Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi, Allerji-İmmünoloji ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Emel Kurt, güneş alerjilerinin sadece güneş altında kalmakla değil, bronzlaşma veya tedavi için kullanılan ultraviyole lambalarıyla da ortaya çıkabileceğini söyledi.
Kurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaz aylarında güneşte kalmakla ciltte yanığa bağlı sorunlarla karşılaştıklarını, bunlardan birinin de güneş alerjisi olduğunu belirtti.
Bu alerjilerinin, güneş ışığının içindeki mor ötesi (ultraviyole) ışınlarından kaynaklandığına dikkati çeken Kurt, "Bu alerjilere halk arasında kurdeşen olarak bilinen, ürtikerin bir türü olan 'solar ürtiker' adı verilir. Bu durum birkaç dakika güneş altında kalmakla bile ortaya çıkabilir" dedi.
Şikayetlerin güneş altında kalınan ilk yarım saatte ortaya çıktığını ve özellikle 40 yaş altı kadınlarda daha fazla görüldüğünü anlatan Kurt, kaşıntı ile başlayan şikayetlerin daha sonra kızarıklık ve kabarıklık şeklinde reaksiyonlarla devam ettiğini ve halsizlik, başağrısı gibi şikayetlere neden olduğunu kaydetti.
Güneşle ortaya çıkan bu cilt alerjisinin sadece güneş gören vücut bölgelerinde görülmesi dolayısıyla diğer cilt sorunlarından ayırt edilebildiğini aktaran Kurt, şöyle konuştu:
"Bu sorun genelde güneşten uzaklaşma ile bir günden az sürede düzelir. Güneş alerjisi sadece güneş altında kalmakla değil bronzlaşma veya tedavi için kullanılan ultraviyole lambaları ile de ortaya çıkabilir. Bu yüzden güneş alerjisi olanların bronzlaşmak için solaryuma girmemeleri, güneşe çıkmamaları, çıkmak zorunda ise mutlaka güneşten korunmaları gerekmektedir. Eğer alınan önlemlere rağmen kişilerde alerji ortaya çıkmışsa, mutlaka uzman hekim gözetiminde tedavi uygulanmalıdır." - Eskişehir
Son Dakika › Sağlık › Solaryumda Alerji Riski - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?