Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı Prof. Dr. İhsan Karaman "Sigara içmeyen bireyin başkasının sigara dumanına maruz bırakılması bir insan hakkı ihlalidir. Kişinin temiz hava solumasının önüne geçmek onu sağlıklı yaşam hakkından mahrum etmektir" dedi.
"10 Aralık İnsan Hakları Günü" dolayısıyla bir açıklama yapan Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı Prof. Dr. M. İhsan Karaman, "Pasif içiciliğin; başkalarının içtiği sigara dumanına veya sigara dumanı içeriğinde bulunan kimyasal maddelere maruz kalmak olarak tanımlandığını belirtti. Karaman, "Kendisi sigara içmeyen birinin sigara dumanına maruz bırakılması bir insan hakkı ihlalidir" dedi.
Dünya genelinde her 100 ölümden biri pasif içiciliğe bağlanıyor. Bu da yılda 168 bini çocuk olmak üzere 600 binden fazla kişinin pasif içicilikten dolayı öldüğü anlamına geliyor. Bu sayıya aktif içicilikten her yıl ölen 5,1 milyon kişi eklendiğinde sigaradan ölenlerin sayısı 5,7 milyona çıkıyor.
Tahminlere göre, ev içinde sigara içen anne babalarından kendilerini koruyamayan çocuklar pasif içiciliğin birinci kurbanları oluyor. Pasif içicilikte ölenlerin yüzde 28'i çocuklardan oluşuyor.
Sigara içilen evler, otomobiller, trenler, kahvehaneler vb. ortamların sigara içmeyenleri pasif içici durumuna getiren yerler olduğunu belirten Karaman, şunları kaydetti:
"Sigara içen kişinin sigara dumanından pasif içiciler ciddi zarar görmektedir. Tütün dumanında 60'ın üzerinde kansere neden olan kimyasal madde bulunmaktadır. Sigara kullanmayan kişinin sigara dumanına maruz kalması halinde solunum yolları rahatsızlıkları, gözlerde yanma, öksürme, baş ağrısı ve dikkat azalması gibi olumsuz etkiler ortaya çıkar."
Son Dakika › Sağlık › Pasif İçiciliğin Birinci Kurbanı Çocuklar - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?