Almanya, 2012'de kapattığı Şam Büyükelçiliğini 13 yıl sonra tekrar faaliyete geçirdi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın oğlu ve İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Bilal Erdoğan ve beraberindeki Türk heyet, Suriye'nin başkenti Şam'da Cumhurbaşkanı Ahmed Şara tarafından kabul edildi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan, cuma namazını Emevi Camii'nde kıldı.
Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, 13 yıl aradan sonra Şam'daki büyükelçiliklerinin yeniden faaliyete geçtiğini açıkladı. Ülkenin Suriye ile olan ilişkilerinin yeni bir aşamaya girdiği vurgulandı.
Türk Kızılay, Şam ve Kuneytra'daki 1250 ihtiyaç sahibi aileye kışlık gıda ve battaniye yardımı yaptı.
AK Parti Gaziantep Milletvekili Bünyamin Bozgeyik, Türkiye ile yeni Suriye yönetimi arasındaki ilişkilerin her geçen gün daha da güçlendiğini belirterek, bu hafta sonundan itibaren iki ülke arasında yıllardır yasaklı olan ürünlerin de ticaretinin başlayacağını söyledi.
TİCARET Bakanı Ömer Bolat, 2-3 ürün dışında Suriye ile ticaretin serbest olacağını belirtti.
Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani, Esad rejimi sonrası Suriye'yi ziyaret eden ilk lider olarak devlet başkanı Ahmed Şara tarafından karşılandı.
Şeyh Temim bin Hamed Al Thani, Esad sonrası Suriye'yi ziyaret eden ilk lider oldu.
Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Thani resmi ziyarette bulunduğu Suriye'de Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara tarafından karşılandı. Katar Emiri Al Thani, Esad rejimi sonrası Suriye'yi ziyaret eden ilk lider oldu.
Türk Hava Yolları, 13 yıl aradan sonra Şam'a uçuşlara başladı, tarihi bir adım olarak değerlendiriliyor.
Türkiye'nin Halep Konsolosluğu tekrar açıldı, maslahgüzar ve başkonsolos vali ile görüştü.
Türkiye, 12 yıl aradan sonra Halep Başkonsolosluğu'nu yeniden açtı ve valilikle görüşme yaptı.
Türk bayrağı gönderde dalgalanarak Halep Başkonsolosluğu tekrar faaliyetlerine başladı.
12 yıl aradan sonra Halep'teki Türkiye Konsolosluğu, bayrak çekimiyle diplomatik faaliyete başladı.
Türkiye'nin Halep Başkonsolosluğu, 12 yıl aradan sonra yeniden faaliyetlerine başladı.
Suriye'deki iç savaş sonrası kapanan konsolosluk, Türk bayrağının çekilmesiyle yeniden faaliyete geçti.
Suriye'de 12 yıl aradan sonra Türkiye'nin Halep Başkonsolosluğu açıldı ve diplomatik faaliyetlere başladı.
Suriye'nin ikinci büyük kenti Halep'teki Türkiye Başkonsolosluğu, 13 yıl sonra yeniden faaliyete geçti. Türk bayrağının göndere çekildiği Halep Başkonsolosluğu'nda vize ve pasaport işlemleri de yapılacak.
HRI, Şam ve Lübnan'da kış yardımları ile gıda ve kıyafet desteği sağladı. Destek çağrısı yapıldı.
İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares, Suriye'deki yeni yönetimin göreve başlamasıyla birlikte; 13 yıl aradan sonra Şam Büyükelçiliği'ni yeniden faaliyete geçirdi. Albares, İspanya bayrağını göndere çekerken, zor zamanlarda görev yapan personele madalya takdim etti.
Şeybani'nin Türkiye ziyaretinde Suriye'nin toprak bütünlüğü ve siyasi birliğinin korunmasının yanı sıra yaptırımların kaldırılmasına yönelik çağrı ön plana çıktı.
Dışişleri Bakanı Fidan, Suriye'deki yeni yönetimle kapsayıcı bir sürecin önemini vurguladı.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu katıldığı programda Türkiye Belediyeler Birliği olarak Şam'a gitmek için başvuruda bulunduklarını ve yakın zamanda teknik ve bürokratik bir ekibin Şam'a gideceğini açıkladı.
Suriye'nin Şam şehrinde Suriyeli alim Sariya El Rifai için cenaze merasimi düzenlendi.
