Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, sağlıklı beslenmenin önemine işaret ederek, "Türkçemizde güzel bir söz var 'can boğazdan gelir' derler ama aynı zamanda can boğazdan da çıkar. Canımızın istediği, keyfimize hitap eden, nefsimize hitap eden veya bize pazarlananlara mahkum olan bir anlayıştan uzaklaşıp bilinçli bir şekilde bu boğazdan geçen her yudumu, her nefesi çok iyi, bilinçli bir şekilde tüketmemiz gerekiyor" dedi.
Müezzinoğlu, Dünya Diyabet Günü nedeniyle düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, diyabetin hem dünyada hem de ülkede hastalık yükünü artırma ihtimali yüksek bir hastalık olduğunu söyledi.
Toplumun dörtte birinin, bir şekilde bu hastalığa muhatap olmasının beklendiğini ifade eden Müezzinoğlu, farklı kesimlerin bir araya gelerek bu soruna çözüm üretmesinin yerinde olacağını, böylece tütünle mücadeledeki gibi bir başarının yakalanabileceğini bildirdi.
Müezzinoğlu, şunları kaydetti:
"Türkçemizde güzel bir söz var 'can boğazdan gelir' derler ama aynı zamanda can boğazdan da çıkar. Canımızın istediği, keyfimize hitap eden, nefsimize hitap eden veya bize pazarlananlara mahkum olan bir anlayıştan uzaklaşıp bilinçli bir şekilde bu boğazdan geçen her yudumu, her nefesi çok iyi bilinçli bir şekilde tüketmemiz gerekiyor. Obezitenin getirdiği bedelleri ya diyabet ya hipertansiyon ya da nörolojik problem şeklinde yaşayacaksak bu bilinci daha bugünden yakalamamız, ailelerin, anne babaların çocuklarımıza, gençlerimize bu bilinci sağlıklı yerleştirmeleri gerekir."
Hareketli yaşam tarzının da büyük önem taşıdığını anlatan Müezzinoğlu, "Bir ayağı boğazımızdan geçerse diğer ayağı hareketten geçiyor. Hareketi olabildiğince artıran bir hayat tarzını, yaşam felsefesini yaşamımıza koymamız lazım" dedi.
Gençlere ve çocuklara da bu bilincin yerleştirilmesinin önemini vurgulayan Müezzinoğlu, diyabetin sadece yılın bir gününde hatırlanmaması, farklı alanlarda sürekli gündeme getirilmesi gerektiğini söyledi.
-Konforizm tehlikesi
TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyon Başkanı Necdet Ünüvar da diyabetli hasta sayısının her geçen gün arttığını, bunun "konforizm" adını verdiği konforlu hayat tarzının benimsenmesinden kaynaklandığını bildirdi.
Konforlu yaşam tarzının her zaman huzur ve rahatlık vermediğine işaret eden Ünüvar, bunun beraberinde kilo artışı ve diyabet gibi sorunlar getirdiğini belirtti.
Şeker, yağ ve tuz tüketimindeki artışın da büyük sorun olduğunu dile getiren Ünüvar, gençlerde ve çocuklardaki obezite sorununa dikkati çekti.
Ünüvar, toplumda farklı kesimlerin bir araya gelerek buna karşı bir eylem planı geliştirilmesinin yerinde olacağı görüşünü savundu.
Uluslararası Diyabet Federasyonu Başkanı Michael Hirst de dünyada diyabetli hasta sayısının arttığını söyledi.
Bu hastalıkla mücadele için Türkiye'nin eylem planı hazırlamasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Hirst, bunu takdirle karşıladığını dile getirdi. - Ankara
Son Dakika › Sağlık › Dünya Diyabet Günü - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?