Perifer Arter hastalığı hakkında bilinmesi gerekenler..
Periferik arter hastalığı ( atar damar hastalığı ) nedir, belirtileri neler, tedavi yöntemlerine dair bilmeniz gerekenleri sizin için hazırladık.
Periferik arter hastalığı ne sıklıkta görülür ve risk faktörleri nelerdir?
Periferik arter hastalığı (PAH) 50 yaş üzeri bireyler de % 13 oranında görülmektedir. En önemli risk faktörleri sigara, diabet, hipertansiyon, hiperlipidemidir.
Periferik arter hastalığının belirtileri neler, tanısı nasıl konur?
Tanı da ayak bileği/ kol basınç indexinin (AKI) ölçülmesi önemlidir. PAH tanısında AKI 'in 0,9 altında olması ölçüt olarak alınmaktadır. Bu şekilde tanısı konan hastaların yaklaşık dörtte birinde bacaklarda egzersizle artan fakat istrahatle düzelen ağrı ve huzursuzluk (intermittan klodikasyon:IK) şikayeti görülmektedir. Hastaların yarasın da ise her hangi bir şikayet yoktur.
Periferik arter hastalığının klasik ağrısı olan intermitan kladikasyon bacakta en sık baldır bölgesinde olmak üzere damar yıkanıklığının seviyesine göre bacakta kalçadan ayak tabanına kadar herhangi bir bölgede olabilir. Bu bacak atardamar hastalığının belirtileri toplardamar hastalıkları, sinir basısı , diz arkasında bulunan kistlerin ve bacak eklem hastalıklarının belirtileri ile karışabilir. Ayrıca tanıda detaylı bir öykü ve fizik muayene sonrasında AKI ölçümü ve gerekirse arteriyel doppler ultrasonografi sonrasında da arteriyel anjiografi yapılabilir.
Periferik arter hastalığının tedavisi
Tedavide öncelikle risk faktörleri ortadan kaldırılmalıdır. Yani hastanın varsa kolestrolu, şekeri ve yüksek tansiyonu tedavi ile hasta için uygun değerlere çekilmeli, sigara kullanıyorsa bırakması sağlanmalıdır. Aynı zamanda bacak atardamar problemi olan tüm hastalar bir gözlemci eşliğinde kontrollü egzersiz programına alınmalıdır. Risk faktörleri azaltıla ya da ortadan kaldırılan , ilaç tedavisi ve egzersiz programı uygulanan hastalarda şikayetlerde azalma gözlenmezse konvasyonel olarak, tomografiyle veya MR ile arteriyel anjiografi yapılır. Sonuca göre endovaskuler ve bypass cerrahisi yöntemlerinden uygun olan şeçilir. Günümüzde gelişen teknoloji ile çoğu lezyonu ameliyatsız endovaskuler yöntemlerle tedavi şansına sahibiz.
Periferik Anjiyo işlemi nedir?
Periferik bir anjiyografi, pelvisinize, bacaklara, dizlere, ayak bileklerine ve daha az sıklıkla kollarına giren arterlerdeki daralmış veya bloke edilmiş tüm kan damarlarını belirlemek için yapılan bir testtir.
Periferik Anjiyo işlemi nasıl yapılır?
Genelde kasık bölgesindeki atar damar anjiyografi işlemi için kullanılmakla beraber el bileği hizasında ki atar damarda bu işlem için kullanılabilir. Seçilen atar damara bir iğne aracılığıyla girildikten sonra, bu iğne içinden ilerletilen bir gaytla görüntülenmek istenilen hedef bölgeye ulaşılır, daha sonra bu gaydın içinden iyot bazlı bir kontrast madde verilir, o kantrast madde damara ulaştığı anda anjiyografi cihazından elde edilen x ışınları aracılığıyla damarın görüntüsü oluşturulur.
Son Dakika › Sağlık › Bacak Ağrısı Deyip Geçmeyin! - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?