ABD'deki George Mason Üniversitesi araştırmacıları, 3 metreye varan boyları ve 70 kiloya varan ağırlıklarıyla dünyanın en büyük kertenkelesi olarak kabul edilen Komodo ejderleri üzerinde yaptıkları araştırmada, hayvanların kanlarındaki peptitlerin antimikrobiyal özellikleri olabileceği sonucuna vardı.
SALYALARINDA 57 ÇEŞİT BAKTERİ BULUNUYOR
Bilim adamları, araştırmaları sırasında Komodo ejderlerinin salyalarında 57 çeşit bakteri barındırmasına rağmen bu bakterilerden enfeksiyon kapmamalarının nedeninin antimikrobiyal katyonik peptitler olarak bilinen peptitler olabileceği fikrinden yola çıktı.
Araştırma çerçevesinde komodo ejderlerinin kanında bulunan 8 peptitin, süper bakteri olarak nitelendirilen Pseudomonas Aeruginosa ve Staphylococcus Aureus ile nasıl mücadele ettiği incelendi.
DİRENÇ GÖSTERDİĞİ GÖZLEMLENDİ
Bilim adamları 7 peptitin her iki bakteriye, birinin de sadece Pseudomonas Aeruginosa'ya direnç gösterdiğini gözlemledi.
Araştırmanın bundan sonraki safhasında bu peptitlerin, süper bakterilerin antibiyotiklere karşı gösterdiği direncin kırılması için kullanılıp kullanılamayacağına dair çalışmalar yürütülecek.
Araştırmanın sonuçları "Proteome Research" dergisinde yayımlandı.
Son Dakika › Sağlık › Komodo Ejderinin Kanı Süper Bakterilere Karşı Kullanılabilir - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?