soru cevap şeklinde gerçekleşen röportajı şöyle:
Türkiye'nin plaj futbolunda B Ligi'nden A Ligi'ne yükselişine ve ülkemiz plaj futbolundaki gelişmelere geçmeden önce sizi tanıyarak başlayalım. Bize futbolla nasıl tanıştığınızdan ve futbol geçmişinizden söz eder misiniz?
1991 yılında Antalya Köy Hizmetleri Spor Kulübü ile başladığım sporculuk dönemim, 1998 yılında yaşadığım bir sakatlık nedeniyle sona erdi. Ertesi yıl, antrenörlerimin de destekleri ve yönlendirmeleriyle TFF tarafından açılan antrenör kursunu tamamladım ve yine kulübümde altyapı antrenörü olarak çalışmaya başladım. 2003 yılına kadar altyapıda çeşitli kademelerde görev yaptım. 2004-2009 yılları arasında Antalyaspor altyapısı ve 2009-2010 sezonunda Alanyaspor profesyonel takımında yardımcı antrenörlük görevlerinde bulundum. Aynı zamanda, Akdeniz Üniversitesi BESYO Antrenörlük Bölümü Futbol Uzmanlık Alanı mezunuyum.
Plaj futboluyla nasıl tanıştınız? Oyunculuk geçmişiniz ve bu konuda aldığınız eğitimleri anlatır mısınız? Plaj futbolu antrenörü olarak kariyeriniz nasıl gelişti? Milli Takım'ın başına geçiş sürecinizden söz eder misiniz?
2010 yılında Türkiye Futbol Federasyonu'nda Antalya Bölge Antrenörü olarak göreve başladım. Antalya Bölge Müdürlüğü'ne bağlı illerdeki amatör-profesyonel müsabakaları ve oyuncuları izleme, Genç Milli Takımlar için oyuncu havuzunu oluşturan bölge karma takımlarını kurma, çalışma ve antrenmanlar düzenleme gibi görevlerde bulunuyordum. Ligler birimi tarafından organize edilen Plaj Futbolu final müsabakalarında görev yaptım. Bu dönem, Plaj Futbolu Milli Takımı yeni bir yapılanmanın içerisindeydi. Bu yeni yapılanma ile birlikte 2011 yılında Plaj Futbolu Milli Takım antrenörü olarak görev yapmaya başladım. İlk başlarda topu, zemini ve saha ölçüleri farklı olan bu branşta zorlansam da antrenörlük tecrübem ve akademik eğitimim, kısa süre içinde adapte olmama olanak sağladı.
Plaj Futbolu Milli Takımı'nın başına geçtiğinizde geleceğe dönük kısa, uzun ve orta vadede nasıl planlamalar yaptınız?
Plaj Futbolu Milli Takım Teknik Direktörü olarak göreve başladığımda, uzun yıllar antrenör olarak çalışmış olduğum yapı içerisinde hareket ettiğimiz sporcularımızla birlikte ilk iş olarak; her zaman olmayı hak ettiğimizi düşündüğümüz Plaj Futbolu A Ligi'ne yükselmek üzere çalışmalarımızı yoğunlaştırdık. İlk turnuvada iyi bir başlangıç yapamadık. Fakat bu turnuvanın ardından katıldığımız Dünya Kupası Elemelerinde, A Ligi ekiplerine karşı vermiş olduğumuz mücadele ve almış olduğumuz galibiyetler, bizi A Ligi'ne yükselme ve orada kalıcı olma konusunda daha da motive etti. Bu durum da A Ligi'ne yükselme inancımızı bir hayli arttırdı. Kısa vadede A Ligi'ne yükselmeyi, orta vadede A Ligi'nde kalıcı olmayı, bunun için gerekli altyapıyı oluşturmayı, uzun vadede A Ligi şampiyonluğu ve her Dünya Kupası'na katılabilecek bir oluşumu hayata geçirmeyi planladık. Kısa vadeli hedefimize de başarıyla ulaştık.
Plaj futbolunun Türkiye'deki durumunu, bu sporun gelişmiş olduğu ülkelerle kıyasladığınızda nasıl bir tablo ortaya çıkıyor? Oyuncu sayımız ve kalitemizin arttırılması açısından neler yapılmalı?
