Türkiye'de başarıyla gerçekleştirilen rahim, uzuv ve yüz nakillerinden Sağlık Bakanlığı da memnun.
Bu nakillerin organ bağışına duyarlılığı artırdığı görüşündeki bakanlık yetkilileri, duygularını "Milli maç kazanmış gibi gururlanıyoruz" şeklinde dile getiriyor.
Türkiye'deki organ ve doku nakilleriyle ilgili tüm düzenleme ve uygulamalardan sorumlu birim olan Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğünün başındaki isim Prof. Dr. İrfan Şencan, son olarak Hacettepe Üniversitesinde gerçekleştirilen yüz ve uzuv nakilleri ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. Şencan, bu nakillerin bakanlık tarafından yakından takip edildiğini, gelişmelerin günü gününe izlendiğini söyledi.
Türkiye'de sadece böbrek nakillerinin bir ağ üzerinden izlenebildiğini, ancak "kompozit doku" denilen yüz, kol, bacak ve rahim gibi organlar için böyle bir izleme sisteminin henüz bulunmadığını ifade eden Şencan, şu bilgileri aktardı:
"Bu tür nakiller için elektronik bir kayıt sistemi yok ama zaten çok az sayıda yapıldığı için hastaları takip etmek bizim için zor değil. Bu ameliyatları yapan doktorlarla sürekli irtibat halindeyiz. Hastaların durumunu yakından takip ediyoruz, çünkü sayıları çok az. Zaten bunlarla ilgili bir şey söylemek için henüz çok erken. Bakanlığımızdan teknik bir heyet gidip incelemelerde bulundu. Her şey yolunda gidiyor."
-"Mevzuatımız çok iyi"-
Nakillerin çok iyi yetişmiş uzmanlar tarafından yapılmasının başarıyı getirdiğini, Sağlık Bakanlığının çıkardığı mevzuatın da bu başarıda etkisi olduğunu vurgulayan Şencan, "Çok iyi bir mevzuat çıkarmamız bu nakilleri yapacak ekibi cesaretlendirdi. Zaten bu uzmanların görüşleri doğrultusunda hazırlandı, ortak bir görüş oluşturdular. Yani mevzuat aynı zamanda uzmanlarımızın kılavuzu da oldu. Hangi süreci nasıl izleyeceklerini biliyorlar" şeklinde konuştu.
Bu tür nakillerin organ bağışına duyarlılığı artırdığını, vatandaşların buna daha olumlu yaklaşmaya başladığını belirten Şencan, "Her bakımdan olumlu yansıması oldu. Bu tür nakillerde milli maç kazanmış gibi gururlanıyoruz. Sayın bakan da çok yakından takip ediyor" diye konuştu.
Organ nakli koordinatörlerinin son yıllarda bağışların artmasında önemli katkıları olduğuna da değinen Şencan, yoğun bakımlarla ilgili düzenlemeler, ambulans uçakların devreye girmesi ve mevzuattaki değişikliklerin de olumlu sonuçlar doğurduğuna dikkati çekti. Prof. Dr. Şencan, "Başarılı işler yaptıkça milletimizin gönlü genişliyor, bu da bize başarı olarak yansıyor" ifadesini kullandı.
Bir soru üzerine, yapılan nakillerin başarısızlıkla sonuçlanacağı ihtimalini akıllarına getirmediklerini kaydeden Şencan, "Komplikasyon riski her zaman vardır, ancak başarısızlık halinde bile artık geriye dönüş olmaz" vurgusunu yaptı.
Bu nakillerin Sağlık Bakanlığından ruhsatlı merkezler tarafından yapılabildiğini, bunun için de belirli bir donanım ve altyapı gerektiğini hatırlatan Şencan, "Türkiye cerrahi nakil kapasitesi ve organ naklinde dünyadan geri değil. Bizim asıl sorunumuz organ bulmaktı. Ama iyiye gidiyoruz. Bütün ağırlığımızı artık bu yöne veriyoruz" diye konuştu.
Nisan ayında organ nakli koordinatörlerine yönelik uluslararası katılımlı bir toplantı düzenleyeceklerini, bu toplantıya dünyada organ bağışı konusunda önemli gelişmeler kateden, İspanya başta olmak üzere birçok ülkeden uzmanlarının katılacağını bildiren Şencan, "Türkiye artık organ nakli koordinatörü kavramını öğrendi" dedi.
-Gece görüşü olan helikopter kullanıldı-
Hacettepe Üniversitesinde gerçekleştirilen kompozit doku nakilleri öncesinde yaşanan süreçle ilgili de bilgi veren Şencan, şunları anlattı:
"İzmir'den bağış yapıldığı bildirilince koordinasyon merkezimiz hemen harekete geçti. Gece saat 22.00 sıralarında organizasyon başladı. Uzuvları ve yüzü Hacettepe'ye teklif ettik. Olumlu yanıt gelince ambulans uçak, gece görüşlü helikopter, askeri ve sivil havaalanı için görüşmeler başladı. Gece Ankara çok sisli olduğu için havaalanında sıkıntı vardı. Özellikle uçağın kalkmasında sıkıntı yaşandı. Organları alacak ekip gece görüşü olan askeri helikopterle gidebildi. Ankara'da sis olduğu için ambulans uçak askeri havaalanına inebildi. Sabah 09.50'de organların hepsi alıcılarına ulaşmış oldu."
İlgili tüm birimlerin bu süreçte büyük bir özveriyle çalıştığını belirten Şencan, "Asker ve sivil tüm personele müteşekkiriz" dedi. - ANKARA
Son Dakika › Sağlık › Sağlık Bakanlığı, 'Yüz' Güldüren Nakillerden Memnun - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?