Yılbaşı Sofranızı Çocuğunuzun Damak Tadı Belirlesin - Son Dakika
Sağlık

Yılbaşı Sofranızı Çocuğunuzun Damak Tadı Belirlesin

Yılbaşı Sofranızı Çocuğunuzun Damak Tadı Belirlesin

Diyetisyen Deniz Şafak "çocukları yemek için çok zorlamadan geceden keyif almalarını sağlamak gerekir" diyor.

31.12.2013 11:43

Yılbaşı yaklaştıkça giyilecek kıyafetler kadar hazırlanacak sofralar da düşünülür ve konuşulur. İnternet araştırmaları yapılır, çeşitli tarifler alınır ve özel sofralar kurulsun istenir. Birden aklımıza bir soru takılır. Peki çocuklar bu gecede ne yiyecek? Central Hospital'dan Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Deniz Şafak, "Yılbaşı gecesi için yetişkin yemeklerinde birkaç düzenleme yapılarak, çocuklar için menü çıkarılabilir. Unutulmamalıdır ki, çocuklar için yemeklerden daha önemlisi keyif alacakları bir gecedir. Bu nedenle çocukları yemek için çok zorlamadan geceden keyif almalarını sağlamak gerekir" diyor.

Çocuklara Özel Yılbaşı Sofrası

Çocukların hazırlanılan yemekten hem keyif alması hem de doğru beslenmesi istenir. Bu nedenle de en zoru menüyü planlamaktır. Yemeğe katılacak çocuk sayısı menü seçimini şekillendirmek bakımından önemlidir ancak ortak zevkleri düşünüp ona göre hazırlamak en uygunu olacaktır. Güzel besinler tüketmenin yanı sıra sağlıklı beslenerek yeni yıla girmek çok daha önemlidir. Bu yüzden bazı beslenme ilkelerine dikkat etmek, yeni yılı ailenizle birlikte sağlıklı karşılamanıza yardımcı olacaktır.

Yılbaşı mönüsü çocuğa göre hazırlanmalı

İlk adım menüdeki ana yemeği planlamaktır. Bilindiği gibi çoğu çocuğun öncelikli seçimi köfte olacaktır. Köfte her zaman alternatif olarak düşünülmelidir. Ana yemek tavuk veya hindi olacaksa hazırlanan soslar önem taşır. Çocuklar genelde soslu etlerden hoşlanmazlar. Özellikle çok kremalı ve baharatlı sosları sevmezler. Bu nedenle onların menüsünde eti soslamadan ayırmak gerekir. Pişirme şeklinde en uygun yöntem fırındır ve et tam pişmiş ancak yumuşak olmalıdır. Ana yemek olan etin yanında sebzeler seçilmelidir. Bu sebzeler yine çocukların seveceği havuç, bezelye, patates gibi sebzeler olmalıdır. Sebzeler, etle birlikte fırınlanabileceği gibi çok az yağda hafif sotelenebilir. Etler fırında iç pilavla hazırlanacaksa çocuklar bu pilavı genelde sevmediğinden ayrıca sade bir pilav düşünülmelidir.

Sofrada salata mutlaka olmalı

Ana yemeğe geçmeden servis edilen mezelerde mutlaka çocuklarında seveceği birkaç alternatif olmalıdır. Çocuklar rus salatasını severler ancak hazır almak yerine evde hazırlamayı ve az yağlı bir mayonez kullanmayı unutmamak gerekir. Kızarmış sebzeleri biraz yoğurtla sevebilirler ancak kızarma işleminde vitaminler tamamen kayba uğradığından patlıcan, kabak gibi sebzeler fırınlanmalı ve yoğurtlu sosla servis edilmelidir. Zeytinyağlı barbunya da çocuğun sevebileceği bir alternatif olabilir. Sofranızda salata mutlaka yer almalıdır. Domates, salatalık, havuç, göbek, marul ve biraz mısır sevilen salata malzemelerinden olduğundan, bu seçeneklerden hazırlanmış bir salata yılbaşı sofranız için uygun olacaktır. Hazırlanılan salatada kullanılan sos, limon ve zeytinyağı olabilir. Diğer soslar baskın lezzetlerde olduğundan çocuklar tarafından sevilmeyebilir.

