Söz konusu ağız ve diş bakımı olduğunda sınıfta kaldığımız aşikar. Ülkemizde çoğu kişi doğru diş fırçalama tekniğini bilmediği gibi, diş fırçası bile kullanmıyor. Bu başarısız tablo ise diş ve diş eti hastalıklarının yaygınlaşmasına sebep oluyor. Bu hastalıkların başında gelen diş eti çekilmesi ise gittikçe daha sık rastalanan bir problem olarak karşımıza çıkıyor.
DİŞ ETİ ÇEKİLMESİ NEDİR?
Ağız içindeki bakterilerin zaman için birikmesiyle diş etlerinde erimeler ve geri çekilmeler görülür. Diş atrofisi olarak da tanımlanan diş eti çekilmesi daha çok ihmal edilen bir ağız bakımı sonucu görülür. Diş eti çekilmesi, önlem alındığı takdirde kolayca çözülebilcek bir sorunken, tedaviyi geciktirdikçe uzun sürece dönüşür.
DİŞ ETİ ÇEKİLMELERİNİN SINIFLANDIRILMASI
Diş eti çekilmesi akut ve kronik olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Diş eti çekilmesinin hangi sınıfa girdiği ise ancak bir doktor muayenesi ile anlaşılabilir. 1-2 mm. kadarlık diş eti çekilmesi genelde çok büyük problemlere yol açmaz ve kronik diş eti çekilmesi olarak adlandırılır. Kronik diş eti çekilmesi daha yavaş ilerler. Ama 3-4 mm'lik diş eti çekilmeleri ya da çok hızlı ilerleyen diş eti çekilmeleri ise akut diş eti çekilmesi olarak adlandırılır. Mutlaka tedavi edilmelidir. Özellikle kanamalı durumlarda cerrahi operasyon gerekebilir.
DİŞ ETİ ÇEKİLMESİNİN NEDENLERİ
Aksatılan diş bakımı yüzünden oluşan diş taşları diş eti çekilmesinde başrolü oynuyor. Dişlerde oluşan diş taşları zamanla pembe dokuya yaklaşmaya ve kendine yer açmak için içlere doğru ilerlemeye başlar. Diş etinde oluşan taşlar ise çekilmelere sebep olur.
Düzensiz fırçalanmayan dişler de diş eti çekilmesine sebep oluyor. Çünkü düzenli fırçalanmayan dişlerde bakteri oluşumu kolaylaşıyor. Ayrıca sert fırçalanan dişlerde de diş eti çekilmeleri görülüyor.
- Diş gıcırdatmak özellikle de uyurken dişleri sıkmak diş eti çekilmeleri zamanla diş yapısının bozulmasına ve diş etlerinin çekilmesine yol açıyor.
- Özellikle 60 yaş üzerine kişilerde vücuttaki hormon dengesinin bozulmasıyla birlikte diş eti çekilmeleri görülebiliyor.
- Kadınlar, birden fazla doğum yaptıktan sonra diş sağlığı konusunda birçok problem yaşayabiliyorlar. Özellikle ilk doğumdan sonra yeterli kadar alınmayan vitamin alınmadığında diş eti çekilmelerine rastalanabiliyor.
Bunun dışındaki diğer nedenler ise şu şekilde sıralanabilir;
- Çarpık, düzensiz, rotasyona uğramış bozuk diş dizileri,
- Dudak, yanak kas bağlantılarının diş etlerine yakın olmaları,
- Sigara içme alışkanlığı,
- Kötü beslenme ve bunun sonucunda bağışıklık sisteminin zayıflaması,
- Doğum kontrol hapları, anti-depresanlar, kalp ilaçları kullanılması,
- Stres
- Diş eti çekilmesinin en tipik belirtileri
- Birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkan diş eti çekilmesinin belirtileri aşağıdaki gibidir;
- Ağız kokusu,
- Diş eti kanamaları,
- Dişlerde görülen sızı ve ağrılar,
- Diş fırçalama esnasında duyulan acı,
- Diş eti sınır hizasında dile gelen çentik oluşumu,
- Diş çürükleri,
- Dişlerin daha uzun görülmesi,
- Diş etlerinde şişme.
- Diş eti çekilmesinde tedavi süreci
Diş eti çekilmesi tedavi edilebilecek bir hastalıktır.İleri seviyelere ulaşmadan Diş hekimine başvurulmalı ve çok basit bir kaç önlem ve tedavi yöntemleri ile diş eti çekilmesi durdurulmalıdır. Diş eti çekilmesinde uygulanan en etkin yöntem çekilmeye neden olan problemlerin çözülmesidir.Basit bir diş taşı temizliği ve sonrasında düzenli etkin bir fırçalama alışkanlığı ile rahatlıkla çözülebilir.
DİŞ ETİ ÇEKİLMESİNİ ÖNLEMEK MÜMKÜN MÜ?
Diş eti çekilmesini önlemek çok kolay ve zaman almayan bir iştir. Çünkü diş eti çekilmesinin en öenmli sebebi olan bakterilerin oluşması engellenirse diş eti çekilmeleri de büyük oranda engellenmiş olur. Bunun için, dişlerinizi düzenli olarak ve doğu teknikle fırçalamanız gerekiyor. Dişlerin yanı sıra bakteriler için harika bir konak olan dilimiz de çok iyi temizlemeliyiz. Dil temizliği için diş fırçalarının arkasını kullanabilirsiniz. Bunun dışında dişlerinizde taşlar varsa mutlaka uzman bir hekim tarafından temizletmelisiniz. Basit bir temizlik işlemi diş eti çekilmelerinin önüne geçecektir.
Son Dakika › Sağlık › Diş Eti Çekilmesinin Sonucu; Kalıcı Diş Kayıpları - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?