Doğum Hizmetlerinin Güçlendirilmesi Programı - Son Dakika
Sağlık

Doğum Hizmetlerinin Güçlendirilmesi Programı

Doğum Hizmetlerinin Güçlendirilmesi Programı

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdulkadir Gündüz, ebelik hizmetlerinin iyi olduğu ülkelerde normal doğum oranının çok yüksek seyrettiğini belirterek, "Sezaryenle doğum oranı yüzde 50'lerde olan ülkemizde, bu ebelik modellerini yerleştirmeliyiz.

29.12.2016 13:26

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdulkadir Gündüz, ebelik hizmetlerinin iyi olduğu ülkelerde normal doğum oranının çok yüksek seyrettiğini belirterek, "Sezaryenle doğum oranı yüzde 50'lerde olan ülkemizde, bu ebelik modellerini yerleştirmeliyiz." dedi.

Sağlık Bakanlığı Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu öncülüğünde yürütülen, "Doğum Hizmetlerinin Güçlendirilmesi Programı" kapsamında, Trabzon Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği ile KTÜ Sağlık Bilimleri Fakültesinin iş birliği ile ebelere yönelik eğitim düzenlendi.

Gündüz, bir otelde gerçekleştirilen programın açılışında yaptığı konuşmada, program ile Türkiye genelinde normal doğumun yaygınlaştırılmasının amaçlandığını söyledi.

Riskli olmayan durumlarda doğumların ebe yardımıyla gerçekleştirilmesinin hedeflendiğini vurgulayan Gündüz, "Anne adaylarının doğum eylemini sağlıklı ve güvenli şartlarda gerçekleştirmesi ve güncel yaklaşımlarla doğum hizmetlerinin kalitesinin artırılması, eğitim programının temel hedefleri arasında yer almaktadır." diye konuştu.

Gündüz, normal doğum oranını artırmak için sezaryen oranları düşük ülkelerin model alınması gerektiğine dikkati çekerek, şu değerlendirmelerde bulundu:

" Hollanda'da sezaryenle doğum oranı yüzde 15, Türkiye'de ise yüzde 50'ler civarında. Hollanda'da doğumlarda ebeler aktif rol alıyor. Ebelik hizmetlerinin iyi olduğu ülkelerde normal doğum oranı çok yüksek. Sezaryenle doğum oranı yüzde 50'lerde olan ülkemizde, bu ebelik modellerini yerleştirmeliyiz."

Trabzon Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Halit Çınarka ise doğum hizmetlerinin nitelikli olmasında ebenin önemli yeri olduğunu söyledi.

Türkiye ve dünyada yüksek sezaryen oranlarının makul seviyeye çekilmesi için doğumlarda ebelerin etkin rol alması gerektiğine işaret eden Çınarka, "Bu nedenle ebelik hizmetlerinin, hizmet içi eğitimlerle güçlendirilmesi önemli." değerlendirmesinde bulundu.

Eğitim programı koordinatörü, KTÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Songül Aktaş ise 46 ilde, 41 konu başlığı altında gerçekleştirilen eğitim programının içeriğinin çok zengin olduğunu söyledi.

Eğitimde katılımcılara, uzmanlar tarafından hem teorik hem de uygulamalı bilgi aktarılacağını anlatan Aktaş, "Doğum hizmetlerinin güçlendirilmesinde ebelerin iletişim ve el becerilerinin yanı sıra güncel bilgilere sahip olmaları da çok önemli." dedi.

Hastanelerin doğum birimlerinde görev yapan 30 ebenin eğitim alacağı programın açılış törenine, İl Sağlık Müdürü Kemal Süleyman, İl Halk Sağlığı Müdürü Köksal Hamzaoğlu, Trabzon Kamu Hastaneleri Birliğine bağlı hastanelerin başhekim ve sağlık bakım hizmetleri müdürleri de katıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Sağlık Doğum Hizmetlerinin Güçlendirilmesi Programı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement