"Benliğim Ne Kadar Benden" başlıklı 1'inci Nöropsikofelsefe sempozyumunda farklı disiplinleri bir araya getirdi. Türkiye'de ilk kez Üsküdar Üniversitesi'nin düzenlediği sempozyumda katılımcı tüm disiplinler benliği derinlemesine ele aldı.Psikolog, nörolog, psikiyatrist ve felsefecilerin buluştuğu ortak nokta, Aristo, Sokrates, Freud, Kant gibi düşünürlerin insanı anlamaya yönelik teorileri şimdi beyin görüntüleme teknikleriyle izlenecek, sorular tekrar sorulacak. Türkiye'de ilk olma özelliğiyle sempozyum,geçmişten gelen bilgileri günümüz teknolojisi ile birleştirerek insanlık tarihini etkileyecek yeni bir akımın da öncüsü oldu. Sempozyum geleneksel olarak her yıl gerçekleştirilecek.
Davranış bilimleri ve sağlık alanında Türkiye'nin ilk ve tek tematik üniversitesi olan Üsküdar Üniversitesi, multidisipliner eğitim anlayışına uygun olarak düzenlediği nöropsikofelsefe sempozyumu ile farklı disiplinlerin benlik konusundaki derinlik alanlarını bir araya getirdi. 7-8 Kasım tarihlerinde Üsküdar Üniversitesi ev sahipliğinde ilki gerçekleştirilen sempozyum, benlik figürünün oluşumuna katkı sağlayan felsefe, psikanaliz ve nörobilim alanlarının etkisini tartışmaya açtı.
Nöropsikofelsefe nedir?
Nörobilim, psikoloji ve felsefenin ortak sorularına ortak yanıt bulma ya da birbirinden ayrı duran soru ve yanıtları birleştirme ve bütünleştirme yöntemlerinin tamamını kapsayan yeni bir bakış açısı ve düşünce sistemi. Felsefenin yüzyıllardır sorduğu ve
henüz yanıtlanmamış sorularının bir çoğunu psikoloji bilimi son yüzyıl içerisinde tekrar tekrar sorarak yanıt bulmaya çalışırken son 20 yılda gelişen nörobilim aynı soruların yanıtlarını bulmada hız kazandırıcı etki gösterdi. Bu disiplinlere görüntüleme teknolojilerinin de eklenmesiyle de yepyeni bir döneme girildi. Sempozyuma katılan tüm bilim adamları bu yeni dönemi soruların yeniden sorulması gereken nöropsikofelsefe dönemi olarak nitelendirdi.
Benliğim ne kadar benden
Nöropsikofelsefenin aradığı en temel cevaplardan biri benlik konusu oldu. Ben kimin?, ben nereden geliyorum? Benden içeri kaç ben var? Beni yapan nöronlarım mı? Beni yapan genlerim mi? Ben annemin bakışları mıyım yoksa bakamayışları mıyım? Ötekilerin yansıttıkları beni nasıl etkiliyor?
Bu soruların cevapları Nöropsikofelsefenin kapsadığı tüm disiplinlerin bakış açısıyla iki gün süren 1. Nöropsikofelsefe kongresinde ele alındı. Sempozyuma ünlü psikiyatristler, felsefeciler, nörobilimciler ve psikologlar katıldı.
"Gençlik ve ben", "Nörobilim ve benlik", "Nöropsikanaliz, zihin ve beden kutuplarının bütünlüğü" , " Benlik, rüyalar ve psikoterapi" , " Nörolojide ben merkezli bilinç teorileri" , " İçgüdü ve duyulara yeni bir bakış, sensöriyel Gelişim Modeli" , " Psikoloji açısından benlik" , " Bergson'da bilinç ve benlik ilişkisi" , " Psikoterapide ve tasavvufta ayrılık" , " Psikaniliz kuramları içinde benlik kavramının serüveni" , " Benlik Gelişimi ve otizm" , " Ben Ben Olurken Kim Ne Yapar" , " Benlik Kavramının Tarihsel Gelişimi" başlıklarıyla Benlik masaya yatırıldı.
Sempozyumun onursal başkanı Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan sempozyum hakkında Üsküdar Üniversitesi'nin yenilikçilik ve girişimcilik felsefesinden bahsederek yeni kavramlar üretmeye çok önem verdiklerini dile getirdi. " Nöropsikofelsefe Türkiye'nin düşünce hayatına yepyeni bir bakış açısı getirecek. Bu sempozyum davranış bilimleri alanında çok önemli insanlık tarihine etki edecek inovasyonları beraberinde getirecek önemli bir buluşmadır. Inovasyonun %15 kuralı vardır. Bir insan yaptığı işin felsefesi için de çalıştığının %15'i kadar da felsefesini düşünmelidir ki yeni bir şeyler üretmeye devam etsin. Düşünce hakkında düşünmek de düşünce ve davranış bilimlerindeki yenilikleri beraberinde getirecektir. Bu sempozyum işte bu açıdan çok önemli. Çünkü insan benliği çözülmedikçe insan bilimlerinin ilerlemesi her daim sınırlı kalacaktır." dedi.
Son Dakika › Sağlık › 1. Ulusal Nöropsikofelsefe Sempozyumu Gerçekleşti - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?