Beta Kış ve İlkbahar Aylarını Seviyor! - Son Dakika
Sağlık

Beta Kış ve İlkbahar Aylarını Seviyor!

Beta Kış ve İlkbahar Aylarını Seviyor!

"A grubu beta hemolitik streptokoklar"ın özellikle kış ve ilkbahar aylarında sinüzit, orta kulak iltihabı ve zatürreye, nadiren de olsa ağır, hayatı tehdit edici enfeksiyonlara neden oluyor.

14.02.2012 14:01  Güncelleme: 14:23

Halk arasında "Beta" mikrobu diye bilinen "A grubu beta hemolitik streptokoklar"ın özellikle kış ve ilkbahar aylarında sinüzit, orta kulak iltihabı ve zatürreye, nadiren de olsa ağır, hayatı tehdit edici enfeksiyonlara neden oluyor.

İstanbul Medipol Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. İlke Özahi İpek, boğazda ve deride iltihaplanma yapan bir çeşit bakteri olan A grubu beta hemolitik streptokokların tedavi edilmediği taktirde bazı ciddi komplikasyonlara yol açabileceğini söyledi.

Halk arasında Beta mikrobu diye bilinen A grubu beta hemolitik streptokokların özellikle kış ve ilkbahar aylarında daha sık görüldüğünü belirten Dr. İlke Özahi İpek, "A grubu beta hemolitik streptokoklar, herhangi bir hastalık belirtisi yapmadan da boğazda ve ciltte taşınabilir. Neden olduğu infeksiyonlar çoğunlukla boğaz enfeksiyonu ya da ciltte impetigo şeklindedir ve hafiftir. Streptokoklar ayrıca, sinüzit, orta kulak iltihabı ve zatürreye, nadiren de olsa ağır, hayatı tehdit edici enfeksiyonlara neden olur. A grubu beta hemolitik streptokoklar, boğaz ağrısı, ateş ve döküntü ile seyreden kızıl hastalığının da etkenidir. Kızıl en sık 5-15 yaşlarında olmakla birlikte, her yaşta görülebilir" dedi.

Kış aylarında daha sık görülüyor

A grubu beta hemolitik streptokoklar, enfekte kişilerin burun veya boğaz salgılarına veya derideki enfekte yaralara direkt temas ile bulaşıyor. Dr. İlke Özahi İpek, "Özellikle kış ve ilkbahar aylarında daha sıktır. İnsanların bir arada bulunduğu okul, sinema, alışveriş merkezi gibi kapalı ve havalanması yetersiz ortamlarda kolaylıkla yayılır. Boğaz ve cilt enfeksiyonu olanlar bakteriyi daha çok bulaştırırken, boğazlarında bakteriyi taşıdıkları halde kendileri hastalanmayanlar daha az bulaştırıcıdır" diye konuştu.

Tanı boğaz kültürü ile kesinleştirilmeli

24 saatlik uygun antibiyotik tedavi sonrası genellikle bulaştırıcılık son buluyor fakat olası komplikasyonları açısından tedaviyi tamamlamak önemli. Dr. İlke Özahi İpek, "Başka bakteriler ya da virüslerde boğaz enfeksiyonuna neden olduğundan tanı, şüpheli durumlarda boğaz sürüntüsünden 'Strep Testi' ya da boğaz kültürü ile kesinleştirilmelidir" dedi.

Tedavi edilmeyen ya da yetersiz tedavi edilmiş A grubu beta hemolitik streptokok enfeksiyonlarının, akut romatizmal ateş denilen, kalp tutulumu ve eklem iltihaplarına neden olabildiğini ifade eden Dr. İlke Özahi İpek, şunları kaydetti: "A grubu beta hemolitik streptokok enfeksiyonlarının bir diğer komplikasyonu da, hastalığın başlangıcında 2-3 hafta sonra ortaya çıkabilen böbrek tutulumudur. Antibiyotik tedavisi ile tam iyileşme sağlanır ve komplikasyonlar önlenir. Tedavi ağızdan veya kas içi enjeksiyonla yapılır.

Önemli olan tedavinin verildiği şekilde ve sürede uygulanmasıdır. Boğaz ağrısı nedeniyle yemek yemekte güçlük çekilebilir, bu durumda yumuşak veya sıvı gıdaları tercih etmek gerekir. Çocuğun bol sıvı almasını ve istirahat etmesini sağlamak gerekir. Tedaviyi tam ve yeterli sürede uygulayan ve klinik bulgusu olmayan hastalarda tedavi sonrası boğaz kültürü özel durumlar dışında gerekli değildir."

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Sağlık Beta Kış ve İlkbahar Aylarını Seviyor! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement