OMURİLİK hasarının, trafik kazası, yüksekten düşme, spor yaralanmaları veya çeşitli hastalıklar sonucu oluşup, hareket ve duyu kayıplarına yol açabildiğini söyleyen Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Güneş Yavuzer, doğru rehabilitasyon yöntemleriyle bu kayıplar nedeniyle gelişen bağımlılığın önemli ölçüde kontrol altına alınabileceğini belirtti. Yavuzer, "Her hastanın omurilik yaralanması seviyesi farklıdır, bu nedenle rehabilitasyon kişiye özel planlanmalıdır" dedi.
Romatem Move Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi'nden Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Güneş Yavuzer, Romatem Move bünyesinde omurilik hasarı olan hastalar için robotik rehabilitasyon, sanal gerçeklik (VR) terapileri ve dijital sağlık çözümleri kullandıklarını aktardı. Yavuzer, " Bu yöntemler, hastanın hareket düzeyine göre ayarlanabilen sistemler ve yazılımlarla desteklenir. Böylece sinir-kas koordinasyonu, tekrar ve doğru hareket paternleriyle daha etkin biçimde yeniden yapılandırılır. Hastaların tedavi seanslarının yanı sıra evde de dijital uygulamalarla egzersiz yapabilmeleri, iyileşme sürecine devamlılık sağlar" diye konuştu.
'TEMEL HEDEFİ HASTALARIN GÜNLÜK YAŞAM AKTİVİTELERİNE EN AZ DESTEKLE KATILABİLMESİ'
Omurilik hasarının bağımsız hareket kapasitesini ciddi şekilde etkilediğini söyleyen Prof. Dr. Yavuzer, "Rehabilitasyonun temel hedefi hastaların günlük yaşam aktivitelerine en az destekle katılabilmesidir. Yürüme ve denge becerilerinin geliştirilmesi, ince motor fonksiyonların çalıştırılması, bağırsak-mesane kontrolünün düzenlenmesi ve ağrı yönetimi, rehabilitasyon programının önemli bileşenleridir" ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Yavuzer, "Fiziksel iyileşmenin yanı sıra psikolojik desteğin de kritik rolü var. Hastanın motivasyonunu yükseltmek, sosyal hayata ve mesleki yaşama uyumu kolaylaştırmak en önemli amaçlarımızdandır" dedi.
Robotik yürüme sistemlerinin kas gücünün yeniden kazanılmasına yardımcı olduğuna değinen Prof. Dr. Yavuzer, düzenli uygulamalarla tekerlekli sandalye ihtiyacının azalabileceğini ve hatta bazı hastaların tamamen bağımsız yürüyebileceğini belirtti. Günlük yaşam becerilerindeki iyileşmelerin hastaların yaşam kalitesini arttırdığına işaret etti.
'GÜNDELİK YAŞAMA DÖNÜŞ DAHA HIZLI GERÇEKLEŞİYOR'
Omurilik hasarı rehabilitasyonunun uzun soluklu olduğunu söyleyen Prof. Dr. Yavuzer, "Her hastanın klinik durumu ve beklentisi farklıdır. Kişiye özel programlarla egzersizleri teknolojik cihazlarla destekliyoruz. Evde de devam eden çalışmalar sayesinde gündelik yaşama dönüş daha hızlı ve güvenli gerçekleşiyor" dedi.
Son Dakika › Sağlık › Omurilik Hasarındaki Rehabilitasyon Yöntemleri Gelişiyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?