SALİH BARAN - Yağlı güreşlerin olimpiyatı sayılan Kırkpınar'a katılan güreşçilerin en büyük hayali altın kemere sadece 4 pehlivan ebedi olarak sahip oldu.
Başaltı kategorisinden, 2008 yılında baş kategorisine yükselen Ali Gürbüz, hem güreşi hem de uyguladığı tekniklerle bir anda güreşseverlerin ilgisini çekti.
İlerleyen yıllarda başpehlivanlık üçüncüsü ve ikincisi olan Gürbüz, 2011 ve 2012'de Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde rakibi Recep Karayı, bir sonraki yıl da hemşehrisi İsmail Balaban'ı yenerek Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde üç kez üst üste başpehlivanlık unvanı aldı. Gürbüz, aldığı bu sonuçlarla altın kemerin ebedi sahibi olmayı hak etti.
Atadan güreşçi olan Gürbüz, babası Recep Gürbüz'ün 1988 yılında Kırkpınar Başpehlivanı olarak Antalya'ya getirdiği altın kemeri, "Babamın yarım bıraktığı emaneti alacağım" diyerek güreşlere çıkmıştı. Babasına verdiği sözü bir anlamda yerine getiren Gürbüz, Edirne'deki güreşlerin bitmesinin ardından altın kemeri babasının mezarına götürerek, dua etmişti.
Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin 650, 651 ve 652'ncisinde başpehlivan olması nedeniyle altın kemere sahip olan Gürbüz, verdiği numunelerin dopingli çıkması nedeniyle altın kemeri iade etti ve son başpehlivanlık unvanını kaybetti.
Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi, Ali Gürbüz'ün dopingli çıkması nedeniyle yönetmelik gereği son güreşindeki başpehlivanlık unvanının ve dolayısıyla altın kemerin de alındığını söyledi.
Sedefçi, yaklaşık değeri 150 bin lira olan 1 kilo 400 gram ağırlığındaki altın kemerin yeniden Edirne Belediyesi kasasına döndüğünü belirtti.
Altın Kemer serüveni
Kırkpınar Güreşleri Yönetmeliği sonrası verilmeye başlanan altın kemeri alan başpehlivanlar ve aldıkları tarihler şöyle:
Ordulu Mustafa Bük (1966-67-68), Karamürselli Aydın Demir (1976-77-78), Denizlili Hüseyin Çokal (1982-83-84), Karamürselli Ahmet Taşçı (1990-91-92) ve (1995-96-97), Antalyalı Ali Gürbüz (2011,12,13- geri alındı)
Gostivarlı Mülayim ile Tekirdağlı Hüseyin, 1934 yılında başpehlivanlık için güreş yapmış ancak sporcular yenişememişlerdi.
Düzceli İsmail Atay ile Hayrabolulu Süleyman Ertaş, 1947'de başpehlivanlığa güreşmiş ancak bu pehlivanlar diskalifiye edilmişlerdi. 1962 ve 1970 yıllarında başpehlivanlık güreşleri yapılmamış, 1975'te ise güreşler yarıda kalmıştı.
Altın kemerin 2 kez üst üste sahibi olan güreşçi Ahmet Taşçı, üçüncü kez altın kemerin sahibi olmaya yaklaştığı 2001'de Vedat Ergin'e yenilmesi nedeniyle bu fırsatı elinden kaçırmıştı.
Taşçı, Ergin'i galip gösteren hakem heyetine kızarak Ergin'in elini havaya kaldırıp çayırı terk etmişti. Kulislerde Taşçı'nın, bu olayı her Kırkpınar'a gelişinde "Kemerde ahım var kimse sahip olamaz" diyerek esprili şekilde anlattığı ifade ediliyor. - Edirne
Son Dakika › Spor › 'Altın Kemer' Yuvasına Döndü - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?