Ülkemizde plaj futbolu, Türkiye Futbol Federasyonu tarafından 2006 yılından beri düzenlenmektedir. Belediyelerin destekleriyle yerelde düzenlenen etaplarda şampiyon olan takımlar, Türkiye Finallerine katılmaya hak kazanıyor. Bu liglerde oynayan oyunculardan, Milli Takım havuzumuzu oluşturuyoruz. Türkiye genelinde 80 takım ve 1200 oyuncu, etaplarda yer alıyor. Bu oyuncuların tamamına yakını amatör veya profesyonel olarak sporculuk hayatlarını sürdüren futbolcular. Dolayısıyla plaj futboluna sezon geçişlerinde, ancak 1-2 ay kadar vakit ayırabiliyorlar. Federasyonumuz, plaj futbolunun, lig yapısında yeni düzenlemelere giderek, maç ve oyuncu sayısını arttıracak uzun soluklu bir yapıya kavuşması için çalışmalarını sürdürüyor. Bunun yanında TFF-Belediyeler işbirliği ile alt yaş grupları için düzenlenen turnuva ve organizasyonlar, plaj futboluyla sporcuların erken yaşlarda tanışması açısından son derece değer taşıyor. Plaj futbolunda ilk sıralardaki ülkelere baktığımız zaman, Portekiz, Rusya ve İtalya, Avrupa'da başı çekiyor. Dünya sıralamasında da ilk beş içerisinde bulunan bu takımlardan en dikkat çekici olanı, coğrafi koşulları ve iklimi dolayısı ile Rusya. Çok iyi organize olmuş bir lig yapısı içerisinde, bu liglerde oynayan oyuncular 12 ay boyunca antrenman ve turnuvalara katılıyor. Oyuncular, ülkelerinde plaj futbolu sezonu bittiğinde, bir başka ülkede devam eden liglere katılarak plaj futbolundan uzak kalmıyor.
Milli takımlar, kulüplerin oyuncularını bir araya getirip sonuç almaya çalışan birimler. Bu açıdan bakıldığında kulüplerimizin ve ligimizin durumu nedir?
Plaj futboluna ciddi anlamda mesai harcayan kulüplerimiz mevcut olmasına rağmen bu sayı, henüz yeterli değil. Dünyada Arsenal, Barcelona, Sporting Lizbon, Braga, Lazio, Milan gibi takımlar plaj futboluna destek veriyor. Ülkemizde birer sezon Plaj Futbolu Şampiyonlar Ligi'nde ülkemizi temsil eden Beşiktaş, Antalyaspor ve Alanyaspor kulüpleri dışında liglerimize katılmış profesyonel takım yok. Avrupa Şampiyonlar Ligi'nde bu sezon, Alanyaspor ve Seferihisar CittaSlow takımları ile temsil edildik. Profesyonel takımlarımızın oyuna dahil olmasıyla birlikte liglerimizin kalitesinin artacağı kesindir. Liglerimizde dünya çapında çok kaliteli oyuncular yer alıyor. Bu oyuncuların takımlarımıza dahil olması ligimizin kalitesini arttırdığı gibi genç oyuncularımızın da gelişmesine katkı sağlıyor. Geçen sezon Türkiye Ligi finallerinde, Dünya Şampiyonu olmuş Portekiz, Rusya, Brezilya Milli Takımlarından oyuncular yer aldı. Bizim de bu anlamda çok kaliteli oyuncularımız mevcut. Bu noktada oyuncularımız, kalitelerini, Avrupa Plaj Futbolu B Ligi'nde namağlup bir şekilde şampiyon olup, A Ligi'ne çıkma başarısı elde ederek kanıtladı. Bunun yanı sıra Milli Takım oyuncularımızdan bu sezon, Belarus'ta düzenlenen turnuvada en değerli oyuncu ödülünü kazanan Barış Terzioğlu ile 2017 Avrupa'da en değerli oyuncular listesine girme başarısı gösteren Cem Keskin bizleri gururlandırdı.
Eylül ayında Avrupa B Ligi'nde şampiyon olarak A Ligi'ne yükseldik. Bu şampiyonluğun hikayesini sizden dinleyebilir miyiz?
