Dikkat Eksikliğinin Nedenleri Nelerdir? - Son Dakika
Sağlık

Dikkat Eksikliğinin Nedenleri Nelerdir?

Dikkat Eksikliğinin Nedenleri Nelerdir?

Dikkat eksikliği denilince herkesin ilk aklına gelen en önemli nedenin genetik olduğu belirtilir.

18.05.2011 12:51

Uzman Psikolog Ramazan Şimşek "Dikkat Eksikliğinin Nedenleri Nelerdir?" köşe yazısını kaleme alarak okurlarıyla paylaştı.

www.Hastane.com.tr yazarı Uzm. Psikolog Ramazan Dinçer Dikkat Eksikliği Nedenleri olarak Katılım, Doğum zorluğu, anne sütü almama ya da yeterli alamamak, Ateşli Havale, Ateşli Hastalıklar ve Kafa Darbesi olduğunu belirtti.

Dikkat Eksikliği En Çok Erkek Çocuklarında Görülüyor…

www.Hastane.com.tr yazarı Dinçer, ailenin ilk toruna kavuşması, sonradan doğma gibi durumlarda gösterilen aşırı izin vermeler, her istenilenin yapılması, çocuk istemediği halde yapılan sevgi gösterileri, alınan hediyeler, hiç kural koymamak hatta bazı küfür ve saldırganlık içeren davranışların sürekli ödüllendirilmesi çocuklarda olumsuz etki bırakıyor. Dikkat eksikliğine sebep olduğunu belirtti.

Dikkat Eksikliği Nedenleri olarak yaşanan psikolojik travmaların da (şiddete maruz kalma, uzun süren korkular, süregelen aile içi huzursuzluk vb.) etkisi büyüktür.

Uzman Psikolog Ramazan Dinçer Dikkat eksikliğinin daha çok erkek çocuklarda görüldüğünü belirtti.

www.Hastane.com.tr yazarı Uzm. Psikolog Ramazan Dinçer Dikkat Eksikliği Nedenleri olarak Katılım, Doğum zorluğu, anne sütü almama ya da yeterli alamamak, Ateşli Havale, Ateşli Hastalıklar ve Kafa Darbesi olduğunu belirtti.

İşte Dikkat Eksikliği Nedenleri hakkında en ince ve detaylı bilgiler…

Kalıtım: Özellikle dikkat eksikliği için en önemli nedenin genetik olduğu düşünülmektedir. Bazı kimyasal maddelerin beyinde anormal oranlarda bulunduğu bildirilmiştir. Eğer anne ya da babanın özellikle okul öncesi ve ilkokul döneminde aşırı hareketlilik, kreşe ve okula başlamada ve kurallara uymada, zorlanma çabuk unutma, dikkatini uzun süre derse verememe, okuma ve yazmaya geç başlama, aşırı bozuk ya da hatalı yazma gibi öyküsü varsa kalıtımsal yatkınlıktan bahsedebiliriz.

Doğum Zorluğu: Beyin ve beden yapılarının en hassas ve kırılgan olduğu bir andır doğum anı. Boyuna kordon dolanması, bir alet yardımı ile doğumun gerçekleşmesi, doğumda morarmanın olması, doğum sonu görülen uzamış sarılık durumlarında beyin çalışma özelliği beynin bazı bölgelerinde bozulabilmektedir.

Anne Sütü Almamak: Anne sütünde yer alan bazı proteinler diğer sütlerde bulunmaz ve beyin gelişimi için gereklidir. En az alınması gereken anne sütü son zamanlarda yapılan araştırmalara göre 6 ayda 12 aya kadar çıkarılmaktadır.

Havale ve Ateşli Hastalıklar: Çocukluk döneminde geçirilen bazı hastalıklar beyin çalışmasını etkileyerek hassasiyet oluşumuna neden olabilirler.

Kafa Darbesi: Örneğin saatte 50 km hızla giden bir arabanın içinde emniyet kemeri bağlı iken arabanın aniden durması ile vücudumuzda duracaktır. Ancak kafatası içinde etrafında su dolu olan bir kesede yer alan beyin bu ani durmaya hemen tepki veremez ve kendi kafatası içine çarpar. Bu olayın etkisi o an şikâyet olarak ortaya çıkmayacak ancak yıllar içinde gelişen hassasiyetin kıvılcımı bu olay ile başlayacaktır. Önemli olsun ya da olmasın alınan her kafa darbesi yıllar sonra bize beyin hassasiyeti olarak geri dönebilir.

Beyni Etkileyen ve Dışarıdan Alınan Maddeler: Örneğin tüp gazı zehirlenmesi, karbon monoksit zehirlenmeleri vb. beyin kan akımının geçici olarak durmasına neden olan durumlar. Ameliyatlarda alınan narkoz ve kalp ameliyatları sırasında beyin kanlanmasının geçici olarak durdurulması diğer bir neden olabilir.

Yetiştirilme Tarzı ve Çevresel Faktörler: Almanya'da dikkat eksikliği görülme sıklığı %3.8 iken Suudi Arabistan'da görülme sıklığı %27'dir. Türkiye'de ise %20'nin üzerindedir.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Sağlık Dikkat Eksikliğinin Nedenleri Nelerdir? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement