İstanbul Sağlık İl Müdürü Ali İhsan Dokucu, kapalı alanlarda sigara yasağı uygulaması ile ilgili İstanbul'da Sağlık İl Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan ekiplerin, bir yıl içinde 93 bin 894 denetim gerçekleştirdiğini belirterek, "Yasağa uymayan iş yeri sayısı 3 bin196 olarak tespit edildi" dedi.
Taksim Eresin Otel'de düzenlenen sigara yasağı uygulamalarıyla ilgili son yapılan kamuoyu araştırmasına ilişkin gerçekleşen toplantıya İstanbul Sağlık İl Müdürü Ali İhsan Dokucu, Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi Başkanı (SSUK) Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, Dünya Sağlık Örgütü tütün kontolü program sorumlusu Dr. Toker Ergüder, Yeşilay Smoke Free İstanbul Projesi Medikal Danışmanı Dr. Alptekin Çetin katıldı.
"YASAĞA UYMAYAN VATANDAŞLARDAN, 2 BİN 796 KİŞİYE CEZA UYGULANDI"
Düzenlenen toplantıda konuşan İstanbul İl Sağlık Müdürü Ali İhsan Dokucu, bir yılda 750 eğiticinin eğitimlerini tamamlayarak sahaya çıktığını, 85 -120 arasında denetim ekibi bulunduğunu söyledi. Kanunun uygulanmasındaki en büyük desteğin halk olduğunun altını çizen Dokucu, "Yüzde 90'ların üzerinde bir kamuoyu desteğimiz söz konusu. Gerek 184 Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi hattı üzerinden, gerekse Sağlık Müdürlüğü Sigara Hattı ve tütünle alakalı kontrol noktalarına gelen telefonlar vasıtasıyla denetimlerimize devam ediyoruz. Ekiplerin, bir yıl içinde gerçekleştirdiği denetim sayısı 93 bin 894, yasağa uymayan iş yeri sayısı 3 bin 196 olarak tespit edildi. Encümene gönderilen şirket sayısı 2 bin 16. Bin 180 iş yerine de uyarıda bulunduk. Yasağa uymayan vatandaşlardan, 2 bin 796 kişiye ceza uygulandı. Bunlar, İstanbul'un büyüklüğü dikkate alındığında çok büyük rakamlar değildir." dedi.
"DENETİMLER SADECE SAĞLIK KURULUŞLARININ ÜZERİNE DÜŞEN BİR GÖREV DEĞİLDİR"
Dokucu bu denetimlerin, sadece Sağlık Bakanlığı'na ait bir iş olarak algılanmasının, kamuoyu açısından yanlış algılama olduğunu düşündüklerini vurgulayan Dokucu, "Belediyelerimizin zabıta vasıtasıyla, polisimizin, durumuna bağlı olarak jandarmamızın da görev alması mutlaka gerekmektedir. Sadece sağlık kuruluşlarının üzerine düşen bir görev değildir" diye konuştu.
"ACİL SERVİSLERE, 178 BİN DAHA AZ BAŞVURU OLDU"
Dokucu, Sağlık İl Müdürlüğü olarak, Marmara Üniversitesi ile birlikte bir çalışma yürüttüklerini, analizler bittiğinde bu çalışmanın sonuçlarını kamuoyuyla paylaşacaklarını belirtti. Dokucu, "Bütün verilerimizi ve hastane bilgi sistemlerimizi bu çalışma için kullandık ve Müdürlüğümüzün bilgi işlem departmanından aldığımız veriler ışığında çarpıcı bazı sonuçlarla karşılaştık. Geçen yılın 19 Temmuzu ile bu yılın 1 Temmuzu arasında, astım krizleri, üst solunum ve alt solunum yolu enfeksiyonu olmak üzere 11 tane hastalığın, sabit hastanelerimize başvuru oranlarını tespit ettik. Yasanın etkisine bağlı, önemli bir veriyle karşılaştık. Birçok hastada başta astım krizleri olmak üzere ciddi bir azalma söz konusu. Bu sene acil servislere, 178 bin daha az başvuru oldu. Tütünün kapalı alanlarda engellenmesiyle, toplum sağlığı açısından çok büyük bir faydanın ilk işaretlerini biz bilimsel olarak ortaya koyduk." ifadelerini kullandı.
