İzmir Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü Personeline Hayvan Psikolojisi Eğitimi Veriliyor - Son Dakika
Sağlık

İzmir Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü Personeline Hayvan Psikolojisi Eğitimi Veriliyor

İzmir Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü Personeline Hayvan Psikolojisi Eğitimi Veriliyor

İzmir'de, belediyenin veteriner işleri müdürlüğünde çalışan personele, sahipsiz hayvanların tedavi, aşılama ve kısırlaştırma sürecindeki olası saldırgan davranışlarına karşı hayvan psikolojisi eğitimi verilmeye başlandı. Gaziemir Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğünde görevli 20 personel, psikolog Özlem Sena Depecik tarafından verilen eğitimle sahipsiz hayvanların doğası, saldırganlık nedenleri ve doğru yaklaşım modelleri hakkında bilgi alıyor.

29.11.2023 13:50  Güncelleme: 14:54

İzmir'de, belediyenin veteriner işleri müdürlüğünde çalışan personele, sahipsiz hayvanların tedavi, aşılama ve kısırlaştırma sürecindeki olası saldırgan davranışlarına karşı hayvan psikolojisi eğitimi verilmeye başlandı.

Gaziemir Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğünde görevli 20 personel, psikolog Özlem Sena Depecik tarafından verilen eğitimle sahipsiz hayvanların doğası, saldırganlık nedenleri ve doğru yaklaşım modelleri hakkında bilgi alıyor.

Psikolog Depecik, AA muhabirine yaptığı açıklamada 14 Temmuz 2021'de değiştirilen 7332 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ile sokak hayvanlarına verilmesi gereken hizmetler konusunda belediyelere önemli sorumluluklar getirildiğini söyledi.

Kentte önemli bir sorun alanı olan sahipsiz hayvanlarla ilgili çalışmalarda hayvanların anlaşılamamasından kaynaklı tehlikeler ortaya çıktığını ifade eden Depecik, bu riskleri eğitimle ortadan kaldırmaya odaklandıklarını vurguladı.

Hayvanları anlayabilmek ve onlarla daha etkili iletişim kurma becerisini geliştirmek için hayvan psikolojisi eğitimleri aldığını, edindiği bilgileri sahada çalışma yürüten personele aktardığını dile getiren Depecik, hayvanların sokakta maruz kaldığı travmalar nedeniyle psikolojilerinin olumsuz etkilendiğini, bunları bilerek hayvana yaklaşmak gerektiğini kaydetti.

Eğitimlerin iki gün sürdüğünü aktaran Depecik, şöyle konuştu:

"Eğitimdeki amacımız personelin, hayvanların vücut dilini ve duygu durumlarını anlayıp yorumlayarak ona göre tepkiler vermesini sağlayabilmek. Böyle bir durumda sokaktaki patili dostlarımızın daha kaliteli yaşamasını ve herhangi bir durumda daha hızlı müdahale edilebilmesini sağlamayı amaçlıyoruz. Sokak hayvanlarında zaman zaman sinirli davranışlar, saldırganlıklar görebiliyoruz. İnsanlara, bu davranış ve duygu bozukluklarını nasıl anlayabileceklerini, kendilerini nasıl koruyabileceklerini ve bir krizle nasıl başa çıkabileceklerini anlatmaya çalışıyoruz. Sorunlu hayvanları, doğru yaklaşımla sakinleştirip onların davranışlarını değiştirebiliyoruz."

Depecik, sahipsiz hayvanlara yönelik çalışmalarda hayvanseverlerle işbirliğinin de çok önemli olduğunu, bu nedenle eğitim kapsamında hayvanseverlere yaklaşım tarzı konusunda da bilgilendirme yaptıklarını aktardı.

Hayvanseverlerle ortak çalışma

Gaziemir Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Ercan Sözbir ise 20 personelle ilçede yaklaşık 5 bin sahipsiz hayvanın kısırlaştırma, aşılama ve tedavisini yaptıklarını anlattı.

Saha çalışmalarında sahipsiz sokak hayvanlarına yaklaşım tarzının çok önemli olduğuna işaret eden Sözbir, "Sokaktan kedi ve köpeği toplarken iki ayrı psikolojiyle karşılaşıyoruz. Kediler, genelde kendilerini bireysel olarak koruma yöntemine giderken köpekler, doğaları gereği bölge korumacılığı yapıyorlar. Aldığımız eğitimle onlara doğru yaklaşım yöntemlerini öğrenmeye çalışıyoruz." dedi.

Hayvanların beslenme ve bakımını yapan hayvanseverlerin de zaman zaman ekiplerin hayvanlara zarar verebileceği yönünde endişelerinin ortaya çıktığını da ifade eden Sözbir, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz, hayvanseverleri sahipsiz sokak hayvanlarının sokaktaki hamisi olarak görüyoruz. Hem hayvanların hem hayvanseverlerin psikolojisini anlayabilirsek onlarla daha iyi iletişim kurabiliriz. Hayvanseverlerle ortak çalışıp tedavi ve kısırlaştırmalarını birlikte planlıyoruz. İnsanların, hayvanlara zarar verebileceğimiz düşüncesinden kurtulması için barınaklarımızı gezdirerek onlara güven vermeye çalışıyoruz, kendileriyle iletişimde bulunuyoruz ve tedavideki hayvan hakkında devamlı bilgi veriyoruz."

Personel İlkay Tunçdemir de eğitimin faydasını gördüğünü belirterek, "Hayvanlara karşı bir korku olabiliyordu ama şimdi o korkuyu nasıl yönlendirebileceğimizi, duruma soğukkanlı yaklaşabilmeyi öğreniyoruz. Saldırgan bir hayvan gördüğümüzde nasıl bir yaklaşım içinde olmamız gerektiğini öğrendik." diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Sağlık İzmir Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü Personeline Hayvan Psikolojisi Eğitimi Veriliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement