Diş Eti Hastalıkları Hamilelere Tehlike Saçıyor! - Son Dakika
Sağlık

Diş Eti Hastalıkları Hamilelere Tehlike Saçıyor!

Diş Eti Hastalıkları Hamilelere Tehlike Saçıyor!

Hamilelik döneminde tedavi edilemeyen diş eti hastalıklarının düşük ve erken doğuma yol açabileceğini biliyor muydunuz? Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu konuyla ilgili çarpıcı detayları sizler için anlattı.

28.08.2017 14:21

Oldukça komplike bir dönem başlıyor. Ağrılı-sancılı, bol mide bulantılı bazen ağlamalı ama en çok da gülmeli ve karnınızdan gelen işte o ilk kıpırtı.Tüm bunlar hamileyseniz başınıza geleceklerden sadece birkaçı…

Hamilelik size ilkleri yaşatacak çok özel bir o kadar da zor bir süreç. Özellikle de sağlık konusunda yaşanacak bir problem bu süreci daha da zorlaştırabilir. Mesela, hamilelik döneminde tedavi edilemeyen diş eti hastalıklarının düşük ve erken doğuma yol açabileceğini biliyor muydunuz?

DİŞ ETİ HASTALIĞI NEDİR?

Periodontal hastalıklar ya da bilinen adıyla diş eti hastalıkları; dişeti ve dişleri destekleyen diğer dokuları etkileyen iltihabi hastalıklardır. Erken dönemde teşhis edilirse kolaylıkla kontrol altına alınıp tedavi edilebilirler.

Hamilelikte görülen diş eti hastalıklarının asıl sebebi, hormonlar

Hamilelik döneminde vücudumuzda birçok değişiklik gözlemlenir. Bu değişimlerin başında ise dişler gelir. Tam da bu sebeple hamilelik ağız ve diş sağlığı açısından oldukça dikkat edilmesi gereken bir dönemdir.

Hamilelikte dişlerin daha hassas ve hastalıklara daha yatkın olmasının birçok sebebi vardır. Hamilelik dönemindeki bir kadında direnç düzeyi azalır. Bu da hastalıklar için elverişli bir ortamın oluşmasına olanak tanır. Sonuç ise diş eti iltihabı ve diş eti çekilmeleri… Birçok araştırma göstermiştir ki; hamilelikte yaşanan dişeti iltihapları aslında bakteri plağına bağlı olarak gelişiyor ve hormanal değişimler plağa karşı dişetinde oluşan reaksiyonu ve iritasyonu arttırıyor. HAMİLELİK DÖNEMLERİNDE YAŞANAN PERİODONTAL HASTALIKLAR

- Bakteri plağı,
- Gingivitis,
- Dişetinde kızarıklık,
- Kendi kendine oluşan dişeti kanamaları,
- Dişetinde şişlikler ve dişeti büyümeleri
- Dişetinde hassasiyet gelişimi nedeniyle dişetine dokunamama, yemek yerken ağrı hissetme gibi rahatsızlıklardır.

DİŞ ETİ HASTALIKLARI GEBELİK ÖNCESİ TEDAVİ EDİLMELİ

Hamilelik dönemi boyunca vücut hormonların egemenliği altındadır. Peki, bu ne demek? Şöyle ki, hamilelik birçok hormonun daha fazla ya da daha az salgılanmasına sebep olur. Bu da birçok hastalığa karşı güçlü bir savunma mekanizması oluşturan hormonların az salgılanmasıyla bu mekanizmanın zayıfladığına işaret eder. Yine aynı şekilde birçok hormonun normalin üzerinde salgılanmasıyla ise diş eti dokusunda duyarlılık artabilir.
Tüm bunlara ek olarak diş eti hastalıklarının başka hastalıklara yol açacağını da düşünürsek bu çok daha fazla önemsenmesi gereken bir meseledir. Bu sebeple bebek sahibi olmayı planlayan kadınlar gebelik öncesi mutlaka tüm muayenelerini yaptırmalı ve tespit edilen diş eti hastalıkları tedavi edilmelidir.
Hamileleri bekleyen büyük risk!

Hamilelikteki değişimde en büyük rolü oynayan aktörün hormonlar olduğunu biliyoruz. Hamilelikte en önemli hormonal değişiklik ise östrojen ve progesteron düzeylerinde meydana geliyor. Bu hormonların düzeylerindeki artış diş eti hücrelerindeki sıvı miktarını arttırıyor. Bu durum dişeti büyümesi ve dişetinde hassaslaşmaya neden oluyor. Diğer taraftan, östrojen hormonunun plak miktarını arttırdığı, kollojen metabolizmasını ve diş eti epitel dokusunu olumsuz etkilediği yönünde iddialar ise sıklıkla gündeme geliyor.

Peki, tüm bunların anlamı nedir? Daha önce de söylediğimiz gibi diş eti problemleri başlı başına bir problemken çok ciddi başka hastalıklara da davetiye çıkarıyor. Hamilelik gibi çok hassas bir dönemde hasta olmak zaten büyük bir risk oluşturuyorken bir de düşük ve erken doğuma sebebiyet vermesi oldukça tehlikeli!

PEKİ, TÜM BUNLARIN ÖNÜNE NASIL GEÇİLEBİLİR?

- Öncelikle gebe kalmadan önce tüm tedaviler yaptırılmalı,
- Hamilelik süresince de düzenli olarak ağız ve diş muayenesi yaptırılmalı,
- Hamilelik döneminde ağız bakımına ekstra özen gösterilmeli plak ve çürük oluşumun önüne geçilmeli,
- Diş fırçalamak yetmiyorsa ağız gargarası ve diş ipi kullanılmalı,
- Beslenme hem anne hem bebek hem de dişler için büyük öneme sahip. Dişlere zarar veren şekerli, asitli, yapışkan, jölemsi ve hazır gıdalardan uzak durulmalı,
- Sürekli bir şeyler atıştırılmamalı. Çünkü sürekli yenen yiyecekler ağız hijyenini engeller.
- 'Hamilelik döneminde tedavi yapılamaz' kanısından vazgeçilmelidir. Şiddetli ağrı ve ilerleyen iltihaplı bir rahatsızlık durumunda hamileliğin hangi döneminde olursa olsun tedavinin yapılabileceğini de unutmamak gerekir.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Sağlık Diş Eti Hastalıkları Hamilelere Tehlike Saçıyor! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement