BÜYÜKŞEHİRLERDE evlerin balkonuna, apartmanların merdiven boşluğuna, pencere kenarı ve klima motoru ile kombinin üstüne, çatı arasına yuva yapan kuşlara son dönemde sıkça rastlanır oldu. Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Çetin, "Kuşlar yuvadan uçtuktan sonra akarlar, kuş biti, kan emme ihtiyacını insanlar veya evdeki evcil hayvanlardan karşılıyor. Fark etmediğiniz kuş yuvasından evinizin içerisine gözle görülmeyecek büyüklükte küçük akar yayılıyor" dedi.
Büyükşehirlerde yapılaşmanın artmasıyla yaşam alanları daralan ya da yok olan kuşların, baz istasyonu, evlerin balkonu ya da panjuruna, apartman merdiven boşluğuna, binaların çatısına, klima motoruna, iş yerleri tabelasına yuva yaptıkları sık görülür oldu. Kentlerde insanların yaşam alanı yakınında yuva yaptığı en çok gözlenen kuş türü ise güvercin ve küçük kumru. Çoğu zaman bir apartmanın merdiven boşluğunda, balkondaki klima motoru ya da kombinin üzerinde, pencerenin kenarındaki güvercin yuvaları sevimli görülse de sağlığı tehdit eden riskleri de barındırıyor.
"İnsanlar yuvayı bozmak istemediği için bu süreci iyi takip etmek lazım. Yuvalardan etrafa yayılan bir şey var mı, kontrol edilmeli. Etrafa yayılan akar tespit edildiğinde ilaçlama yapılmalı. İlaçlama hayvanların üzerine gelmemeli, yuvanın çevresi ilaçlanmalı. İlaçlama sonrası alan 2-3 saat kapalı kalmalı, havalandırıldıktan sonra da içeride koku olmadığından emin olunup, ortamda yaşanmaya devam edilmeli. Yanlış ilaçlama nedeniyle zehirlenme durumlarıyla karşı karşıya kalabiliyoruz. Evlerinde kuş bitiyle karşılaşanlar ilk etapta farkına varmaz. Birkaç gün sonra vücudun açıkta kalan yerlerinde kaşıntı başlar. Başta basit kaşınma şeklindedir. Akar sayısı fazla ise sürekli kaşınma hissi ciltte yaraya neden olabiliyor."
Son Dakika › Sağlık › Kuşların Evlerde Yuva Yapması Sağlık Riski Oluşturuyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?