Türk Kızılay, Şam'da 250 aileye gıda ve battaniye dağıtarak yardım kampanyası düzenledi.
Libya'nın Misrata kentinden Suriye'ye 34 ton gıda ve sağlık malzemesi taşıyan insani yardım uçağı gönderildi. Uçakta Libya Kızılayı ve Misrata Belediyesi üyelerinin bulunduğu bir heyet yer aldı.
Baas rejiminin sona ermesi ve Esad'ın kaçışıyla Suriye'de yeni bir döneme girildi.
İBB ve TBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, TBB Genel Merkezi'nde düzenlenen aylık encümen toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, TBB heyetinin Suriye'yi ziyaret etmesini kararlaştırdıklarını duyurdu.
Suriye'nin yeni yönetiminin, Beşar Esad'a destek veren İran aleyhinde, uluslararası mahkemeler aracılığıyla dava açacağı öne sürüldü.
Katar, Suriye'ye uygulanan uluslararası yaptırımların kaldırılması için çağrıda bulundu.
Rusya’nın İzvestiya gazetesi, Suriye'de yaşanan son gelişmelere ilişkin haberinde, "ABD ve İsrail’in, Türkiye'nin Beşar Esad'ın devrilmesinden faydalanmasını engellemeyi amaçladığı" yorumunda bulundu.
61 yıllık Baas rejiminin devrilmesinin ardından Beşar Esad, Rusya'ya sığındı. Esad'ın devrilmesinin ardından Türkiye ile Suriye arasında diplomatik temaslar hız kazandı. Bakan Uraloğlu, Suriye'nin Akdeniz'e açılan önemli bir kapı olduğunu belirterek, "İlerleyen zamanda bir deniz yetki anlaşması yapılacak" dedi.
Suriye'nin başkenti Şam'da yeni yönetimin lideri Ahmed Eş Şara ile görüşen Dışişleri Bakanı Hakan Fidan açıklamalarda bulundu. Bakan Fidan, ''Türkiye olarak tarihin doğru tarafında olmanın gururunu yaşıyoruz. Daha güzel günler bizi bekliyor. Bundan sonraki süreçte Suriye'nin geleceğini Suriyeliler belirleyecek.'' dedi.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suriye'deki yeni yönetimin lideri Ahmed Şara ile Şam'da bir araya geldi. Görüşme sırasında tarihi ziyarete damga vuran kareler ortaya çıktı.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suriye'deki yeni yönetimle görüşmek için Şam'a gitti.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile Suriye'deki yeni yönetimin lideri Ahmed eş-Şara arasındaki görüşme bazı ilkleri de beraberinde getirdi. Şam'daki protokolde daha önce Suriye bayrağından başka bayrak bulunmazken bu zirvede Türk bayrağının bulunması iki ülke arasındaki diplomatik ilişkinin düzeyini gözler önüne serdi.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suriye'nin yeni lideri Ahmed eş-Şera ile Şam'da bir araya geldi.
Şam Büyükelçiliği Geçici Maslahatgüzarı Burhan Köroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Suriye'yi ziyaret etmek istediğini ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın da bu ziyaretten önce Şam'a geleceğini açıkladı. Ayrıca, Türkiye ve Suriye'nin PKK/YPG'ye karşı ortak hareket edeceği ve Suriyeli mültecilerin geri dönüşü için altyapı oluşturulması gerektiği vurgulandı.
KATAR'ın Şam Büyükelçiliği, 13 yıl sonra yeniden açıldı.
Şam Büyükelçiliği Geçici Maslahatgüzarı Burhan Köroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önümüzdeki günlerde Suriye'nin başkenti Şam'ı ziyaret etmeyi düşündüğünü aktardı. Erdoğan'ın ziyareti öncesi Hama, Humus, İdlib hattı boyunca havadan ve karadan olağanüstü koruma kalkanı oluşturulması için çalışmalara başlandığı öğrenildi.
Suriye'de Baas rejiminin devrilmesi sonrası Halep'te büyük bir konser düzenlendi.
Katar, 13 yıl aradan sonra Şam'daki büyükelçiliğini açarak Suriye'ye destek verdi.
İran Dışişleri, Şam'da bir çalışanının öldürülmesini kınadı ve olayı takip edeceğini açıkladı.
HTŞ lideri Ebu Muhammed el-Colani, kendisiyle fotoğraf çektirmek isteyen kadına ''Başını ört'' talimatı vermiş, görüntüler günlerce konuşulmuştu. O anlarla ilgili ilk kez konuşan Colani, ''Onu zorlamadım. Ancak fotoğraflarımın bana uygun şekilde çekilmesini tercih ediyorum. Bu benim özgürlüğüm'' ifadelerini kullandı.
ABD heyeti, Şam'da HTŞ ile siyasi geçiş sürecini ele aldı ve yeni yönetime dair görüşmeler yaptı.
ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Yakın Doğu İşlerinden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Barbara Leaf liderliğindeki heyet, Suriye'de Baas rejiminin devrilmesinin ardından Şam'da Heyet Tahrir Şam yetkilileriyle bir araya geldi. Görüşmede, Suriye'de katılımcı bir siyasi süreç için prensipler ele alındı.
Denizli'de kavgaya karışan Suriyeli işçi, patronunun ihbarıyla terör suçlamasıyla tutuklandı.
Suriye'de patronuyla kavga eden İbrahim Elhişavi, silahlı fotoğraflar yüzünden tutuklandı.
Suriye'de Beşar Esad rejiminin devrilmesinin ardından bölgedeki son durumla ilgili ilk kez konuşan Rusya lideri Putin konuşmasında 4 bin İran yanlısı militanı Tahran'a götürdüklerini söylemişti. Devrim Muhafızları Ordusu, Putin'in söylediği sözlerin gerçeği yansıtmadığını duyurdu.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Heyet Tahrir Şam'ın olumlu ifadelerini takip ettiklerini belirtirken, somut adımlar atılması halinde ABD'li yetkililerin Suriye'ye gönderilebileceğini duyurdu. Blinken, HTŞ'nin terör listesinden çıkarılmasının gündeme gelebileceği şartları sıraladı.
Suriye'de Beşar Esad rejimini deviren birlikler, Rakka'nın doğusunda önemli bir aşama daha kaydetti. Bir taraftan Münbiç'i PKK/YPG'li teröristlerden temizleyen birlikler Ganim el-Ali köyünü de ele geçirdi.
Fransa, 12 yıl aradan sonra Şam Büyükelçiliği'ne bayrağını astı ve ülkedeki durumu değerlendirmek üzere diplomat gönderdi. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Fransa'nın Suriyelilerin yanında olduğu vurgulandı.
AFAD Başkanı Okay Memiş, Sednaya Hapishanesi'nde mahsur kalan kişiler için yapılan çalışmalarda herhangi bir canlıya rastlanmadığını açıkladı. Yapılan kontrollerde insanlık dışı muameleye maruz bırakılmış eşyalar görüldü.
AFAD, Suriye'nin Şam kentindeki Sednaya Hapishanesi'nde 110 personel, 4 arama köpeği ve 43 köpek ile arama kurtarma çalışması gerçekleştiriyor. Çalışmalara yerel otoritelerin talebiyle başlandı.
AFAD Başkanı Okay Memiş başkanlığında Suriye'nin başkenti Şam'daki Sednaya Hapishanesi'ne ulaşan AFAD, 120 personel, 4 arama köpeği ve 43 araç ile arama kurtarma çalışması başlattı. "İnsan mezbahası" olarak bilinen hapishanede hala ulaşılamayan insanların olduğu düşünülüyor.
AFAD ekipleri, Suriye'deki Sednaya Hapishanesi'nde mahsur kalanlar için arama kurtarma faaliyetlerine başladı.
İran'ın Şam Büyükelçisi Hüseyin Ekberi, Şam Büyükelçiliği'nin çalışmalarına devam edeceğini belirterek, çalışanlarının kısa süreliğine Beyrut'a gönderildiğini açıkladı.
Türkiye'nin Şam Büyükelçiliği'nde Türk bayrağı göndere çekilerek 12 yıl aradan sonra elçilik faaliyetleri yeniden başladı.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Şam Büyükelçiliği'nin yeniden açıldığını duyurdu.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, Şam Büyükelçiliği'nde Türk bayrağının 12 yıl aradan sonra göndere çekilmesi ve elçilik faaliyetlerinin yeniden başlamasını, Türkiye'nin Suriye halkına olan desteğinin bir göstergesi olarak nitelendirdi.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 12 yıl aradan sonra Şam Büyükelçiliği'nin yeniden açılmasıyla ilgili açıklamalarda bulunarak, bu adımın Suriye'nin istikrarı ve bölgedeki barış için önemli olduğunu vurguladı.
