İskoçya’nın Celtic takımının binlerce taraftarı, Atletico Madrid ile yapılan Şampiyonlar Ligi karşılaşmasında Filistin bayrakları açtı.
UEFA daha önce Celtic taraftarlarına bir İsrail takımı ile yaptıkları karşılaşma sonrası bu nedenle ceza vermişti.
Takım yönetimi, 7 Ekim saldırısı sonrası Filistin halkına desteğini sürdüren Celtic tribünlerine bayrak sallanmaması çağrısı yapmıştı.
Atletico maçı öncesi yapılan çağrıda, “Herkesin olduğu gibi taraftarlarımızın da kendi görüşlerini dile getirme hakkı olduğunun farkındayız. Herkese açık bir kulüp olarak, Celtic Park stadyumu da hepimizin” denildi.
Taraftarlara yapılan çağrıda, "İskoçya’daki ve dünyadaki topluluklarda yaşananların yarattığı etki gerekçe gösterilerek “bu sırada Celtic Park’ta bayrak sallanmaması” çağrısı yapmıştı.
Kulüp, savaştan zarar görenleri anmak için, iki takım oyuncuları ve teknik çalışanlarının siyah kol bandı takacaklarını da duyurmuştu.
Ancak buna karşın Green Brigade (Yeşil Tugay) isimli taraftar grubu, binlerce bayrağın stadyum dışında dağıtma kararı aldı.
Grubun açıklamasında bu gösteriye katılmak istemeyen tüm taraftarlara saygı duyulurken, aynı şekilde katılmak isteyenlerin özgürlüğüne de saygı duyulması çağrısı yapıldı.
Celtics taraftarları Hamas saldırısından saatler sonra çıkılan lig karşılaşmasında da Filistin bayrakları sallamıştı.
Kulüp yönetimi tarafından deplasman yasağı getirilen Green Brigade grubu daha önce futbol taraftarlarının siyasi görüşlerini ortaya koyması noktasında “sarsılmaz bir inanç” içinde oldukları kaydetmişti.
Grup, kendilerine uygulanan yaptırımların da “siyasi görüşlerin ifadesi özgürlüğünü ortadan kaldırma amacı” taşıdığını savundu.
BBC İskoçya’dan spor muhabiri Chris McLaughlin, 19. yüzyılda kurulan kulübün, kuruluş ilkeleri arasında yoksullara yardım amacı olduğunu hatırlatıyor ve sosyal adalet ile eşitlik üzerine bir kulüp kültürü olduğunu kaydediyor.
McLaughlin maçtaki siyasi sembollere ilişkin değerlendirme yazısına şöyle devam ediyor:
“Peki böylesine kutuplaşmış bir dünyada, futbolu yönetenler bu siyasi atmosferden tamamen uzak kalmaya çalışırken, inançlarını dile getirmek isteyen taraftarlar bunu nasıl yapabilir?”
McLaughlin her şeyin paraya göre planlandığı futbol dünyasında, sponsorların da bu olanlara hiç karışmak istemediğini hatırlatıyor.
UEFA Celtic kulübüne siyasi mesajlar nedeniyle daha önce iki kez ceza verdi
UEFA 2016 yılında Celtic taraftarlarının, İsrail’in Hapoel Beer-Sheva ile karşılaştıkları maçta salladığı Filistin bayrakları nedeniyle kulübe 9 bin sterlin ceza vermişti. Green Brigade grubu bu ceza sonrası başlattığı kampanya ile 130 bin sterlin topladı. Bu para Filistin’deki insani yardım kampanyalarına bağışlandı.
Son Dakika › Spor › Celtic Taraftarları Atletico Madrid Maçında Filistin Bayrakları Açtı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?