GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :
Salondan detay görüntü
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Selahattin Ünal'ın konuşması
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özkan'ın konuşması - Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ünal:
"Sülüklerin bir insanda kullanıldıktan sonra başkasında kullanılmaması gerekiyor. Ancak bunu hiçbir şekilde garanti edemezsiniz. Sülükleri bir müddet beklettikten sonra başka hastalarda da kullanmak isterlerse, insandan insana hepatit B ve hepatit C hastalıklarının geçmesi kolaylaşır"
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özkan:
"Hacamat yaptırmak, hele bunu uhrevi bir şeymiş gibi sunmak çok gülünç"
Geleneksel, tamamlayıcı ve alternatif tıp uygulamaları arasında kabul edilen sülük ile hacamat tedavilerinin hepatit hastalıklarının buluşmasına yol açabileceği belirtildi.
Hepato Bilio Pankreatoloji Derneğince Belek Turizm Merkezi'ndeki bir otelde düzenlenen "13. Ulusal Hepato Gastroenteroloji Kongresi"ne katılan Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Selahattin Ünal, gazetecilere yaptığı açıklamada, '"Sosyete klinikleri" olarak yerlerde sülük tedavisinin yeniden moda haline geldiğini söyledi.
Güzellik merkezleri ve alternatif tıp uyguladıklarını söyleyen yerlerde sülük tedavisinin yeni bir şeymiş gibi yansıtıldığını savunan Ünal, "Sülüklerin bir insanda kullanıldıktan sonra başkasında kullanılmaması gerekiyor. Ancak bunu hiçbir şekilde garanti edemezsiniz. Sülükleri bir müddet beklettikten sonra başka hastalarda da kullanmak isterlerse, insandan insana hepatit B ve hepatit C hastalıklarının geçmesi kolaylaşır." dedi.
Ünal, bu uygulamaların kontrol altına alınması ve yaptıranların dikkatli olması gerektiğini kaydetti.
"Hacamat yaptıranlar her türlü enfeksiyonu kapabilir"
Kongrenin başkanlığını yapan Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Özkan ise hacamat uygulamasının çağ dışı ve sakıncalı olduğunu vurguladı.
Bazı televizyon kanallarında hacamat yönteminin çok önemli bir tedavi yöntemiymiş gibi halka anlatıldığına değinen Özkan,"Bunu bir de dine dayandırıyorlar. Çok yanlış bir düşünce. Eski dönemlerde enjektörler yoktu ve hacamatla çizerek vücuttan kan akıtıyorlardı. Ancak bugün için modern çağda enjektörler var. İstediğiniz kadar damarından kan alarak hastayı rahatlatabilirsiniz." diye konuştu.
Kan vermenin çok faydalı olduğuna işaret eden Özkan, bu sayede vücuttaki kanın yenilendiğini dile getirdi. Hacamatın da asıl fonksiyonunun bu olduğunu ifade eden Özkan, şöyle devam etti:
"Vücuttan atılan kan yenileneceği için dalak ve fizyolojik olarak kanın sirkülasyonu yararlıdır ama artık zaman değişti ve teknoloji gelişti. Hacamat yaptırmak, hele bunu uhrevi bir şeymiş gibi sunmak çok gülünç. Bizim bilim adamları olarak halkımızı uyarıyoruz, böyle bir şey yok. Üstelik jiletlerle kesilen o yerler enfeksiyon kaynağıdır. Bu nedenle hacamat yaptıranlar her türlü enfeksiyonu kapabilir."
Son Dakika › Sağlık › Sülük ve Hacamat Tedavisinde 'Hepatit' Uyarısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?