TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Üyesi Muzaffer Yurttaş, "Şunu biliyoruz ki diyabette tanıda ve komplikasyonların önlenmesinde başarı için güçlü bir sağlık sistemine ihtiyaç var. Biz bu sağlık sistemini 10 yıl içerisinde oldukça güçlendirdik ve modern hale getirdik" dedi.
Yurttaş, Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Sosyal Güvenlik Kurumunun (SGK) ev sahipliğinde Swissotel'de düzenlenen "Uluslararası Diyabet Liderler Zirvesi" ile ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, nitelikli, etkin ve kaliteli bir sağlık sisteminin, nitelikli bir toplumun en önemli şartı olduğunu söyledi.
Sağlık hizmetlerinde dönüşüm programı sonrasında, 112 sağlık hizmetlerinin ücretsiz verilmesini sağladıklarını ve Türkiye'de bütün illerlerde aile hekimliği uygulamasını başlattıklarını ifade eden Yurttaş, dönüşüm sonrası yaşanan gelişmeleri anlattı.
Yurttaş, obeziteyle mücadele programını ortaya koyduklarını, bu kampanyanın da devam ettiğini belirterek, okullarda sağlıklı beslenme eğitiminin yanı sıra kantin denetimlerini artırdıklarını ve çocukların sağlıklı beslenme alışkanlığını kazanmaları için ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini ifade etti.
"Diyabet sadece Türkiye'nin değil dünyanın sorunudur"
Diyabet hastalığına değinen Yurttaş, şunları kaydetti:
"Şunu biliyoruz ki, diyabette ve komplikasyonların önlenmesinde başarı için güçlü bir sağlık sistemine ihtiyaç var. Biz bu sağlık sistemini 10 yıl içerisinde oldukça güçlendirdik ve modern hale getirdik. Türkiye'de nüfusun yüzde 75'i artık şehirlerde yaşıyor. Yani modern bir hayata geçiş oldu. Hareketsizlik, hazır gıdalarla beslenme, bilgisayar başında geçirilen süre arttı. Dolayısıyla hem diyabette hem de obezitede oldukça büyük bir artış var. Bu hastalık, geleceğin en önemli problemlerinden biri olacak. Diyabetin kendisine, tanı ve tedavisine, komplikasyonlarına harcadığımız paranın çok daha azını hastalığın önlenmesine yönelik programlarda harcarsak çok daha başarılı olacağımıza inanıyorum."
Yurttaş, bu anlamda Sağlık Bakanlığı ve diğer bakanlıklar tarafından birtakım önleyici çalışmalar yapıldığına dikkati çekerek, "Diyabet sadece Türkiye'nin değil dünyanın, önümüzdeki yıllarda en büyük sağlık sorunlarından birisidir. Bu manada biz Sağlık Bakanlığı olakrak çok iyi çalışmalar yapıyoruz. Sosyal güvenlik kuruluşları da bu konuda üzerine düşeni yapıyor. Yapacağımız en önemli çalışma da halkımızı, sivil toplumu bu işin içerisine katmaktır. Türkiye'deki sağlık harcamalarının yüzde 60'ı ilaca gitmekte. Biz arzu ediyoruz ki, koryucu hekimliğe daha fazla pay ayıralım. Biz vatandaşımızın haraket etmesini istiyoruz" diye konuştu.
Bu zirve vesilesiyle paylaşılması gereken birçok konuyu da masaya yatırabileceklerinin altını çizen Muzaffer Yurttaş, diyabet dernekleriyle sivil toplum kuruluşlarıyla organizasyon içerisinde çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi. - İstanbul
Son Dakika › Sağlık › Uluslararası Diyabet Liderler Zirvesi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?