Türk Dişhekimleri Birliği Genel Başkanı Taner Yücel, daha iyi bir genel sağlık için ağız sağlığının geliştirilmesinin şart olduğunu belirterek, "Ülkemizde, insanımızın yüzde 90'nın üzerinde tedaviye muhtaç diş eti hastalıkları, diş çürükleri ve diş eksikliği mevcuttur" görüşünü savundu.
Yücel, Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda alınan kararla böbrek, ağız ve göz hastalıklarının bulaşıcı olmayan hastalıklarla ortak risk faktörlerine sahip oldukları ve bu anlamda ortak mücadele edilmesi gerektiğinin vurgulandığını anımsattı.
Yücel, "Daha iyi bir genel sağlık için, ağız sağlığının geliştirilmesi şarttır. TDB ve odaları olarak 2013 yılından itibaren bu konuyu, meslektaşlarımızla genel tıp uzmanlarıyla ve yetkililerle birlikte ele alıp, topluma kazandırmayı hedeflerimizin en önemlisi olarak seçtik" ifadesini kullandı.
Çalışmaların sonuçlarını gelecek yılki 20. Uluslararası Dişhekimliği Kongresi'nde açıklayacaklarını bildiren Yücel, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Ülkemizde, insanımızın yüzde 90'nın üzerinde tedaviye muhtaç diş eti hastalıkları, diş çürükleri ve diş eksikliği mevcuttur. 65 yaş üstü insanımızdaki dişsizlik oranıyüzde 67'dir. 0-11 yaş grubunda DMFT (Çürük, kayıp, dolgulu diş) oranı 5,7'dir. Yani her çocukta 6'ya yakın tedavi edilmesi gereken dişeti sorunu, diş çürüğü ve eksik diş vardır. Dünya Dişhekimleri Birliği, bu oranın 1.0 olmasını istemektedir. Bizdeki bu oranın düşürülebilmesi için başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere dişhekimlerinin ve toplumun duyarlılığına ihtiyaç vardır."
-Koruyucu tedavi
Sağlık Bakanlığı Ağız Diş Sağlığı Merkezlerindeki (ADSM) 7 bin 200, fakültelerdeki 3 bin 200 diş hekimiyle ağız diş sağlığı sorunlarının çözülmeye çalışıldığını ifade eden Yücel, bu merkezlerdeki poliklinik sayısının her yıl 3 milyon arttığını belirtti.
Bir diş hekiminin günde ortalama 4 krona, 0,7 bölümlü veya tam protez, 1,3 kanal tedavisi, 8 diş temizliği, 4 diş çekimi, 1,5 çocuk diş çekimine, 8 dolgu, 0.65 çocuk diş dolgusu işlemi yaptığına işaret eden Yücel, "Bilimsel verilerle değerlendirdiğimizde bir diş hekiminin bu kadar işlemi ancak 15,7 saatte yapabileceği ortaya çıkmaktadır. Kaldı ki günlük çalışma süresi gerçeği ile uyuşmamaktadır" görüşünü savundu.
15,7 saatlik çalışma içerisinde çocuklara harcanması gereken koruyucu tedavi oranının 1,8 gibi çok düşük rakamda kaldığına dikkati çeken Yücel, "Buradan da devletin koruyucu ağız diş sağlığına ne kadar az önem verdiğini, daha doğrusu önemsemediğini görüyoruz" ifadesini kullandı.
Kamunun ağız diş sağlığı hizmetleri için 2011 yılında toplam 1 milyon 337 bin lira harcadığını kaydeden Yücel, bilimsel verilerle hesaplandığında bu parayla sayılan tüm işlemlerin nitelikli yapılamayacağını ileri sürdü.
Yücel, ağız diş sağlığı hizmetlerinin daha iyi yürütülmesi için şu önerileri dile getirdi:
-Atıl durumda bırakılan 15 bin serbest çalışan dişhekimi ülkenin ağız diş sağlığı hizmetlerine dahil edilmelidir.
-Sağlık Bakanlığına bağlı kurumlar ağırlıklı olarak koruyucu ağız diş sağlığı hizmetleri vermelidir.
-Dişhekimliği fakültelerinin altyapı ve öğretim üyesi ve akademisyen sorunu çözülmeden hızla artışı durdurulmalı ve fakülteler performans kıskacından kurtarılarak, gerçek görevi olan bilimsel araştırma ve eğitim çalışmalarına yönlendirilmelidir. - Ankara
Son Dakika › Sağlık › Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?