Kamuoyunda “Sansür Yasası” olarak bilinen 40 maddelik “Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” Resmî Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Yasanın bazı hükümleri 1 Ocak ve 1 Nisan 2023 tarihlerinden itibaren uygulanacak.
Kamuoyunda “Sansür Yasası” olarak bilinen 40 maddelik kanun teklifinin kalan 12 maddesi de TBMM Genel Kurulu’nda AKP ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla kabul edildi. AKP ve MHP milletvekilleri, teklifin oyçokluğu ile yasalaşmasının ardından birlikte fotoğraf çektirdi.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), kanunda belirtilen yükümlülüklerini yerini getirmeyen sosyal ağ sağlayıcıya, bir önceki takvim yılındaki küresel cirosunun yüzde 3'üne kadar idari para cezası verebilecek.
Dezanformasyon yasası ile ilgili merak edilen sorular ve cevapları hazırlandı
İnternet teknolojisi günümüzde diğer kitle iletişim araçlarını geride bırakmış, dijital dünya, bireylerin büyük çoğunluğunun yaşamının vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir. İnternet üzerinden geliştirilen ve her geçen gün artan kolay erişim ve iletişim yöntemleri, "sosyal medya" kavramını toplumsal yaşamın merkezine taşımıştır.
Dezenformasyonla mücadeleyi hedefleyen ve internet haber sitelerini süreli yayın kapsamına alan düzenlemeleri içeren yasa teklifi TBMM Adalet Komisyonu'ndan geçti. Halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacak.
AKP ve MHP milletvekilleri, intetrnet medyası ve sosyal medyaya yönelik yeni yaptırımları da içeren kanun teklifini TBMM Başkanlığı'na sundu.
Dünyanın en önemli sosyal ağları arasında yer alan Twitter'in üzerinde çalıştığı yeni özellik, sosyal medyaya sızdı. Buna göre, Twitter'in aşırı saldırı altında olan hesapları korumak için yeni bir çalışma üzerinde olduğu öğrenildi.
Dünyanın en büyük video paylaşım platformu TouTube, Türkiye'de temsilcilik açacağını belirtti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da uyarmasına rağmen Türkiye'ye temsilci atamayan sosyal medya devlerine 30'ar milyon lira daha ceza kesildi. Facebook, Instagram, Twitter, Periscope, YouTube, TikTok gibi ünlü şirketler 30 gün içerisinde bu yükümlülüklerini yerine getirmezse Türkiye'den reklam alamayacak.
Türkiye'de yasa gereği temsilci bulundurması gereken yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcıları bu hafta da gerekli adımı atmazlarsa, daha önce verilen 10 milyon liralık cezalarına 30 milyon lira daha eklenecek.
Yasal sürenin sona ermesinin ardından temsilci bildiriminde bulunmayan başta Facebook, Instagram, Twitter, Periscope, YouTube ve TikTok olmak üzere sosyal ağ sağlayıcılarına 10'ar milyon lira ceza kesildi.
Sosyal medya yasası, 1 Ekim itibarıyla yürürlüğe girdi. İşte yasa hakkında merak edilenler...
Sosyal ağ sağlayıcılarına 1 ay süre Türkiye'de günlük erişimi bir milyondan fazla olan yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcılarına, belirlenen usul ve esaslara göre temsilci belirlemeleri ve sosyal medya yasasında belirlenen yükümlülükleri yerine getirmeleri için 1 ay süre verildi.
Dünya devi internet arama motoru Google, TBMM'de kabul edilen ve 1 Ekim'de yürürlüğe girmesi beklenen yeni sosyal medya düzenlemesi sonrasında Türkiye'de ofis açıyor.
İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
AK Parti Van Milletvekili Abdulahat Arvas, 'sosyal medya düzenlemesi' ile kişi hak ve özgürlüklerinin korunacağını ve bu konudaki mağduriyetlerin giderileceğini söyledi.