"KAZANILAN İLAÇ MALİYETİ 96 MİLYON 100 BİN TL'DİR"
Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi Başkanı (SSUK) Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, Türkiye'de 2005 yılından itibaren, 2010 yılında en düşük sigara tüketiminin gerçekleştiğini, bu sayının yüzde 20 oranında daha az olduğunu vurgulayarak, İstanbul Sağlık İl Müdürlüğü ile yürüttükleri çalışmaya değindi. Dağlı, çalışma kapsamında üst solunum yolu enfeksiyonları, farenjit, zatürre, astım, akut astım atağı sıklıklarına bakıldığını, acil polikliniklerine başvuran hasta sayıları üzerinden değerlendirme yapıldığını belirtti. Türkiye'de her ay polikliniklere 6 milyon acil başvurusu olduğunu, bu sayının İstanbul'da 800-900 bin arasında değiştiğini anlatan Dağlı, çalışmaya ilişkin şu bilgileri söyledi:
"Türkiye'deki acil başvuruların yüzde 12.6'sı İstanbul'da gerçekleşiyor. Çalışmamızda, İstanbul'da acillere başvuran hastaların yüzde 30'unu yansıtan hastaneleri ele aldık. 2009'un ilk beş ayında 118 bin 172 kişi, acillere solunum
yolu enfeksiyonları ve astım krizi nedeniyle başvurdu. 2010 yılının aynı döneminde, 94 bin 147 kişi başvurdu. Beş ayda bu aradaki fark yüzde 20.33 azalmayı gösteriyor. İstanbul'da bir yılda, solunum yolu enfeksiyonu ve astım krizleriyle ilgili 172 bin 980, Türkiye genelinde bir milyon 372 bin 857 başvuru azalması oldu. Kazanılan ilaç maliyeti İstanbul genelinde 12 milyon 108 bin 600 TL, Türkiye genelinde 96 milyon 100 bin TL'dir."
"TÜRKİYE'DE 2009'DA KAMUOYUNUN SİGARA YASAĞINA DESTEĞİNİN YÜZDE 92'YE YÜKSELDİ"
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Tütün Kontrolü Program Sorumlusu Dr. Toker Ergüder de Türkiye'de 2009'da kamuoyunun sigara yasağına desteğinin yüzde 92'ye yükseldiğini belirtti. Lokanta ve kahvehane sahiplerinin, kapalı alanlarda sigara içilmesinin yasaklanmasına ilişkin yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte, iş yerine gelen müşteri sayısında azalma olduğuna dair birtakım söylemlerinin olduğunu belirten Ergüder, "oysa kahvehane ve lokantalara giden vatandaşların yüzde 88'inin uygulamayı destekliyor. Maliye Bakanlığı'nın verilerine göre, geçen yıl 3 bin kahvehanenin kapandı. Ama 7 bin tane kahvehane açıldı. Bunun da tüm sektörlerin zarar etmediğini gösteriyor."
"ANAYASA MAHKEMESİNİN KARARLARINI BEKLEMEK DURUMUNDAYIZ"
Ergüder, toplumda yanlış bir algılamanın olduğunu, ancak yasakların devam ettiğini kaydederek, "Anayasa Mahkemesinin kararlarını beklemek durumundayız. Türkiye'deki kanuna benzer kanunlar, dünyada 20 ülkede uygulanıyor. Bu ülkelerde kanunlar, anayasalara aykırı bulunmadı. Bu kanun, kişilerin nerede sigara içeceklerini, nerede içmeyeceklerini düzenleyen bir kanun" dedi.
"MEKANLARDA YASAYA UYUM GÖSTERİLMİŞTİR"
Yeşilay Smoke Free İstanbul Projesi Medikal Danışmanı Dr. Alptekin Çetin de Haziran ayında Yeşilay tarafından İstanbul'un 6 farklı semtinde gerçekleştirilen ve 169 işletmeyi kapsayan gözlem çalışmasının yapılan kamuoyu araştırmasını destekler nitelikte olduğunu vurguladı. Çetin, Taksim ve Nişantaşı gibi sosyal yaşamın yoğun olduğu semtlerde faaliyet gösteren yeme-içme mekanlarının yüzde 90'ından fazlasının yasaya uyum gösterdiğini anlattı. Türkiye'nin 19 Temmuz 2009 tarihinde, ikram sektörünü de içerecek şekilde yüzde 100 dumansız hale geldiğini dile getiren Çetin, vatandaşların pasif içicilikten korunması için çok önemli bir adım atıldığını söyledi.
Serpil KIRKESER- Ünsal ÇAKİN- İSTANBUL- DHA
Son Dakika › Sağlık › İstanbul'da Sigara Yasağının Bilançosu! - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?