HATİCE ŞENSES - İstanbul Üniversitesi (İÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Elif Oktay Sepet, ağızda ilk dişin görülmeye başlamasıyla ebeveynlerin çocuklarının dişlerini temizlemeye başlaması gerektiğini belirterek, "Anne, bebeğin ilk dişlerini temiz bir gazlı bezle veya yumuşak kıllı bir fırçayla ve sadece su ile temizlemelidir" dedi.
Sepet, AA muhabirine yaptığı açıklamada, süt dişlerin diş çürüklerine karşı çok dirençsiz olduğunu ifade ederek, bu nedenle süt dişlerin kolayca çürüyebileceğini, bu durumun çocuğun sürekli dişlerini de olumsuz yönde etkileyebileceğini söyledi.
Çocuklarda ağız temizliğinin önemine değinen Sepet, "Ağızda ilk dişin görülmeye başlamasıyla ebeveynler çocuklarının dişlerini temizlemeye başlamalıdır. Anne, bebeğin ilk dişlerini temiz bir gazlı bezle veya yumuşak kıllı bir fırçayla ve sadece su ile temizlemelidir" diye konuştu.
Sepet, yine bu dönemde bebeğin dişlerini temizlemek için annenin parmağına geçirebileceği bebek diş fırçalarını da kullanılabileceğini kaydetti.
"2 yaşından önce yutma riskinden dolayı diş macunu kullanılmamalıdır"
Diş fırçası kullanımına, arka dişlerin çıkmasından sonra ortalama 2,5-3 yaşında başlanmasının en uygun zaman olduğunu vurgulayan Sepet, şöyle devam etti:
"Çocuğun ağız büyüklüğüne uygun, yumuşak ve naylon kıllardan üretilmiş diş fırçaları kullanılmalıdır. Fırça kılları aşınır aşınmaz mutlaka değiştirilmelidir. 2 yaşından önce bebeğin ağız temizliğinde yutma riskinden dolayı diş macunu kullanılmamalıdır. Süt dişlerinin çıkmasının tamamlandığı 2,5-3 yaşından sonra bezelye tanesi kadar fluoridli çocuk diş macunu kullanmaya başlanabilir. Diş macununun su ile ıslatılmaması gerekir. Fırçalama işleminde macundan çok, etkin fırçalamanın önemli olduğu unutulmamalıdır. Sabah kahvaltısı sonrası ve gece yatmadan önce iki dakikalık etkili bir fırçalama, diş sağlığı için yeterlidir. Diş fırçalama alışkanlığı çocukluk döneminde kazandırılsa alışkanlık kalıcı olmaktadır. Diş fırçalama alışkanlığının kazandırılmasında, anne babanın çocuğun önünde diş fırçalayarak model olması son derece etkilidir."
"Beslenme, çürük oluşumunda birincil derecede öneme sahip"
Sepet, 6 yaşına kadar çocukların dişlerinin anne-baba tarafından düzenli fırçalanmasını, alışkanlık kazanması için günde bir kez de çocuğun fırçalamasının istenmesinin önemli olduğunu belirtti.
Beslenmenin, çürük oluşumunda birincil derecede öneme sahip bir etken olduğuna işaret ederek, "Özellikle bebeklerin gece beslenmesi, biberona şeker, bal, pekmez gibi tatlandırıcıların katılması, aynı şekilde emziğin tatlandırılması bebeğin dişlerinde çürük oluşma riskini arttıracak bir durumdur. Bu yanlış beslenme tarzı çocukların dişlerinin erken yaşta hızla çürümesine neden olmaktadır. Biberonsuz uyumayan bebeklere gece yalnızca biberonda su verilmelidir. Çürük yapıcı bakterilerin bebeğe transferini önlemek için kaşık ve çatalın ortak kullanımı, emzik ya da biberon başlığının ağıza alınarak temizlenmesi gibi tükürük transferinin olabileceği her türlü davranıştan kaçınılmalıdır" ifadelerini kullandı. - İstanbul
Son Dakika › Sağlık › 'Çocukların Ağız Temizliği Süt Dişlerle Başlamalı' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?