Twitter, Facebook gibi milyonlarca kullanıcısı olan sosyal medya şirketlerine, bir dizi yükümlülük ve yaptırım öngören yasa teklifi TBMM Genel Kurulu'nda, bazı maddelerin yürürlük tarihinin ertelenmesini ve bazı para cezalarının miktarının düşürülmesini de içeren değişikliklerle kabul edildi.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, Meclis'ten geçen sosyal medya düzenlemesiyle ilgili konuştu. Ünal, düzenlemede öne çıkan temsilci bulundurma zorunluluğuna uyulmaması halinde şirketlere verilecek en büyük cezanın yüzde 50-90 arasında bant daraltma olduğunu belirtti.
Sosyal medya düzenlemesine ilişkin kanun teklifi, TBMM'de kabul edildiSOSYAL medya düzenlemesine ilişkin kanun teklifi, TBMM Genel Kurul'da AK Parti ve MHP'li milletvekillerinin oyları ile kabul edildi.
Sosyal medya düzenlemesini içeren kanun teklifine göre yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcıları Türkiye'de en az 1 temsilci bulundurmak zorunda. Ancak sadece Twitter, Türkiye'de temsilci bulundurmayı kabul etmiyor.
Son dakika: Sosyal medyaya ilişkin düzenlemeleri içeren kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Günlük erişimi 1 milyondan fazla olan yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcıları en az 1 kişiyi Türkiye'de temsilci olarak belirleyecek; ancak ağ sağlayıcılardan Twitter temsilci bulundurmaya sıcak bakmıyor.
Adalet Komisyonu'ndan gergin tartışmaların ardından 13 saatte geçti; Sosyal Medya Teklifi üzerinde yaşanan tartışmalar şimdi de Meclis Genel Kurulu'na taşınacak.
TBMM Adalet Komisyonu'nda kabul edilen yeni sosyal medya düzenlemesine göre; Türkiye'den günlük erişimi 1 milyondan fazla olan yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcı, en az 1 kişiyi Türkiye'de temsilci olarak belirleyecek.
Son dakika: Türkiye'de 50 milyonu aşkın kullanıcıyı ilgilendiren sosyal medyaya ilişkin düzenlemeleri içeren kanun teklifi, TBMM Adalet Komisyonu'nda kabul edildi.
AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin, sosyal medyaya ilişkin düzenlemeleri içeren kanun teklifi ile ilgili, "Sosyal medyadaki hakarete, küfre, bu medya aracılığıyla yapılan tacizlere son vermeyi hedefliyoruz.
AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin, sosyal medya için verilecek olan kanun teklifine ilişkin, "Günlük erişimi 1 milyondan fazla olan sosyal ağ sağlayıcılarına ilave sorumluluklar getiriyoruz" ifadelerini kullandı. Öte yandan Türkiye'de temsilci bulundurmayı kabul etmeyen sosyal ağ platformlarına 5 aşamalı yaptırım süreci de uygulanacak.
Sanal ortamda küfür eden, hakaret eden tespit edilecek; Sosyal medya kuruluşları Türkiye'de ofis açacak.
AK Parti, 11 maddelik "sosyal medya" düzenlemesine ilişkin teklifi, bugün meclise sunacak. Almanya modelinin örnek alındığı düzenleme ile Türkiye'den günlük erişimi bir milyondan fazla olan yurt içi veya yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcıları, Türkiye'de temsilci bulunduracak.
AK Parti, 11 maddelik "sosyal medya" düzenlemesine ilişkin teklifi, yarın meclise sunacak. Almanya modelinin örnek alındığı düzenleme ile Türkiye'den günlük erişimi bir milyondan fazla olan yurt içi veya yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcıları, Türkiye'de temsilci bulunduracak.
Bilgi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz, hükümetçe işveren örgütlerine gönderilmiş yasa taslağında internet ortamıyla ilgili "sosyal ağ sağlayıcı" tanımlamasıyla birlikte gündemdeki yeni düzenlemelerin ifade özgürlüğüyle bağdaşmadığını söyledi.
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.