Nisan ayında İstanbul'da katıldığımız Lale Festivali Kupası'nda göstermiş olduğumuz performans A Ligi için bizi oldukça umutlandırmıştı. Ardından Belarus'ta katıldığımız hazırlık turnuvası, gelişimimizi ve eksiklerimizi görme adına oldukça faydalı oldu. Temmuz ayında Moskova'da grup eleme müsabakaları sonrası gelen şampiyonluk ise Süper Finaller öncesi bu inancımızı perçinlemişti. Eylül ayında İtalya'da oynanacak olan turnuvaya katılmak üzere kamp yaptığımız otelden ayrıldığımız anda şanssızlıklar art arda gelmeye başladı. Rötarlardan ötürü, yaklaşık 20 saat süren uçak ve otobüs yolculukları sonrası konaklayacağımız tesise ulaşabildik. Olumsuzluklara, kamp tesisi ve antrenman sahasının hazır olmayışı da eklendi. Tüm bu olumsuzluklar ekibimizde ufak bir tebessümle karşılandı. Herkes şampiyonluğa o kadar hazır ve inanmıştı ki, hiçbir olumsuzluk takımımızın hedefinden uzaklaşmasına izin vermedi. İngiltere, Macaristan ve Moldova'nın bulunduğu oldukça zorlu bir grupta mücadele ediyorduk. Grubumuzda oynadığımız tüm müsabakaları kazanarak diğer grupta Romanya, Yunanistan ve Bulgaristan'ı geride bırakan Estonya ile final oynamaya hak kazandık. Neticede de en başında beri olmamız gereken yere, Avrupa Plaj Futbolu A Ligi'ne yükselme başarısını gösterdik.
A Ligi'ndeki hedefleriniz neler, bu hedeflere dönük nasıl çalışmalar yapmayı planlıyorsunuz?
Bu sezonun özelinde öncelikli olarak bu ligde varlığımızı sürdürmemiz çok önemli. Bunu başarabilecek çok yetenekli ve kaliteli oyunculara sahibiz. Sezon takviminde de Haziran ayı içerisinde lig müsabakalarının başlaması planlanıyor. Bu sezon ayrıca, Dünya Kupası Avrupa eleme müsabakaları da oynanacak. Elemelerde başarılı olarak, Dünya Kupası'na katılmak istiyoruz. Sezon hedeflerimizi gerçekleştirmek için Mart 2018 içerisinde hazırlıklarımıza başlamayı planlıyoruz. Lig müsabakaları ve Dünya Kupası Elemeleri öncesinde en az iki hazırlık turnuvasına katılmayı ön görüyoruz.
İnsanlar neden plaj futbolu izlemeli? Plaj futbolu oynamanın ne gibi katkıları var?
Bu sorunun çok net bir cevabı var; hakemin son düdüğüne kadar bitmeyen heyecan. Plaj futbolu müsabakalarında 3-5 farklı skor üstünlüğü ile müsabakayı sürdürüyor olabilirsiniz ya da geride devam ediyor da olabilirsiniz. Bu durum, o müsabakayı kazandığınız ya da kaybettiğiniz anlamına gelmiyor. Her an her şey olabilir. Son saniyede attığınız bir golle öne geçmiş olabilirsiniz, santrasında kalenizde golü görme olasılığınız yüksek. Sonuçlar, saniyeler içerisinde çok çabuk bir şekilde değişebiliyor. Futbolda, seyirciler sürekli olarak gol görmek ve özellikle de güzel goller izlemek ister. Bu sene düzenlenen FIFA Plaj Futbolu Dünya Kupası Finalleri'nde toplam 266 gol kaydedildi. Maç başına gol ortalaması 8.31 oldu. Kısacası, plaj futbolu bu anlamda seyircilerin bütün ihtiyaçlarını karşılıyor. Özellikle küçük yaşlarda plaj futbolu ile tanışan sporcular için, plaj futbolu geleceğe yönelik büyük bir altyapı oluşturuyor. Zeminin ve topun özel yapısından dolayı çocuklar röveşata, vole gibi spesifik hareketleri daha kolay yaparak ve tekrar ederek bu hareketlerin temel tekniğini öğrenme ve geliştirme şansı yakalıyor. Aynı zamanda profesyonel futbolcular sakatlık sonrası rehabilitasyon ve geçiş dönemlerinde plaj futbolu oynayarak süreci hızlandırabiliyor. - İSTANBUL
Son Dakika › Spor › Emrah Aykurt: 'Uzun Vadeli Hedefimiz Her Dünya Kupası'na Katılmak' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?