Toplamda 101 Bin kişinin kayıt yaptırdığı Wings for Life World Run Türkiye ayağı ise Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yüzel'in startı ile Alanya Kalesi'nde başladı. Türkiye'de 3500 kişinin kayıt yaptırdığı koşuda erkeklerde İspanyol atlet José Antonio Santos ve kadınlarda geçen senenin de birincisi olan Moldovalı atlet Svetlana Shepeleva birinci oldu.
Geçen yılın dünya şampiyonu Etiyopyalı Lemawork Ketema, bu yıl da unvanını korudu. Avusturya'da koşan Lemawork Ketema, geçen yılki 78,57 kilometrelik dereceğsini geliştirerek bu sene 79,9 kilometre koşarak dünya şampiyonu oldu ve rekora imza attı. Kadınlarda ise 56,3 kilometre koşan Japon koşucu Yuko Watanabe dünya şampiyonu oldu. İsveç'te tekerlekli sandalye yarışını kazanan Aron Anderson, bu kategorinin dünya şampiyonu oldu.
Dünya şampiyonu Lemawork Ketema şunları söyledi: "Çok şanslıyım. Tüm gücümle koştum ve ikinci kez şampiyon olduğum için çok mutluyum. Kadınlarda şampiyon olan Watanabe "Sanki bir rüya gibi. Hiç böyle bir yarış deneyimi yaşamamıştım. Antrenmanlarda daha hızlı koşuyordum fakat yakalama aracının hızını görünce o kadar hızlı koşmama gerek kalmadığını fark ettim. Bu sayede enerjimi idareli kullanarak daha uzun bir mesafeyi koşabildim" dedi.
Omurilik araştırmalarına rekor bağış
Wings For Life World Run, Wings For Life Vakfı'nın omurilik araştırmalarına destek için organize ettiği bir yarış olarak dikkat çekti. Omurilik felcinin kalıcı tedavisine yönelik araştırmalar için 2004'te kurulan Wings For Life Vakfı'nın tek amacı omurilik felciyle ilgili araştırmalara kaynak sağlamak. Türkiye'de 3500, tüm dünyada yaklaşık 101 bin kişinin katıldığı yarışta 4,2 milyon Euro gelir toplandı. Bu miktar omurilik tedavisi projelerine aktarılmak üzere toplandı. Wings For Life World Run 2014'te 3,6 milyon ABD doları tutarında bir yardım toplanmıştı. Bu yıl rekor bağışe ulaşıldı.
Çocuklar için ayrı bir yarışın yapıldığı Wings for Life World Run ana koşusunda genç yaşlı herkes tek bir hedef için koştu. Gürcistan'da koşacak 90 yaşındaki Shota Samusha yarışan en yaşlı atlet olarak dikkat çekti. Tüm dünyada aynı anda başlayan yarış Kaliforniya'dan Japonya'ya 12 farklı zaman diliminde koşuldu.
Wings for Life World Run, rekabete tat katan farklı koşu formatıyla dikkat çekiyor. 90 binden fazla sporcunun tüm dünyada aynı anda koşmaya başlamasından tam 30 dakika sonra, her lokasyonda sabit bir hızla ilerleyen yakalama aracı, sporcuları takip etmeye başladı. Yakalama aracı yarışın ilk etaplarında yavaş ilerlerken, son bölümde hızını artırarak bitiş çizgisine ulaştı. Elektronik sensörlere sahip yakalama aracının yanından geçtiği sporcunun koşu çipi otomatik olarak okundu. Böylece koşucunun derecesi belirlendi ve koşucu yarışı bitirmiş sayıldı. Yakalama aracının en son yanından geçtiği sporcu global şampiyon ilan edildi. Türkiye'de ise geçen yıl olduğu gibi şampiyon rallici Yağız Avcı Alanya'daki yakalama aracını sabırla kullandı.
Ünlüler de destek verdi
Dünya çapında büyük ilgi gören etkinliğin Alanya'da gerçekleşen Türkiye ayağına ünlüler de büyük ilgi gösterdi. Gazeteciler Yonca Tokbaş ve Melike Karakartal'ın yanı sıra milli sporcu Ahmet Arslan gibi pek çok isim yarışa Alanya'da koştu. Ayrıca yarışa tanınmış simaların yanı sıra, maraton koşucuları, triatletler, ultra maratoncular, her yaştan sporsever ve Alanya halkı da büyük ilgi gösterdi.
Son Dakika › Sağlık › Tüm Dünya Koşamayanlar İçin Koştu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?