Malatya'da İlk Kez Bağırsak Nakli Yapıldı - Son Dakika
Sağlık

Malatya'da İlk Kez Bağırsak Nakli Yapıldı

Görüntü Dökümü : İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik'in konuşması. Karaciğer Nakli Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz'ın konuşması. Genel Cerrah Yrd. Doç. Dr. Sait Murat Doğan'ın konuşması. -Haberden genel görüntü İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezinde geçen yıl alınan nakil ruhsatıyla 2 hastaya ince bağırsak nakli yapıldı.

11.01.2016 21:40

Görüntü Dökümü :

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik'in konuşması.

Karaciğer Nakli Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz'ın konuşması.

Genel Cerrah Yrd. Doç. Dr. Sait Murat Doğan'ın konuşması.

-Haberden genel görüntü

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezinde geçen yıl alınan nakil ruhsatıyla 2 hastaya ince bağırsak nakli yapıldı.

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezinde üniversite ve merkez yönetimince basın toplantısı düzenlendi.

Burada konuşan İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, üniversitelerinin pek çok alanda olduğu gibi nakiller konusunda da önemli bir yere sahip olduğunu ifade etti.

Karaciğer nakli konusunda İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Fakültesinin başarılarının bilindiğini belirten Rektör Çelik, "İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi sadece bir nakil değil, bundan sonra organ nakilleri merkezi olarak anılacak. Bunun içerisinde karaciğer nakli önemli yer tutuyor ama asıl hedef sağlık alanında organ nakilleri merkezi olma yolunda. Arkadaşlarımızın çabasıyla belki 3-5 yıl sonra karaciğer naklinde nasıl herkes sesimizi duyduysa, biliyorsa diğer nakiller konusunda da sesi duyulacak üniversite hastanesi konumuna gelecek" diye konuştu.

Karaciğer Nakli Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz da geçen yıl 203 karaciğer nakli yapıldığını ve yüzde 80 oranında başarı sağlandığını aktararak, ülkede ve Avrupa'daki bir numaradaki yerlerini pekiştirdiklerini söyledi.

Yeni açılan Karaciğer Nakil Hastanesinin bu yıl veya gelecek yıl dünyanın bir numaralı nakil merkezi olmasını kaçınılmaz olarak gördüklerini vurgulayan Yılmaz, Malatya'nın dünyanın karaciğer nakil başkenti olarak anılacağına inandığını kaydetti.

"İnce bağırsak nakli riskli"

İnce bağırsak nakli ekibinde yer alan Genel Cerrah Yrd. Doç. Dr. Sait Murat Doğan ise ince bağırsak ameliyatı yapma ruhsatını geçen yıl aldıklarını aktararak,"Şu anda Türkiye'de sadece İzmir Tepecik Eğitim hastanesinde bir de üniversitemizde bu nakil yapılıyor" dedi.

İnce bağırsak naklinin önemine işaret eden Doğan, şunları kaydetti:

"İnce bağırsak yetmezliği gelişen hastalara bu nakil yapılıyor. Yapılmazsa hastalar normal yoldan beslenemedikleri için damar yolunda beslenmek zorunda kalıyorlar. Belirli bir süre sonra bunlarla ilgili komplikasyonlar görülüyor. Karaciğer yetmezliği gelişiyor bu hastalarda ve enfeksiyonla ilgili çok ciddi problemleri oluyor. Hastalar beslenemedikleri için iki buçuk yılda çok kötü duruma geliyorlar, çok zayıflıyorlar. Bu yüzden diğer organ nakillerine göre yapılması çok daha riskli. Bu riskleri göze alarak bu işler son 20 yıldır dünyada yapılmaya başlandı. Ülkemizde de 6-7 yıldır yapılıyor. Biz de geçen sene yapmaya başladık. Şu an nakil yaptığımız 2 hastamız var."

Önceleri ince bağırsak yetmezliği yaşayan hastaların naklin ardından kalan ömrünü evinde geçirebildiğini vurgulayan Doğan, "İnce bağırsak dokusu yapısı itıbarıyla diğer organlara göre reddedilmeye çok müsait. O yüzden verdiğimiz ilaçlar diğer nakillerde verdiğimiz ilaçlara göre biraz fazla oluyor. Bunun dez avantajı biz organı korurken hastayı enfeksiyonlara açık hale getiriyoruz. Bunun dengesini kurmak çok zor" diye konuştu.

- Nakille sağlıklarına kavuştular

Adıyaman'dan sevk edilerek Malatya'da ince bağırsak nakli için olan 38 yaşındaki Sinan Yanar, hastalığı dolayısıyla çeşitli hastanelere başvurduğunu ancak sonuç alınamadığını ifade ederek, "İnce bağırsak rahatsızlığından dolayı ameliyat oldum. Ankara'da 4-5 ay yattım, rahatsızlıktan dolayı. Oradan Adıyaman'a geldim, nakil olmam gerekiyordu. Malatya'da bağırsak nakil yapıldığını öğrendim. Ameliyat oldum, şu an çok iyiyim. Yürüyüş yapıyorum, kendi ihtiyaçlarımı karşılıyorum. Her şey güzel gidiyor" dedi.

Ayrıca Kahramanmaraş'tan gelen 39 yaşındaki Fatma Eryaman da Malatya'da ince bağırsak nakli olarak sağlığına kavuştuğunu söyledi.

Bu arada, Turgut Özal Tıp Merkezinde bu yıl içerisinde pankreas nakli yapılmasının planlandığı belirtildi.

AA

Malatya\'da İlk Kez Bağırsak Nakli Yapıldı
Kaynak: AA

Son Dakika Sağlık Malatya'da İlk Kez Bağırsak Nakli Yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement