Kadınlarda erkeklere göre iki kat fazla olarak görülen idrar kaçırma problemine Dörtyol Devlet Hastanesinde yapılan bir operasyonla yüzde yüze yaklaşan oranda çözüm üretildi.
Konu ile ilgili olarak görüşlerine başvurduğumuz Dörtyol Devlet Hastanesi Üroloji Hekimlerinden Op. Dr. İsa Gök; "İdrar tutamama ve idrar kaçırma problemleri son yıllarda özellikle kadınların sosyal hayatını oldukça etkileyen önemli sorunlardan biri olarak karşımıza çıkmakta. İdrar kaçırma problemleri kadınlarda erkeklere oranla iki kat fazla görülmekle beraber nüfusun yaklaşık yüzde 20 si civarındadır. İdrar kaçırma, mesane kontrolünün kaybolarak idrarın istem dışı dam-lalar halinde veya daha yoğun olarak kaçmasıdır. Kadınlarda herhangi bir yaşta başlayabildiği gibi, gebelik, doğum veya menopoz sonrası da başlayabilir." dedi.
Farklı idrar kaçırma şekilleri olduğundan, doğru teşhisi koymak ve doğru tedavinin başlatılmasının önemine de vurgu yapan Dörtyol Devlet Hastanesi Üroloji Hekimlerinden Op. Dr. İsa Gök; "Diğer tedavi seçeneklerinin etkisiz kaldığı öksürme, hapşırma, gülme, aktivitede bulunma gibi stresle idrar kaçırma durumlarında uygulanan en etkin yöntem mini mesane kiti operasyonlarıdır. Başarı şansı kişiye ve seçilen yönteme göre %75 ile %95 arasındadır. Dörtyol'da son iki yılda gerçekleştirdiğimiz 50 ameliyatta ise bu başarı yüzde yüze ulaşmıştır.
Ameliyat sırasında idrar torbasının boynuna ve idrar borusuna destek sağlanarak bu organlar normal yerlerine yerleştirilir. Böylece idrar borusu öksürme, hapşırma halinde kapalı kalır. Bazen idrar borusu sfinkterine baskı sağlayacak bir ek doku koymak gerekebilir. Ameliyat sonrası evde 2 hafta kadar istirahat edilmesi yeterlidir. Son yıllarda geliştirilen TVT (tension - Free Vajinal Tape) TVT5 Obturator (Trans Obturator Teknik) ve TVT Secur yöntemiyle %95'e varan başarılar elde edilmiştir. Nispeten basit bir teknik olan TVT ameliyatında, idrar borusunun ortasına stres anında kapalı kalmasını sağlayacak bir band yerleştirilir." dedi.
Özellikle zor ve travmatik doğumlar, bebeğin normalden iri olması stres inkontinans görülme sıklığını arttırmaktadır açıklamasında bulunan Op. Dr. İsa Gök; "Riski arttıran diğer nedenler arasında ise ileri yaş, gebelik durumu, menapoza bağlı bağ dokusunun zayıflaması, şişmanlık ve kesin olmamakla beraber geçirilmiş histerektomi (rahim alınması) ameliyatları sayılabilir. Ayrıca ailesel yatkınlık, uzun süreli kabızlık, daha önce geçirilmiş jinekolojik operasyonlar ve sigara tüketimi de idrar kaçırma sebepleri arasındadır." dedi.
Güldüğünüzde, öksürdüğünüzde veya hapşırdığınızda, Yürürken veya egzersiz yaparken, Ağır bir eşya kaldırırken, Oturur ya da yatar durumda ayağa kalktığınızda idrar kaçırıyorsanız. Gün boyunca sık sık tuvalete gitmek zorunda iseniz. Bu sorun nedeniyle ped kullanmak zorunda kalıyorsanız. İdrar yapma hissi geldiğinde tuvalete yetişemiyorsanız ve Tuvalette hiçbir zaman idrarınızı tamamen boşaltamadığınız hissine kapılıyorsanız mutlaka bir hekime müracaat etmelisiniz diyen Dörtyol Devlet Hastanesi Üroloji Hekimlerinden Op. Dr. İsa Gök;" Benzer şikayetlerle sadece Dörtyol'dan değil Antalya'dan bile hasta müracaatları geldiğini ve bunların tamamının Dörtyol Devlet Hastanesinde lokal anestezi ile 1 cm. lik bir kesi yapılarak ameliyatlarının gerçekleştirilmiştir. Kullanılan kitin fiyatı 1000 TL civarında olup bunun bedelinin tamamı da Devlet tarafından karşılanmaktadır.
Bu işin utanılacak bir yanı yoktur. Bu tür rahatsızlıkları bulunan vatandaşlarımızın hastanemize en kısa sürede başvurmalarında yarar vardır. İdrar kaçırma sorunu artık kolaylıkla tedavi edilebiliyor." dedi.
Son Dakika › Sağlık › Yüzde Yüze Yaklaşan Başarı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?