Yemekten sonra çok atıştırmak, gece uykusunu zorlaştırır

Gece boyunca atıştırmalar devam edeceğinden, bu yiyecekleri çok fazla çeşitlendirmemek gerekir. Ana yemeğin üzerine fazla atıştırmak gece uykularını zorlaştırabilir. Tüketilen çerezlerde fındık, ceviz, badem ve fıstık uygundur ancak bunların içerisine biraz kuru üzüm, kuru kayısı, kuru dut gibi meyveleri de katmak gerekir. Böylece hem karışımın besin değeri artar hem de daha düşük kalorili olur. Çocuk mutlaka cips tüketmek isteyecektir. Öncelikli tercihiniz evde baharatlarla kendinizin hazırladığı olmalıdır. İnce doğranmış patatesler baharatlanıp, fırınlanarak cips hazırlanabilir. Eğer evde yapılamıyorsa, fırınlanmış olanları tercih etmek gerekir. Gece boyunca atıştırma devam edeceğinden miktarları da az olmalıdır.

Asitli içecekler ve hazır meyve sularından uzak durun

Yemeklerin yanında tüketilen içecekler de önemlidir. Asitli içeceklerden ve hazır meyve sularından uzak durulmalıdır. İçecek seçiminin de sağlıklı olması isteniyorsa, taze sıkılmış meyve suları iyi bir alternatiftir. Hazırlanan içecek tek bir meyveden olabileceği gibi karışım şeklinde de hazırlanabilir. Mevsime uygun meyve sularını tercih etmek gerekir. Yılbaşı için en uygunu elma, portakal ve nar olacaktır. İçecek için diğer seçenekler ise, evde hazırlanan ayran ve limonatadır.

Pasta yerine, meyveli muhallebi

Yılbaşı gecesi için pasta planlanmışsa çok hafif, az kremalı ve çok meyveli bir pasta tercih edilmelidir. Farklı bir tatlı isteniyorsa meyveli veya sütlü bir tatlı tercih edilmelidir. Cevizle servis edilen bir kabak tatlısı uygun olacaktır. Sütlü tatlılarda ise, alternatif biraz daha zengindir. Kuplara hazırlanmış tatlılar çocuklar için ilgi çekici olabilir. Alt katmanına farklı mevsim meyveleri ve üzerine muhallebi dökülen tatlılar yapılabilir. Sütlü tatlılar ve meyve tatlıları kendinden şeker içerdiği için şekere fazla ihtiyaç duyulmaz. Kalorileri düşük ve besin değerleri yüksektir.

Çocuklar için önemli olan keyifli bir gece

Yılbaşı gecesi için yetişkin yemeklerinde birkaç düzenleme yapılarak, çocuklar için menü çıkarılabilir. Gece boyunca keyif alabilecekleri birkaç yemek alternatifi mutlaka olacaktır. Unutulmamalıdır ki çocuklar için yemeklerden daha önemlisi keyif alacakları bir gecedir. Bu nedenle çocukları yemek için çok zorlamadan geceden keyif almalarını sağlamak gerekir.

Özel Yılbaşı Mönüleri:

Menü 1 : Fırında Hindi
Sade pirinç veya bulgur pilavı
Yeşil salata
Ayran
Kuruyemiş, meyve
Meyveli pasta

Menü 2 : Fırında Köfte - Patates
Yoğurtlu sebzeler
Rus salatası
Taze meyve suyu
Kuruyemiş – meyve
Meyveli Muhallebi

Menü 3 : Fırında tavuk baget – patatesli
Zeytinyağlı barbunya
Yoğurtlu salatalık dilimleri
Limonata
Kuruyemiş - meyve
Kabak tatlısı

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Sağlık Yılbaşı Sofranızı Çocuğunuzun Damak Tadı Belirlesin - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement