Türkiye'nin 2.'inci en büyük havalimanı olması beklenen Çukurova Havalimanı'nı inşa eden Koçoğlu İnşaat iflas erteleme istedi. Mahkeme şirketin yönetiminde kayyum atadı. Üç dönem, İnşaat ve Sanayi İşverenleri Sendikası (İNTES) başkanı olarak da görev yapan Şükrü Koçoğlu'nun başında bulunduğu Koçoğlu'nun mali sıkıntıya, havalimanı projesinin nedeni ile girdiği anlaşıldı. Bugüne kadar üstlendiği projelerin değeri 4.5 milyar lirayı aşan Koçoğlu'nun, havalimanı işini devretmek için 3-4 şirket ile masada olduğu öğrenildi.
ŞİRKET BORCA BATIK
357 milyon Euro bedelle Çukurova Havalimanı projesini 'Yap-İşlet-Devret' modeli ile üstlenen Koçoğlu İnşaat Sanayi Tarım ve Hayvancılık Tic. A.Ş., yaşadığı mali sıkıntıyı aşamayınca Ankara 7. Asliye Ticaret Mahkemesi'ne iflas erteleme talebi ile başvurdu. Mahkemeye sunulan bilançolarda, şirketin borca batık durumda olduğu belirtildi.
2 BANKA KREDİYİ İPTAL ETTİ
Şirket adına Av. Ayşe Duygu Özalp imzası ile mahkemeye sunulan başvuru dilekçesi ve hazırlanan iyileştirme raporunda mali sıkıntıya neden girildiği de anlatıldı. Buna göre, geçtiğimiz yıl 3 bakanın katılımı ile temel atma töreni atılan havalimanı projesini üstlenen Koçoğlu, inşaat faaliyetini 1 yıl kadar kendi öz kaynakları ile karşıladı. Yapılan 50 milyon Euro'luk yatırımla 8 milyon metrekarelik proje alanında altyapı çalışmaları yapılırken bir yandan da kredi kuruluşları ile görüşmeler yapıldı. İkisi kamu, toplam 4 bankanın oluşturduğu konsorsiyum ile 236 milyon Euro'luk ön anlaşma imzalandı. Ancak, bir süre sonra, konsorsiyuma üye 2 özel banka projeye kredi sağlamaktan çekildi. Bu durum şirketin mali yapısını sarsmaya başladı.
1973-1979 döneminde TEK İnşaat Dairesi Başkanlığı'nda Mühendis, Kontrol Amiri, Baş Mühendis, Müdür Yardımcısı, İnşaat Kontrol Müdürü olarak çalışan Koçoğlu, Kasım 1979 — 1 Ocak 1981 döneminde Toprak ve İskan İşleri Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapmıştır.
1981 yılında M. Şükrü Koçoğlu adı altında Serbest Müteahhitlik Firması ile kendi şirketini kurmuş ve 1983 yılında da Koçoğlu İnşaat Sanayi Tarım ve Hayvancılık Ticaret A.Ş. ile şirketler grubunun temellerini atmıştır. Halen MŞK Grup altında bulunan İnşaat, Enerji, Havacılık, Turizm, Sağlık Sektörlerinde faaliyet gösteren şirketlerin Yönetim Kurulu Başkanlığını yürütmektedir. Ayrıca Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Yönetim Kurulu Başkanlığı, Afyon Eğitim Vakfı (AEV) Yönetim Kurulu Başkanlığı görevlerini sürdürmektedir, ayrıca bazı ulusal ve uluslararası kuruluşlarda yönetim kurulu üyeliği yapmaktadır.
Koçoğlu Grubu ne zaman kuruldu? Grupta hangi şirketler yer almaktadır?
Koçoğlu Grubu'nun lokomotif firması olan Koçoğlu İnşaat, ülkenin önde gelen inşaat şirketlerindendir. 1981'de kuruluşundan bugüne tamamladığı yüzlerce kamu ve özel sektör projelerinde zamanından önce ve üstün kalitede üretimleriyle kısa sürede Türkiye'nin saygın ve güvenilir firmalarından biri olmayı başarmıştır.
Koçoğlu Turizm ile Turizm sektöründe yaz, kış, şehir ve kongre otelleriyle faaliyet gösterilmektedir. Sektöre 1990 yılında Antalya/ Side'de 4 yıldızlı Hotel Arinna ile girilmiş ve yatırımlara Fransa/ Paris'te Hotel GeorgesT., Bursa/ Uludağ'da Koçoğlu Hotel Karinna ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde Colosseum Resort and Casino ile devam edilmiştir. Koçoğlu Turizm, Türkiye'nin eski ve köklü turizm şirketlerinden birisidir. Koçoğlu Grubu, Roma İmparatorluğunun en büyük mimari projesi olan Colosseum Projesi benzerinin Kıbrıs'ta tamamlanmasıyla 2750 yatak kapasitesine ulaşacak ve turizm faaliyetlerine yurt içi ve yurt dışında devam edecektir.
Koçoğlu Tarım ile gıda sektöründe faaliyet gösteren Grup, Antalya/Serik'teki Tarım ve Hayvancılık Tesisleriyle bölgenin en büyük ve sektörün en teknolojik tesislerinden birini kurmuştur. Koçoğlu Tarım, Türkiye'nin kaliteli, sağlıklı ve ekonomik kırmızı et ve süt ihtiyacını karşılayacak ürünleri üretmektedir. Antalya ve Akdeniz Bölgesi'nin kırmızı et ihtiyacını karşılayan tesis, sürekli yatırımlarla büyümekte ve Türkiye'nin ihtiyacına cevap verecek konuma erişmektedir. Tesis bünyesindeki Koçoğlu Gübre Tesislerinde Organik Gübre üretilmektedir.
Koçoğlu Enerji ile enerji yatırımları gerçekleştiren Grup, yenilenebilir enerji teknolojileri üzerine araştırma ve geliştirme yapmakla beraber akarsu ve baraj tipi hidroelektrik santrallerin yapımına, Halen Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde HES devam edilmektedir.
Koçoğlu Ulaşım Grubu, Raylı Sistemler ve Havacılık sektörlerinde faaliyet göstermektedir. Raylı Sistemler üzerine Orta Doğu Teknik Üniversitesi Teknokent'indeki Ar-Ge ofisinde Monoray, Hızlı Tren, Metro Sistemleri, Banliyo ve Yük Trenleri tasarımı gerçekleştirmektedir. Türkiye'nin ilk Monoray sistemini ODTÜ Kampüsüne kurmuştur. Sistem, içerdiği teknoloji bakımından dünyada da bir ilk olacaktır.
Koçoğlu Grup şirketleri hangileridir?
İnşaat: Koçoğlu İnşaat Sanayi Tarım ve Hayvancılık Ticaret A.Ş.
Turizm: Koçoğlu Uluslararası Turizm Yatırımları A.Ş.
Enerji: Koçoğlu Enerji Üretim ve Ticaret A.Ş., Oylum Enerji Üretim ve Ticaret A.Ş., Kemalpaşa Enerji Üretim ve Ticaret A.Ş., Coşkun Enerji Üretim ve Ticaret A.Ş., KAV Enerji Doğalgaz San.Tic.Ltd.Şti , Kaçkar Enerji Üretim ve Ticaret A.Ş.
Ulaşım: Koçoğlu Havacılık A.Ş., Türkray Ulaşım A.Ş. ve SKYLINE Ulaşım A.Ş.
Koçoğlu Grubu hangi kuruluşlara üyedir?
- Türk Sanayicileri ve İşadamları Dernegi (TÜSİAD)
- Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES)
- Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB)
- Ankara Ticaret Odası (ATO)
- Ankara Sanayi Odası (ASO)
- Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK)
- Ortadoğu İhracatçılar Birliği
- Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD)
- Doğuanadolu İhracatçılar Birliği
- Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK)
- Dünya Su Konseyi (WWC)
- Türkiye İhracatçılar Birliği (TİM)
Son Dakika › Soğuk Haber › Koçoğlu İnşaat İflas Şoku Yaşıyor, Koçoğlu İnşaat Kimin ? - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?