Ulkar Holding CIO'su A.MuratMendi'de Dünya'da öncü olan İlaç Takip Sistemi'nin Nobel İlaç'ta uygulaması ile ilgili proje kapsamında bu ödüle sahip oldu.
İlaç Takip Sistemi (İTS) Türkiye'de ilaçların her biriminin izlenmesi için yapılan bir altyapıyı tanımlar. İlaç Takip Sistemi, karekod ve içindeki bilgilerin sistem merkezine gönderilmesi şeklinde çalışıyor. Karekod ise, ilaçlarda ikinci bir barkod uygulamasıdır, daha az yer kaplayıp daha çok veri tutmaktadır. Karekod ile tüm ilaçlar benzersiz olarak numaralanmış hallerini kapsamaktadır. Ülkemizde tüm ilaçlar 1.1.2010 tarihinden itibaren karekodlu olarak satılmaya başlanmıştır. Türkiye'de faaliyet gösteren tüm ilaç firmalarının uymak zorunda olduğu bu sistem devlet tarafından 2 faz halinde projelendirildi.
1. Faz'da ürünlerin üzerine benzersiz numaralandırılmış karekodların basılması
2. Faz'da ise bu kutuların taşıma birimlerinin de barkodlanarak bir taşıma hiyerarşisi oluşturulması ve İlaç Üreticileri satış yaptığında bunun tedarik zincirinde daha kolay ve tanımlı olarak izlenmesinin sağlanmasıdır.
Ulkar Holding'in ödüle götüren ve buradaki diğer firmalardan farklı yaklaşımı; projeye 2 faz olarak değil bir bütün olarak yaklaşması ve bunun neticesinde de tüm projeyi diğer firmalardan en az 1 sene önce bitirmiş olmasıdır. Bu projenin tek faz yapmasının birçok sebebi vardı. Bunların en başında geleni bir sistemi önce kurup sonra değiştirmeye kalkmak çok daha maliyetli ve zaman kaybettiren bir süreç olmakta. Mesela üretim bantlarında karekod basan makineden sonra ayrıca bağ/koli/palet taşıma birimlerine de etiket basan bir sistem eklenmiştir. Bu işi tek seferde yapmadığınızda hem hatları 2 kere kurulum için durdurmanız gerekir hem de tüm yazılım ve validasyon testlerini tekrar yapmanız gerekmektedir. Üstelik bu sefer ilk fazda yaptığınızıda bozmadığınızdan emin olmanız gerekir.
Ulkar Holding bu projeyi aynı zamanda bir verimlilik ölçme mekanizması olarak da görerek, ilaçlarda kutulama emri çıkışından satışına kadar firma içerisinde hangi proseste ne kadar zaman geçirmiş, fabrikada, sevkiyat bacaklarında olası aksaklıkları takip etme ve daha hızlı müdahale etme şansı vermektedir. Ulkar Holding CIO'su Murat Mendi yaptığı açıklamada "son olarak Dünya'da bir ilk olması sebebi ile de firmamıza, diğer firmalara yol gösterebilmemiz açısından ayrı bir prestij kaynağı olmuştur. Bütün bunları başarabilmemizin sebebi bilgi teknolojilerine açık duran bir üst yönetim olması ve projeye başından itibaren ortak akıl yaratılarak BT departmanının dahil edilmiş olmasıdır."dedi.
Son Dakika › Sağlık › 16 Aday, Cıo 2010 Ödülünü Aldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?