Türk bayrağının göndere çekilmesiyle Türkiye'nin Şam Büyükelçiliği'nde 12 yıl aradan sonra elçilik faaliyetleri yeniden başladı. Moritanya Büyükelçisi Burhan Köroğlu, elçilikte geçici maslahatgüzar olarak görevlendirildi.
Türkiye'nin Şam Büyükelçiliği'ne 12 yıl sonra Türk bayrağı göndere çekilirken, Geçici Maslahatgüzar Burhan Köroğlu da göreve başladı. Köroğlu ve ekip arkadaşlarının büyükelçilikteki ilk fotoğrafları da geldi.
Türkiye'nin Şam Büyükelçiliği, 12 yıl sonra tekrar elçilik faaliyetlerine başladı.
Türkiye'nin Şam Büyükelçiliği, 12 yıl aradan sonra faaliyete geçti ve Türk bayrağı göndere çekildi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti İl Kongresi için geldiği Erzurum'da Suriye'ye ilişkin önemli mesajlar verdi.
Beşar Esad'ın devrilip muhaliflerin yönetime geçmesinin ardından 12 yıl sonra Türkiye'nin Şam Büyükelçiliği bugün yeniden açıldı. Büyükelçiliğe Türk bayrağı çekilirken, Geçici Maslahatgüzar Burhan Köroğlu da konuta gelerek göreve başladı.
Suriye ve bölgedeki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye, bu kargaşanın ortasında bir istikrar adası olarak takdir topluyor, bölgenin kilit ülkesi kimliğiyle öne çıkıyor" dedi.
Türkiye'nin Şam Büyükelçiliği'nin önüne gelen Suriyeli Aya Abdurrahman Yor, "Dedem ve babam Türk. Esad rejimi döneminde Türk Büyükelçiliği kapalı olduğu için vatandaşlık çıkaramadım. Bugün açılacağı için Türk vatandaşlığına başvuru yapacağım" dedi.
Türkiye, Esad rejiminin uyguladığı şiddet nedeniyle 12 yıl önce faaliyetlerine son verdiği Şam Büyükelçiliği'ni bugün yeniden açıyor. Şam Büyükelçiliği Geçici Maslahatgüzarı olarak görevlendirilen Burhan Köroğlu ve ekibinin gelişiyle birlikte birazdan elçiliğe Türk bayrağı asılacak.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 2012'de faaliyetlerine son verilen Şam Büyükelçiliği'nin yarından itibaren faaliyetlerine yeniden başlayacağını açıkladı.
2012 yılında Suriye'deki diplomatik faaliyetlerini durduran Türkiye, 12 yıl sonra Türkiye'nin Nuakşot Büyükelçisi Burhan Köroğlu'nu Şam Büyükelçiliği Geçici Maslahatgüzarı olarak görevlendirdi.
Türkiye, Suriye'de büyükelçiliğini açmak için şartların oluşmasını bekleyeceğini açıkladı.
Katar, Suriye ile olan kardeşlik ilişkilerini güçlendirmek amacıyla Şam'da büyükelçilik bina açacağını duyurdu. Bu karar, Katar'ın Suriye halkına olan desteğini de yansıtıyor.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 26 Mart 2012'de faaliyetlerini durduran Şam büyükelçiliğinin yeniden açılıp açılmayacağına yönelik soruya "Çalışma başlattık, şartların oluşmasına bakacağız" yanıtını verdi.
Kremlin'e yakın bir kaynak, Rusya'nın Esad'ı kurtarmak için bir planı olmadığını ve Suriye Devlet Başkanı'nın ordusu mevzilerini terk etmeye devam ettiği sürece böyle bir planın ortaya çıkacağını da düşünmediğini söyledi.
Suriye'nin güneyindeki Suveyda ilinde, silahlı muhalif gruplar, Esad güçlerine kentten çıkmaları için 24 saat süre tanıdı. Öte yandan yerel muhalif grupların Suveyda Emniyet Müdürlüğü binasını kontrol altına aldığı da belirtildi.
Rusya'nın Şam Büyükelçiliği, Suriye'deki zorlu askeri ve siyasi koşullar nedeniyle vatandaşlarını ülkeden ayrılmaları konusunda uyardı.