Uludağ Üniversitesi (UÜ) Veteriner Fakültesi Dölleme ve Suni Tohumlama Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Sağırkaya, Türkiye'nin, gen kaynaklarının korunması bakımından çok iyi noktalara geldiğini belirterek, "Türk bilim adamları olarak genetik kopyalamayla ilgili dünyada düzenlenen pek çok sempozyum ve toplantıya katılarak sunumlar yaptık" dedi.
Sağırkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Marmara Araştırma Merkezi (TÜBİTAK-MAM), UÜ ve İstanbul Üniversitesinin "Anadolu Yerli Sığır Irklarının Klonlanması Projesi"nin yürütücülerinden olduğunu belirtti.
Genetik klonlama çalışmalarında Türkiye'nin artık dünyada sözü dinlenen bir ülke haline geldiğini anlatan Sağırkaya, şöyle konuştu:
"Gen kaynaklarının korunması bakımından gerçekten çok iyi yerlere geldik. Türk bilim adamları olarak genetik kopyalamayla ilgili dünyada düzenlenen pek çok sempozyum ve toplantıya katılarak sunumlar yaptık. Katıldığımız kongrelerde, 'Türkiye projeye sahip. Hücreleri saklıyoruz, bankalar oluşturduk, iki bankamız var' dediğimizde yorum olarak Türkiye'nin bu konuda Avrupa'ya örnek olduğu dile getirildi. Bu da tabii bizi gururlandırdı. Hatta bir toplantıda, bir Alman katılımcı, '2 milyon avro lazım. Nasıl alacağız?' diye düşünürken o günün koşullarında 4,5 milyon avroluk projemiz aktif haldeydi. Gerçekten Türkiye bu konularda çok büyük bütçeler ayırdı ve sonuçlarını da aldı."
Pek çok toplantıda, Türkiye'nin bu alanda öne çıkacağının beklenmediğinin kendilerine söylendiğini vurgulayan Prof. Dr. Sağırkaya, elde ettikleri sonuçları anlattıklarında birçok yabancı bilim adamının şaşırdığını sözlerine ekledi. - Bursa
Son Dakika › Sağlık › Türkiye'de Klonlama Çalışmaları - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?